Gruzińskie bakłażany z orzechową pastą

poniedziałek, 8 września 2014

Gdy tylko pomyślę o kuchni gruzińskiej od razu mam w głowie trzy dania: pierożki chinkali, placek chaczapuri oraz te cudowne roladki z bakłażana, wypełnione aromatyczną orzechową pastą i posypane pestkami granatu. Stanowią one niebanalną i pyszną przystawkę.


Składniki (na około 20 roladek):
  • 2 duże bakłażany
  • 250 g orzechów włoskich
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonej kozieradki
  • 1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry
  • 1/2 łyżeczki suszonej papryczki chili
  • 2 łyżeczki octu winnego, np. jabłkowego
  • garść świeżej kolendry, posiekanej (ewentualnie pietruszki)
  • 100 ml wody
  • garść pestek granatu
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz




Przygotowanie:

Bakłażany przekroić wzdłuż na pół, a następnie ułożyć przeciętą stroną na desce do krojenia. Za pomocą noża pokroić cienkie 2 milimetrowe plastry. Posolić je z obu stron i odstawić na 10-15 minut. Gdy zwiotczeją, osuszyć na papierowym ręczniku. Plastry bakłażana smażyć na rozgrzanym oleju po 1-2 minuty z każdej strony, aż zmiękną. Następnie wykładać je na papierowy ręcznik celem odsączenia tłuszczu. Przygotować pastę z orzechów.

Orzechy, czosnek, kozieradkę, kolendrę (świeżą i mieloną), ocet oraz chili włożyć do kielicha blendera i zmiksować na drobno. Następnie dolewając powoli wodę miksować w celu uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji przypominającej serek. Przyprawić solą oraz pieprzem do smaku.

Na każdy plaster bakłażana nakładać łyżeczkę pasty i zawijać w rulonik. Przygotowane roladki posypać pestkami granatu. Podawać od razu. Smacznego!


Warzywa psiankowate 2014   Kuchnia gruzińska 2014

Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

14 komentarze

  1. uwielbiam tą gruzińską przystawkę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wyglądają. Te kolorki takie żywe wyszły - super! Dziękuję za dodanie kolejnego przepisu do akcji :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Słońce widać się spisało, że je całkiem ładnie oświetliło :)

      Usuń
  3. Świetne, niebanalne połączenie smaków. Nie słyszałam wcześniej o tym daniu. Nie lubię kolendry, ale i tak bym chętnie spróbowała. Gruzja zdecydowanie czeka na wizytę! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, gruzińska kuchnia jest absolutnie zaskakująca i pełna aromatów. Zdecydowanie warto ją poznać :)

      Usuń
  4. Robię bardzo podobnie - uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takich bakłażanów to chyba nie da się nie lubić ;)

      Usuń