Kostka arbuzowo-jogurtowa
czwartek, 7 sierpnia 2014Puszysty biszkopt, jogurtowa masa oraz orzeźwiająca galaretka z arbuza. Ciasto idealne na ciepłe letnie dni. Lekkie i przyjemne w smaku, a powstało całkiem przypadkiem, kiedy to szukałem pomysłu na wykorzystanie galaretek arbuzowych zalegających od jakiegoś czasu w szafce. Gorąco polecam!
Biszkopt (na formę 22x32 cm):
- 3 jajka
- 90 g cukru
- 70 g mąki pszennej
- 30 g mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Następnie po łyżce dodawać cukier, nadal ubijając. Dodać żółtka i dokładnie zmiksować. Obie mąki przesiać i powoli dodawać do ubitej piany, mieszając łyżką w jedną stronę. Ciasto wyłożyć w formie przykrytej uprzednio papierem do pieczenia. Piec 30 minut w piecu nagrzanym do 180°C. Biszkopt pozostawić do wystygnięcia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Następnie usunąć papier, a ciasto z powrotem włożyć do formy.
Syrop do nasączenia:
- sok z 1 cytryny
- 3 łyżki cukru
- kilka łyżek wody
Wszystkie składniki zagotować, a następnie nasączyć nimi biszkopt.
Masa jogurtowa:
- 800 g jogurtu greckiego
- 250 ml kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
Jogurt wymieszać z cukrem. Kremówkę ubić na sztywno. Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach wrzątku, dodać do jogurtu i dokładnie wymieszać. Następnie do masy wmieszać delikatnie kremówkę i od razu wyłożyć na biszkopt (masa szybko tężeje!). Wstawić na chwilę do lodówki i przygotować galaretkę.
Galaretka arbuzowa:
- 800 g arbuza bez pestek
- 2 czerwone galaretki (użyłem arbuzowych)
Arbuza zmiksować blenderem, a następnie przecedzić przez sito. Oddzielić około 150 ml otrzymanego soku i zagotować go. We wrzątku rozpuścić galaretki, a następnie połączyć z resztą soku. Galaretkę wylać na masę jogurtową. Wstawić do lodówki do stężenia.
2 komentarze
Ciekawie musi smakować z tą arbuzową galaretką :)
OdpowiedzUsuńNigdy dotychczas nie wykorzystywałem arbuza do wypieków i musiałem wypróbować. Ale bardzo polecam :)
Usuń