Tarta z panna cottą, truskawkami i malinami

czwartek, 3 lipca 2014

Pyszna tarta na maślanym kruchym spodzie (według przepisu samego Pierra Hermé), przykrytym pachnącą wanilią pana cottą oraz truskawkami i malinami w galaretce z białego wina, która nadaje odrobiny wykwintności. Prostota w najpyszniejszym wydaniu.


Kruche ciasto:
  • 130 g zimnego masła
  • 175 g mąki
  • 35 ml mleka
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 1 łyżka cukru pudru

Do misy wrzucić wszystkie składniki suche i je wymieszać. Następnie wrzucić pokrojone na mniejsze kawałki masło, żółtko i mleko. Zagnieść ciasto. Uformować kulę i wstawić na 30 minut do lodówki. Schłodzone rozwałkować i umieścić w formie na tartę, uprzednio posmarowanej masłem i obsypanej mąką. Ponakłuwać widelcem. Ciasto piec pod obciążeniem (np. groch, fasola) przez 15 minut w 180ºC, a następnie bez obciążenia przez kolejne 15 minut. Schłodzić.


Panna cotta:

  • 400 ml śmietany kremówki 30-36%
  • 1 laska wanilii
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny

Kremówkę przelać do rondelka. Laskę wanilii przeciąć na pół i wybrać ziarenka. Wrzucić wszystko do kremówki. Zagotować. Dodać cukier puder. W osobnym naczyniu zalać żelatynę odrobiną zimnej wody by napęczniała. Następnie wlać do niej kilka łyżek gorącej śmietanki i dokładnie wymieszać, aż do rozpuszczenia. Żelatynę wlać do garnka z kremówką, wymieszać. Garnek wstawić do zimnej wody by schłodzić śmietankę. Następnie wstawić do lodówki na jakiś czas. Gdy panna cotta zacznie tężeć, wylać ją na kruchy spód i wstawić z powrotem do lodówki. 


Galaretka z białego wina:
  • 300 ml słodkiego białego wina
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny

Odlać 100 ml wina i zagotować w rondlu razem z cukrem. W osobnym naczyniu zalać żelatynę odrobiną zimnej wody i pozwolić jej napęcznieć. Następnie wymieszać ją w gorącym winie aż do rozpuszczenia. Dolać resztę wina, a następnie schłodzić w lodówce.

* Galaretkę z białego wina można zastąpić zwykłą galaretką truskawkową.


Dodatkowo:

  • truskawki
  • maliny

Owoce umyć, a truskawki pozbawić szypułek. Układać je pionowo na stężałej śmietance. Następnie zalać galaretką z białego wina i schłodzić. Gotowe!

Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

4 komentarze

  1. Wygląda smakowicie . Podoba mi się dodanie białego wina, koniecznie wypróbuje. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, wino świetnie się komponuje z owocami.

      Usuń
  2. Galaretka wygląda bardzo delikatnie, ja uwielbiam tarty :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie tylko wygląda. Ja również, to moje ulubione ciasta. :)

      Usuń