Owsianka z amarantusa z pieczoną dynią

poniedziałek, 29 września 2014

Taka duża micha pełna pysznej owsianki o poranku z pewnością doda Wam mnóstwo energii! Dynia, dzięki dodatkowi imbiru i cynamonu doskonale rozgrzewa - ciepło będzie emanowało w Was prosto z najedzonego brzucha przez cały dzień! Jest idealna by zdrowo i z impetem zacząć tydzień. I taka mała rada dla tych, co nie mają rano czasu na gotowanie, a równie mocno (jak ja) lubią pieczoną dynię - przygotujcie sobie dzień wcześniej całą blachę tego pomarańczowego cuda. Później bez problemu można ją przechowywać przez kilka dni w lodówce, a na pewno przyda się do sałatek, tart, deserów i innych jesiennych specjałów.


Składniki:
  • 50 g płatków z amarantusa
  • 100 ml mleka kokosowego + 150 ml wody (lub 250 ml dowolnego mleka roślinnego)
  • szczypta soli
  • 200 g pieczonej dyni, pokrojonej w kostkę
  • 1 łyżka syropu klonowego lub miodu
  • cynamon
  • świeży imbir
  • czarny sezam do posypania (opcjonalnie)

Przygotowanie:

W garnku zagotować mleko kokosowe z wodą i szczyptą soli. Wsypać płatki amarantusa i gotować około 5 minut. Ciepłą jeszcze dynię połączyć z syropem klonowym, cynamonem i świeżym imbirem. Podawać z owsianką.


Dynia na słodko i słono

Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

8 komentarze