Rustykalna tarta z jabłkami

środa, 29 października 2014

Jesienią w naszej kuchni nie może zabraknąć jabłek z polskich sadów. Słodko-winnych, soczystych i kruchych. To z nich powstają najwspanialsze wypieki. Jabłka obowiązkowo muszą się pojawić w towarzystwie cynamonu, dzięki któremu nabierają wspaniałego aromatu, który roznosi się po całym domu. Obok tradycyjnej szarlotki króluje u mnie zawsze klasyczna tarta z jabłkami, na maślanym kruchym cieście z razowej mąki orkiszowej. Jej przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a radość po wyjęciu z piekarnika jest ogromna. Wystarczy jeszcze tylko kubek ulubionej herbaty, ciepły kocyk i dobra książka. Wtedy już można się skryć w bezpiecznych zakamarkach naszego domu i z radością pałaszować ten jesienny wypiek. :)

Ciasto:
  • 250 g razowej mąki orkiszowej (można użyć również innej razowej)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 120 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 30-50 ml zimnej wody

Z podanych składników szybko zagnieść ciasto, a następnie podzielić je na 2 równe części, z których uformować kule. Oba kawałki rozwałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia na 2 równe okręgi. Wstawić na 30 minut do lodówki.



Nadzienie:
  • 6 jabłek (najlepiej słodko-winnych)
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 1-2 płaskie łyżeczki cynamonu
  • garść suszonej żurawiny

Jabłka umyć, obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na plasterki. Wymieszać z cukrem i cynamonem. Równomiernie rozłożyć je na schłodzonym cieście, zostawiając 3 cm brzeg, który następnie zawinąć do środka. Posypać żurawiną i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190ºC. Piec przez 25-30 minut, aż brzegi ciasta staną się złote. (Można je również posmarować roztrzepanym żółtkiem przed pieczeniem dla lepszego efektu). Gotową tartę wyjąć z piekarnika i zostawić do przestudzenia.

Do tarty świetnie pasuje również dżem morelowy, wtedy należy posmarować nim spód ciasta, a następnie wyłożyć na niego cząstki jabłek.











Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

22 komentarze

  1. Wygląda baaardzo, bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam wszelkie wersje galette! Podoba mi się to ciasto z mąki orkiszowej, warto wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, bo mąka orkiszowa dodaje wspaniałego orzechowego aromatu :)

      Usuń
  3. Uwielbiam ciasta z taką ilością nadzienia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, cudowna :) Taka... Domowa :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda obłędnie. Z chwilką chęcią ukradłabym kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ależ proszę bardzo, nie mam nic przeciwko :D

      Usuń
  6. Świetna ,bez wątpienia .Mam tylko jedno ale ,dlaczego wygląda jak nieupieczona? ,tak ma być?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wydaje mi się, że to kwestia mąki, bo tarta była jak najbardziej upieczona, a brzegi wręcz chrupiące. Co nie zmienia faktu, że gapa ze mnie i zapomniałem posmarować brzegów ciasta jajkiem, wtedy ładnie by się zarumieniły.

      Usuń
  7. Banalna do wykonania i przepyszna w smaku. :) Podałam na ciepło z lodami waniliowymi i kapką bitej śmietany. :)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. To ciasto nigdy się nie nudzi i wszyscy chyba lubią :) łącznie ze mną :)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://gotujzkarolka.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda! Taka tarta to jeden z szybszych i smaczniejszych pomysłów na dobre ciacho :)

      Usuń