Kostka arbuzowo-jogurtowa

czwartek, 7 sierpnia 2014

 
Puszysty biszkopt, jogurtowa masa oraz orzeźwiająca galaretka z arbuza. Ciasto idealne na ciepłe letnie dni. Lekkie i przyjemne w smaku, a powstało całkiem przypadkiem, kiedy to szukałem pomysłu na wykorzystanie galaretek arbuzowych zalegających od jakiegoś czasu w szafce. Gorąco polecam!

Biszkopt (na formę 22x32 cm):
  • 3 jajka
  • 90 g cukru
  • 70 g mąki pszennej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Następnie po łyżce dodawać cukier, nadal ubijając. Dodać żółtka i dokładnie zmiksować. Obie mąki przesiać i powoli dodawać do ubitej piany, mieszając łyżką w jedną stronę. Ciasto wyłożyć w formie przykrytej uprzednio papierem do pieczenia. Piec 30 minut w piecu nagrzanym do 180°C. Biszkopt pozostawić do wystygnięcia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Następnie usunąć papier, a ciasto z powrotem włożyć do formy.


Syrop do nasączenia:
  • sok z 1 cytryny
  • 3 łyżki cukru
  • kilka łyżek wody

Wszystkie składniki zagotować,  a następnie nasączyć nimi biszkopt.


Masa jogurtowa:
  • 800 g jogurtu greckiego
  • 250 ml kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny

Jogurt wymieszać z cukrem. Kremówkę ubić na sztywno. Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach wrzątku, dodać do jogurtu i dokładnie wymieszać. Następnie do masy wmieszać delikatnie kremówkę i od razu wyłożyć na biszkopt (masa szybko tężeje!). Wstawić na chwilę do lodówki i przygotować galaretkę.


Galaretka arbuzowa:
  • 800 g arbuza bez pestek
  • 2 czerwone galaretki (użyłem arbuzowych)

Arbuza zmiksować blenderem, a następnie przecedzić przez sito. Oddzielić około 150 ml otrzymanego soku i zagotować go. We wrzątku rozpuścić galaretki, a następnie połączyć z resztą soku. Galaretkę wylać na masę jogurtową. Wstawić do lodówki do stężenia.

Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

2 komentarze

  1. Ciekawie musi smakować z tą arbuzową galaretką :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy dotychczas nie wykorzystywałem arbuza do wypieków i musiałem wypróbować. Ale bardzo polecam :)

      Usuń