Papryki faszerowane chili con carne

wtorek, 19 sierpnia 2014

Lato to najlepszy okres na faszerowane warzywa. Papryki, cukinie, bakłażany aż się proszą, by napełnić je przepysznym farszem. Możliwości jest mnóstwo. Ja tymczasem przygotowałem papryki faszerowane moim ulubionym chili con carne i podałem je z sosem guacamole. Może i Wy skusicie się na odrobinę Meksyku w Waszej kuchni? (:


Składniki (na 4 porcje):
  • 500 g mielonej wieprzowiny (choć najlepiej użyć mięsa wołowego)
  • 4 średniej wielkości czerwone papryki
  • 2 małe papryczki chili
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 300 ml pasty pomidorowej (lub 1 puszka pomidorów)
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżka sosu Worcester lub sojowego
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Papryki przekroić na połówki i oczyścić z gniazd nasiennych. Położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 30 minut w temperaturze 200°C. W tym czasie przygotować farsz.

Oliwę z masłem rozgrzać na głębokiej patelni. Dodać posiekany czosnek, a następnie cebulę. Przysmażyć na złoty kolor. Dodawać partiami mielone mięso. Przyrumienić. Dodać przyprawy: kumin, pieprz cayenne, oregano, cukier, sos Worcester. Następnie wlać pastę pomidorową oraz posiekane drobno chili. Przykryć pokrywką i dusić przez 20 minut. Gotować kolejne 10-20 minut, stopniowo dolewając bulionu. Powinien nam powstać gęsty sos. Na koniec wrzucić opłukaną z zalewy fasolę i pogotować jeszcze chwilę.

Upieczone papryki wypełnić chili con carne i zapiekać kolejne 10 minut w 200°C. Podawać z sosem guacamole.




Sos guacamole:
  • 2 miękkie awokado
  • 2-3 starte ząbki czosnku
  • 1 mała cebula, drobno posiekana
  • sok z 1 limonki
  • ostra papryka w proszku
  • sól

Wydrążyć miąższ z awokado, skropić limonką, dodać cebulę i czosnek dokładnie ugnieść widelcem. Przyprawić papryką oraz solą.



 Warzywa psiankowate 2014    Faszerujemy 2014!

Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

12 komentarze

  1. Znakomity pomysł! Dziękuję za dodanie przepisu do akcji psiankowatej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię faszerowane warzywa, a paprykę w szczególności:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na takie połączenie nie wpadłam, a pomysł wyśmienity..:)

    OdpowiedzUsuń
  4. A do farszu, pod koniec gotowania proponuję dodać łyżkę kakao. Niesamowicie podkręca smak :)

    A po przyprawy niezbędne do tego przepisu, zapraszam do nas :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, wiem, choć ja preferuję wersję z gorzką czekoladą ;)
      Jasne, oczywiście zajrzę ;)

      Usuń
  5. Coś cudownego.Wyszlo mi bez spalenia jakiegokolwiek.Nie musialam tez ponownie na końcu zapiekać.Wydalo mi sie juz to niepotrzebne.I udekorowałam listkiem avokado pasowało no i zjadłam ów listek.Poza tym co.. hm ostre nadziane serkiem jakimś papryczki kupilam w plastiku gotowe ponieważ innych nie uświadczyłam i to nie jest glupi pomysł.Bo nie dośc ze taka polożona papryczka ostra z nadzieniem lezy jako trzecia dekoracja pięknie(przy tylko dwóch elementach w koncu papryki i guacamole)to i pozostawia wolność wyboru dla osób ktore nie zdzierżyłyby az takich batów ostrych i może wówczas zdecydować czy przegryząc ów papryczką czy nie:)Poza tym nic bym nie zmieniała.Robilam na dziewiczo jestem zachwycona.Oflaguję wkrótce chyba Twoją kuchnie tagiem u siebie na profilu:)a to dlatego ze jestem przekonana do tych przepisów.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno takie papryczki są fajną alternatywą - w końcu w kuchni trzeba kombinować, no nie? :D Cieszę się, że danie Tobie posmakowało i jest mi mega miło, że moje przepisy wzbudzają w Tobie tak pozytywne emocje. ;)

      Usuń