Gnocchi z pieczonej dyni i ziemniaków

środa, 1 października 2014

Te radosne żółciutkie włoskie kluseczki przypominają nasze kopytka. Dzięki dyni nie tylko pięknie wyglądają ale także niecodziennie smakują. Doprawione zostały gałką muszkatołową i papryczką chili, co nadało im niepowtarzalnego aromatu. Proste domowe danie, idealne na dyniowy sezon.



Składniki (na około 50 sztuk):
  • 500 g purée z ziemniaków
  • 500 g purée z dyni (uprzednio upieczonej do miękkości)
  • 150-250 g mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 100 g drobno startego sera (użyłem ementalera)
  • 1 płaska łyżeczka suszonej papryczki chili
  • 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej
  • sól

Do podania:
  • masło szałwiowe lub bazyliowa oliwa z oliwek do polania
  • starty ser do posypania (parmezan, grana padano, pecorino lub inny)



Przygotowane wcześniej purée z ziemniaków i pieczonej dyni ostudzić, a następnie wymieszać ze sobą. (Purée z dyni można uprzednio podsmażyć przez 20 minut na suchej patelni by odparowała część wody). Na stolnicę wysypać obie mąki. Na to położyć masę dyniowo-ziemniaczaną, ser, przyprawy oraz wbić jajko. Zagnieść ciasto; powinno być dość miękkie i klejące, dlatego stolnicę podsypujemy cały czas mąką. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 1 cm, a następnie kieliszkiem wycinamy kluseczki. Gnocchi gotujemy w lekko osolonej wrzącej wodzie przez około 2 minuty od wypłynięcia. Najlepiej gotować je partiami, tak aby się nie posklejały. Gnocchi podajemy prosto z wody i polewamy je masłem szałwiowym lub oliwą z posiekaną bazylią oraz posypujemy ulubionym serem. Świetnie smakują również podsmażone na maśle. 



* Zainspirowała mnie Kwestia Smaku.

Dynia na słodko i słono

Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

18 komentarze

  1. Oj chyba Twoja wersja wygrywa;) Ciekawy blog na pewno będę zaglądać częściej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Twoja na słodko jest równie wspaniała, zapewniam :D
      Bardzo się w takim razie cieszę, dziękuję i zapraszam ;)

      Usuń
  2. Zjadłabym takie nawet na śniadanie;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak! Na śniadanie też są super, koniecznie podsmażone wtedy na masełku :D

      Usuń
  3. Świetna wersja gnocchi! Ja koniecznie polałabym je masełkiem szałwiowym :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też tak zwykle robię, ale akurat gdy je przyrządzałem, szałwia wyparowała z pobliskich zieleniaków :(

      Usuń
  4. Bardzo słoneczne kluseczki, świetny sposób na wykorzystanie dyni i jak pięknie wyglądają na talerzu...dobra ręka :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne jesienne i słoneczne kluski. Z szałwiowym masłem musza byc boskie

    OdpowiedzUsuń
  6. Odpowiedzi
    1. Super, mam nadzieję, że będą Ci smakować! :)

      Usuń
  7. Extra pomysł! Naprawdę świetny, przy najbliższej okazji wypróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudowne ,a kolor tylko zachęca do konsumpcji.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten kolor to zasługa cudownie pomarańczowej dyni :)

      Usuń
  9. Bardzo ciekawa propozycja. Dla mnie bobma :)

    OdpowiedzUsuń