Trottole ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i mozzarellą

środa, 23 lipca 2014

Szukając pomysłu na szybki obiad, wpadłem na paczkę kolorowego makaronu trottole, który zalegał w szafce już od jakiegoś czasu. Od razu wtedy pomyślałem, że będzie pysznie jeśli dodam do niego suszone pomidory, liście szpinaku i mozzarellę. Akurat wszystko miałem pod ręką, więc myśl wcieliłem w życie. Oczywiście wyszło pysznie. ;)


Składniki (na 4 porcje):
  • 500 g trottole tricolore lub innego makaronu np. fusilli
  • 250 g liści młodego szpinaku
  • 1 słoiczek suszonych pomidorów
  • 2 kulki mozzarelli
  • 3 ząbki czosnku
  • gałka muszkatołowa
  • suszona ostra papryka
  • oregano
  • sól


Przygotowanie:

Zagotować wodę na makaron. Suszone pomidory pokroić w paski, szpinak umyć, a czosnek posiekać. Makaron wrzucić na wrzątek i ugotować al dente. W tym czasie podgrzać na patelni kilka łyżek oleju pozostałego z pomidorów i wrzucić czosnek, następnie dodać szpinak i smażyć aż stanie się wiotki. Dodać suszone pomidory. Wszystko podsmażać aż większość wody nam odparuje. Przyprawić papryką, gałką i solą. Zgasić ogień. Makaron odcedzić i wymieszać ze szpinakiem i pomidorami. Dodać pokrojoną w kostkę mozzarellę i posypać oregano. Wszystko dokładnie wymieszać. Podawać od razu. Smacznego!

Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

6 komentarze

  1. szpinak, suszone pomidory i mozzarella. to nie mogło się nie udać ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja przeczytałam: tortille ze szpinakiem :D Patrzę na zdjęcie i coś się nie zgadza :) Nie znałam tego rodzaju makaronu, znowu się czegoś nauczyłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też, aż do czasu, gdy przypadkiem zdjąłem go ze sklepowej półki :D

      Usuń