Kokosowy pudding chia

niedziela, 31 sierpnia 2014

Pudding z nasion chia to deser na trzy naj: po pierwsze jest to najprostszy przepis w przygotowaniu - wystarczy zamieszać wszystkie składniki i pozostawić w lodówce do napęcznienia, po drugie najzdrowszy - chia to bogate źródło kwasów tłuszczowych Omega 3 i Omega 6, witamin (E, B1, B3), minerałów (wapń, żelazo, fosfor, niacyna, magnez, cynk) oraz błonnika, a po trzecie to chyba najpyszniejszy deser na świecie. Chia, czyli inaczej szałwia hiszpańska (salvia hispanica), stanowiła podstawę diety południowoamerykańskich Indian, a od kilku lat jej wspaniałe właściwości odkrywane są na nowo i zdobywają serca wszystkich miłośników zdrowego stylu odżywiania. Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej o nasionach, zapraszam tutaj oraz tutaj, a tymczasem zapraszam po przepis. Aha, żeby nie było, że nie ostrzegałem - pudding niesamowicie uzależnia! :)




Składniki (na 4 porcje):
  • 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
  • 150 ml wody lub dowolnego mleka roślinnego
  • 4 łyżki nasion chia (szałwii hiszpańskiej)
  • 2 łyżeczki miodu lub syropu z agawy
  • dowolne owoce do przybrania (np. melon, borówki, porzeczki, jeżyny, maliny, truskawki)

Przygotowanie:

Mleko, wodę, miód i nasiona chia dokładnie połączyć, mieszając wszystko razem za pomocą trzepaczki, a następnie przelać do 4 szklanek i wstawić na 3h lub całą noc do lodówki.

Gotowy pudding przybrać ulubionymi owocami i można się już nim zajadać. :)

Mała rada: pudding najlepiej przygotować wieczorem, by móc rano cieszyć się zdrowym i pysznym śniadaniem.




Chia - zdrowe ziarenka

Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

16 komentarze

  1. pyszności! i te owocki kolorowe- super :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja tez ostatnio jedtem zachwycona tymi nasionami. Deser wygląda świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chyba ogólnie panuje na nie teraz szał :D
      Dziękuję ;)

      Usuń
  3. Ja bym chciała w końcu je znaleźć, bo bardzo apetyczne rzeczy można z niej zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, bardzo apetyczne! :) W dużych miastach powinny być w większości sklepów zielarskich i ze zdrową żywnością, a jeśli nie masz dostępu to polecam zamówić przez internet. :)

      Usuń
  4. noszę się od jakiegoś czasu ze zrobieniem ale jakoś mi się nie udaje. jak wogóle smakuje? w konsystencji chyba przypomina trochę tapiokę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, w konsystencji bardzo podobny do puddingu z tapioki. A w smaku mooocno kokosowy, kremowy i lekko słodki, same ziarenka chia są delikatne, nienarzucające się i świetnie "strzelają" podczas jedzenia.

      Usuń
  5. (zamiast wody lub mleka roslinnego mialam na mysli).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam, brakuje części (bądź pierwszego) komentarza, dlatego nie wiem, czy dokładnie odpowiadam na Twoje pytanie. Zamiast wody/mleka roślinnego można użyć zwykłego mleka czy nawet jogurtu, zastępując nim mleko kokosowe.

      Usuń