U Eryka z ervegan znalazłem wspaniały dressing na bazie pasty tahini i cynamonu, co więcej był on właśnie podany z dynią i figami. Od razu uznałem to za fantastyczne połączenie, więc czym prędzej przygotowałem taką oto jesienną sałatkę. Jest pyszna!
Składniki (na 4 porcje):
- 4 figi, pokrojonych na cząstki
- 200 g porwanych liści jarmużu
- 200 g pieczonej dyni, pokrojonej w kostkę
- 4 łyżki płatków migdałów, podprażonych na patelni
- 6 łyżek pasty tahini
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki syropu klonowego lub syropu z agawy
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 1 ząbek czosnku
- kilka łyżek wody
- sól, pieprz
12 komentarzy
wygląda obłędnie pysznie!
Cieszę się, że tak sądzisz 😀
Bardzo ciekawy ten dressing, a składniki sałatki to kwintesencja jesieni 🙂
Jest genialny, gorąco polecam wypróbować 🙂
Sałatka wyborna !.
Dziękuję! 🙂
Chętnie skorzystam z przepisu bo jarmuż dla mnie to w pewnym sensie nowość 🙂
Jarmuż jest świetny, u mnie w kuchni stanowczo za rzadko się pojawia, dlatego też postanowiłem częściej go wykorzystywać 🙂
najlepsze składniki – musiała być znakomita 🙂
Oj, była, była 😀
Podoba mi sie ta jesienna salatka 🙂
Dzieki za odwiedziny na moim blogu Lukasz 🙂
Cieszę się 🙂 Nie ma sprawy, będę do Ciebie zaglądał 😉