Risotto z grzybami leśnymi

wtorek, 26 sierpnia 2014

Po niedzielnym grzybobraniu nadszedł czas by wykorzystać te cudowne dary lasu i przyrządzić coś pysznego. Wybór padł na klasyczne risotto, pachnące grzybami i rozmarynem. Bardzo smaczny i domowy przepis na cudowne danie na koniec lata.


Składniki (4-5 porcji):
  • 400 g leśnych grzybów (świetnie się sprawdzą borowiki i prawdziwki)
  • 500 g ryżu arborio
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • ok. 800 ml bulionu warzywnego
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka świeżego rozmarynu
  • garść siekanej natki pietruszki
  • 75 g masła
  • oliwa z oliwek
  • świeżo mielony pieprz
  • 100 g parmezanu, startego
  • 2 żółtka (opcjonalnie)



Przygotowanie:

W dużym garnku roztopić masło z łyżką oliwy. Dodać posiekaną cebulę oraz czosnek. Podsmażyć na złoto. Wtenczas oczyścić grzyby i pokroić w mniejsze cząstki. Połączyć z cebulą oraz czosnkiem. Smażyć przez około 5-10 minut. Następnie do garnka wsypać ryż i smażyć go przez 5 minut. Zalać winem i poczekać aż odparuje, mieszając od czasu do czasu. Stopniowo dolewać gorącego bulionu i dokładnie mieszać, do momentu, gdy ryż stanie się al dente. Pod koniec gotowania dodać rozmaryn oraz przyprawić pieprzem. Gotowe danie zdjąć z ognia, wsypać połowę parmezanu oraz dodać żółtka. Wszystko dokładnie wymieszać. Risotto podawać od razu, posypane natką pietruszki oraz pozostałym parmezanem. Smacznego!

Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

9 komentarze