Ravioli z grzybami i ricottą

czwartek, 4 września 2014

Grzybowy sezon trwa w najlepsze, czas więc ten fakt dobrze wykorzystać! Dzisiaj na obiad przygotowałem przepyszne ravioli z grzybowym farszem z dodatkiem ricotty i zielonej pietruszki. Do tego masło pachnące rozmarynem i parmezan. Jest pysznie! Gorąco polecam. :)


Składniki na farsz:
  • 500 g grzybów (idealnie sprawdzą się borowiki, prawdziwki, czy kurki)
  • 250 g ricotty
  • 50 g parmezanu
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżeczka świeżego rozmarynu
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 30 g masła
  • oliwa z oliwek
  • pieprz, sól

Czosnek i cebulę posiekać. Przysmażyć na złoto na patelni z uprzednio rozgrzanym masłem z odrobiną oliwy. Grzyby pokroić w kostkę i połączyć z cebulą. Smażyć przez 20-30 minut. Pod koniec przyprawić solą, świeżo mielonym pieprzem oraz rozmarynem. Zdjąć z ognia, dodać parmezan i dokładnie wymieszać. Wystudzić. Do grzybów dodać pietruszkę oraz ricottę. Wszystko razem wymieszać.


Składniki na ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 3 całe jajka
  • 3-4 łyżki wody
  • 1 łyżeczka soli

Z podanych składników zagnieść elastyczne ciasto jak na makaron. W razie potrzeby dodać więcej mąki lub wody.


Dodatkowo:
  • roztrzepane jajko
  • otarty parmezan
  • masło
  • gałązki świeżego rozmarynu
  • świeżo mielony pieprz



Przygotowanie:

Ciasto rozwałkować na dwa duże, cienkie placki (trochę cieńsze niż na pierogi) tej samej wielkości (można je podzielić również na mniejsze części). Na pierwszym z nich, w równych odstępach, wykładać farsz łyżeczką. Odstępy na cieście posmarować jajkiem. Przykryć drugim kawałkiem ciasta i zlepić każdy fragment z farszem osobno. Pierożki pociąć radełkiem na kwadraty.





Gotować w lekko osolonej wodzie przez ok. 5 minut od wypłynięcia. Wystudzić w zimnej wodzie lub podawać od razu. Ravioli ułożyć na talerzu i polać masłem, uprzednio rozpuszczonym z gałązkami rozmarynu. Na koniec posypać parmezanem, świeżo mielonym pieprzem oraz pietruszką. Pierożki świetnie smakują również z sosem pieczeniowym, czy kwaśną śmietaną. Smacznego!


Grzyby

Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

8 komentarze