Zupa krem z dyni

środa, 24 września 2014

 
Wczoraj przywitaliśmy jesień, a długo przeze mnie oczekiwany sezon na dynię trwa w najlepsze. Jako pierwsze danie tradycyjnie przygotowałem moją ulubioną zupę krem z dodatkiem mleka kokosowego, soku z pomarańczy, imbiru i cynamonu. Jest ona niezwykle aromatyczna i niesamowicie rozgrzewa w te jesienne dni. Taka miseczka radosnego żółtego płynu od razu wprawi Was w dobry nastrój, obiecuję! :)


Składniki:
  • 1 kg dyni pokrojonej w kostkę
  • 300 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 l bulionu warzywnego
  • sok z 1 pomarańczy
  • 1 łyżka startego świeżego imbiru
  • 1/4 łyżeczki suszonej papryczki chili
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • pestki dyni


Przygotowanie:

Dynię podsmażyć przez 10 minut na patelni z rozgrzanym olejem kokosowym. Następnie przełożyć ją do garnka, zalać sokiem z pomarańczy i bulionem. Gotować na małym ogniu aż dynia stanie się miękka. Następnie zupę zdjąć z ognia i zmiksować blenderem na gładko. Wlać mleko kokosowe, dodać imbir, chili oraz cynamon. Doprawić solą i pieprzem. Gorącą zupę przelać do miseczek, posypać cynamonem i podawać z pestkami dyni. Smacznego!



Dynia na słodko i słono

Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

12 komentarze

  1. Ależ mi smaka narobiłeś :)
    Już wiem co będę gotować jutro na obiad! Wygląda pysznie;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że udało mi się to uczynić :)

      Usuń
  2. Śliczny kolor, taki słoneczny. Podoba mi się dodatek mleka kokosowego i soku z pomarańczy:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajne połączenie, i ostry imbir, i słodki kokos :) A do tego ta pyszna dynia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie potrafię się takiej oprzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Moja ukochana jesienna zupa ! Też zawsze podaję z pestkami dyni ale myk z cynamonem mnie zaskoczył, następnym razem wypróbuję :) !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cynamon to fajna sprawa do tej zupy, wypróbuj koniecznie :)

      Usuń