Pizzę z chlebków naan odkryłem kiedyś u Nigelli. Zachwyciła mnie swoją prostotą i szybkością przygotowania. Jak wspomina sama autorka, jej przygotowanie nie zajmuje więcej czasu niż zamówienie pizzy przez telefon. Wystarczy nagrzać piekarnik, a w tym czasie posmarować chlebki sosem pomidorowym i posypać ulubionymi dodatkami. Wystarczy kwadrans i możemy cieszyć się wspaniałą, domową pizzą. W tym czasie to nawet nie dowiozą jej nam z pizzeri! 🙂 Swoje chlebki naan przygotowałem z dodatkami, które można spotkać na bałkańskich pizzach – są to: grillowana cukinia, czerwona cebula i biały słony ser podobny do greckiej fety. Zawsze bardzo mi smakowało to połączenie smaków. Zamiast cukinii często spotykałem również wersję z zielonym ogórkiem ale tego połączenia do dzisiaj nie rozumiem. Sos pomidorowy wzbogaciłem zaś czarnuszką (ją to już chyba do wszystkiego używam), która nadała fajnego aromatu. Gorąco polecam i nie bójcie się eksperymentować z własnymi dodatkami!
Sam naan to płaski drożdżowy chleb, pochodzący ze środkowej Azji i szczególnie popularny w kuchni indyjskiej. Tradycyjnie wypieka się je w piecu tandoori, ale można przygotować je również w domowym piekarniku (przepisów nie brakuje w internecie) lub po prostu kupić w sklepie z żywnością indyjską albo orientalną; najlepiej na zapas – przydadzą się, gdy najdzie nas nagła ochota na pizzę.
Składniki (na 4 pizze):
- 4 chlebki naan
- 4 pomidory (można zastąpić 200 ml pasty pomidorowej)
- 1 cukinia, pokrojona w plastry
- 1 czerwona cebula, pokrojona w piórka
- 1 ząbek czosnku, starty
- 120 g ulubionego sera żółtego, startego
- 120 g sera białego typu bałkańskiego, pokruszonego
- 1 łyżka świeżego tymianku, posiekanego
- czarnuszka
- suszona bazylia
- sól, świeżo mielony czarny pieprz
16 komentarzy
Uwielbiam chlebki naan, a jako pizza jeszcze ich nie próbowałam, świetny pomysł !
Ja również, są świetne 🙂 Koniecznie w takim razie wypróbuj 🙂
Jakiż to genialny pomysł!:D
Cieszę się, że się spodobał 😀
Też widziałam ten przepis u Nigelli – to naprawdę dobry pomysł, gdy nie chce nam się zagniatać ciasta. Widziałam też wersję z chlebkami pita.
O chlebki pita, to też fajny pomysł! Fajnie, że mi go podsunęłaś 😉
Mniam, ale pyszności <3 Świetnie wygląda taka pizza 😀
Dziękuję, też lubię jej odmienny wygląd 🙂
świetny pomysł, a efekt genialny 🙂 można zaskoczyć gości 🙂
Mnie również urzekł swoją oryginalnością, dlatego tak chętnie ją robię 🙂
Pyszny miałeś obiad, aż u mnie pachnie chlebkami 🙂
Nie da się zaprzeczyć, haha. Takie chlebki naan są przepyszne 🙂
Coś nowego i pysznego.
Cieszę się, że tak sądzisz 🙂
Co to za ksiażka w tle? Jakies fajne przepisy? M.
Ta książka to Nigella Ekspresowo, autorstwa Nigelli Lawson. Przepisy są jak najbardziej świetne. Od lat jestem wielkim jej fanem 😉