Quiche z figami i kozim serem

środa, 10 września 2014

Ten quiche stanowczo należy do moich ulubionych. Połączenie świeżych fig, tymianku i koziego sera jest absolutnie genialne! To coś dla prawdziwych smakoszy. Przyrządzam go od wielu lat, zawsze, gdy tylko pojawią się pierwsze figi. Tym razem przygotowałem jednak kruchy spód na bazie razowej mąki orkiszowej, dzięki czemu uzyskał niesamowity orzechowy aromat. A jak pachnie w całym domu podczas pieczenia! Gorąco polecam! :)


Kruche ciasto:
  • 220 g razowej mąki orkiszowej z pełnego przemiału (można użyć również pszennej)
  • 110 g zimnego masła
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej
  • 1 jajko

Z podanych wyżej składników zagnieść ciasto. Następnie rozwałkować je i wyłożyć nim formę na tartę, uprzednio posmarowaną masłem i wysypaną mąką. Włożyć do lodówki na 30 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180ºC .Ciasto ponakłuwać widelcem i piec przez 20-25 minut. Przygotować nadzienie.


Nadzienie:
  • 4 jajka
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany (18%)
  • 2 łyżki posiekanego drobno szczypiorku
  • 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
  • 5-6 świeżych fig
  • 200 g koziego sera w roladzie
  • oliwa z oliwek
  • sól, świeżo mielony pieprz

Jajka roztrzepać widelcem ze śmietaną, szczypiorkiem, tymiankiem, solą i pieprzem. Wylać na uprzednio upieczony spód. Figi poprzekrawać na połówki i przyciąć im spody by równo leżały. Wyłożyć je na tartę rozcięciem do góry, a następnie posmarować oliwą. Ser kozi pokroić na kawałki i wyłożyć go równomiernie pośród fig. Piec w 180ºC  przez kolejne 20-25 minut aż masa się zetnie. Smacznego!


Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

22 komentarze

  1. Wow, wygląda bardzo wykwintnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O, a ja dziś patrzyłam na figi...:-) Ale ostatecznie nie wzięłam, bo nie wpadłam na nic, co miałabym ochotę z nimi zrobić. No a teraz żałuję. :P

    P.S Kuchnia do kwadratu, o jedzeniu do kwadratu...Stąd te zbiegi okoliczności! :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to żałuj, żałuj, haha, bo tyle pyszności można z nich przygotować! :D

      Też o tym myślałem! Widać podobne pomysły świtają nam w głowach! :P

      Usuń
  3. Jak dla mnie bardzo duże TAK :) ! Uwielbiam połączenie fig i sera koziego. Ostatnio zrobiłam właśnie taką pizzę. Nie wiem czemu tak wiele osób nie lubi sera koziego :/ !
    Ps. Łukaszku piękna prezentacja ! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, połączenie fig i koziego sera jest niesamowite! Też nie rozumiem jak ktoś może nie lubić tego aromatycznego skarbu. A taka pizza też musi być fantastyczna, muszę koniecznie ją zrobić, póki sezon na figi trwa w najlepsze :)
      I dziękuję pięknie, bardzo się cieszę, że znalazła ona Twoje uznanie :)

      Usuń
  4. wygląda wspaniale i bez wątpienia tak też smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne, że również smakuje, dziękuję! :)

      Usuń
  5. Wygląda rewelacyjnie i założę się, że smakuje przynajmniej tak samo ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto interesujące, a farsz doskonały. Figi i ser kozi to jest perfekcja Dodatek tymianku to wisienka na torcie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, to stanowczo jedno z moich ulubionych połączeń smakowych :)

      Usuń
  7. Prezentuje się znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, cieszę się, że tak myślisz :)

      Usuń