Jesienna sałatka z pieczoną dynią, jarmużem i figami

środa, 8 października 2014

U Eryka z ervegan znalazłem wspaniały dressing na bazie pasty tahini i cynamonu, co więcej był on właśnie podany z dynią i figami. Od razu uznałem to za fantastyczne połączenie, więc czym prędzej przygotowałem taką oto jesienną sałatkę. Jest pyszna!


Składniki (na 4 porcje):
  • 4 figi, pokrojonych na cząstki
  • 200 g porwanych liści jarmużu
  • 200 g pieczonej dyni, pokrojonej w kostkę
  • 4 łyżki płatków migdałów, podprażonych na patelni

Cynamonowy dressing:
  • 6 łyżek pasty tahini
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki syropu klonowego lub syropu z agawy
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka łyżek wody
  • sól, pieprz


Przygotowanie:

Na talerzu ułożyć liście jarmużu, figi pokrojone na ćwiartki oraz dynię. Przygotować dressing, wkładając wszystkie składniki do kielicha blendera. Podczas miksowania dolewać powoli wodę, aż do utrzymania lejącej konsystencji. Doprawić solą i pieprzem. Sałatkę polać dressingiem i posypać podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów.

Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

12 komentarze

  1. Bardzo ciekawy ten dressing, a składniki sałatki to kwintesencja jesieni :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie skorzystam z przepisu bo jarmuż dla mnie to w pewnym sensie nowość :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jarmuż jest świetny, u mnie w kuchni stanowczo za rzadko się pojawia, dlatego też postanowiłem częściej go wykorzystywać :)

      Usuń
  3. najlepsze składniki - musiała być znakomita :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Podoba mi sie ta jesienna salatka :)
    Dzieki za odwiedziny na moim blogu Lukasz :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się :) Nie ma sprawy, będę do Ciebie zaglądał ;)

      Usuń