Domowe krówki z solą morską

sobota, 16 sierpnia 2014

Pyszne domowe krówki o niesamowicie mlecznym smaku. Cudownie się ciągną, są delikatne i niezwykle pyszne. Dodatek soli morskiej genialnie podkreśla ich karmelową słodycz. Prawdziwa rozkosz dla podniebienia! Pokochacie je na pewno! :)

Składniki:
  • 600 ml niesłodzonego mleka skondensowanego
  • 300 g cukru
  • 130 g masła
  • kilka kropel ekstraktu z wanilii
  • gruboziarnista sól morska



Przygotowanie:

Wszystkie podane składniki umieścić w garnku z nieprzywierającym dnem. Zagotować, a następnie zmniejszyć ogień do minimum. Następnie masę należy gotować aż zgęstnieje i nabierze beżowego koloru, pamiętając przy tym by cały czas ją mieszać. Mnie to zajęło ponad 40 minut. Odstawić do wystudzenia, a następnie wylać do małej keksówki pokrytej folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki. Zastygniętą masę pokroić na cukierki, a następnie posypać je z wierzchu szczyptą soli morskiej. Gotowe krówki zawinąć w papierki lub celofan. Przechowywać najlepiej w lodówce. Cukierki zachowują jednak kształt przez kilka godzin w temperaturze pokojowej.


* Proporcje składników na idealne krówki zaczerpnąłem z eksperymentalnie.com.

Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

9 komentarze

  1. Mmm, ciągnące...? Zdecydowanie dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ha...właśnie weszłam na Twojego bloga żując krówkę, swoją drogą jest tak klejąca, że boję się, czy plomby mi nie wypadną :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja właśnie stratę jednej plomby przypłaciłem moimi krówkami, ale co by nie powiedzieć - było warto :D

      Usuń
  3. Zapewne zgubiles plombe, poniewaz prze wylaniem do formy nalezy jeszcze nieco mase krowkowa utrzec. Im wiecej ucierane tym bardziej kruche, adekwatnie, im mniej ucierane (lub wcale) tym bardziej ciagnace i plombo-gubiace ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O kurcze nie wiedziałem o tym! Dziękuję pięknie za cenną uwagę! Następnym razem z niej skorzystam! :)

      Usuń
  4. Ile można je trzymać w opakowaniu po zrobieniu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli będą przechowywane w lodówce to myślę, że nawet do miesiąca.

      Usuń