Pudding z tapioki z korzennym musem dyniowym

niedziela, 5 października 2014

Czy może być coś lepszego niż taki pudding z tapioki na jesienną chandrę? Ja myślę, że nie! Te wspaniałe szkliste kuleczki zanurzone w kokosowym mleku dają niesamowicie dużo radości podczas wcinania. Zwykle tapiokę podaję z owocami, jednak dzisiaj przygotowałem ją z wyśmienitym dyniowym musem w akompaniamencie korzennych przypraw - cynamonu, goździków i imbiru. Pudding wyszedł obłędny i powalił wszystkich domowników na kolana! Dlatego też postanowiłem się z Wami nim podzielić. 




Pudding z tapioki (na 4-5 porcji):
  • 2 puszki mleka kokosowego (800 ml)
  • pół szklanki kulek tapioki (około 100 g)
  • 2 łyżki cukru/ksylitolu lub innego słodu
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego lub ziarenka z 1/2 laski wanilii

Korzenny mus dyniowy:
  • 1 szklanka purée z uprzednio upieczonej dyni
  • 2 łyżki syropu klonowego lub miodu
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki goździków
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki imbiru

Kulki tapioki wsypać do garnka, zalać mlekiem kokosowym i odstawić na 1h. Następnie dodać ekstrakt z wanilii oraz cukier i wstawić na ogień. Gotować przez około 10-15 minut, aż otrzymamy budyniową konsystencję, a tapioka stanie się miękka. Garnek wstawić do zimnej wody celem przestudzenia, a następnie poprzekładać wszystko do szklanek lub słoiczków. Wszystkie składniki na mus wymieszać i polać nim gotowy pudding. Jeść na ciepło lub wstawić na kilka godzin do lodówki. Obie wersje są równie smaczne. ;)





Rozgrzewające (wege) dania EDYCJA II

Dynia na słodko i słono

Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

20 komentarze

  1. Jesiennej chandry w prawdzie nie mam, ale takim deserem nie pogardzę, szczególnie z dynią :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. już sam ten mus mnie kusi, a co dopiero smak całości! świetny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taka jego rola :D I w sekrecie powiem, że pudding i mus świetnie się wzajemnie dopełniają :)

      Usuń
  3. Deser wyjątkowy, dla oka i kubków smakowych .

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny deser, w sam raz na jesień :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, w końcu dynia w jesiennej kuchni to absolutny must have :)

      Usuń
  5. Przepis na korzenną dynię podkradnę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kradnij, kradnij, na pewno Cię nie zawiedzie :D

      Usuń
  6. Ciekawie dobrałeś składniki, zapowiada się wyborny deser :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i nieskromnie powiem, że jest :D Tylko żal, że tak szybko się kończy :(

      Usuń
  7. deser idealny na jesień! jest dynia, jest cynamon i tapioka, która rzeczywiście potrafi poprawić humor ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, tapioka rozprawia się ze złym humorem raz dwa :D

      Usuń
  8. mam zapasy tapioki po nieudanym podejściu do bubble tea, może wykorzystam na pudding :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wykorzystaj koniecznie! A do bubble tea też się zabieram od dłuższego czasu i ciągle myślę jak ją zrobić by była udana.

      Usuń
  9. Mmm, wygląda rozkosznie, taki kremowy, słodki, z korzenno-dyniową nutą... Podoba mi się ogromnie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Składniki bardzo intrygujące, ciekawe jak smakują wszystkie razem w tym deserze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakują wybornie, sam byłem zaskoczony, że aż tak dobrze :D

      Usuń