Jesienią w naszej kuchni nie może zabraknąć jabłek z polskich sadów. Słodko-winnych, soczystych i kruchych. To z nich powstają najwspanialsze wypieki. Jabłka obowiązkowo muszą się pojawić w towarzystwie cynamonu, dzięki któremu nabierają wspaniałego aromatu, który roznosi się po całym domu. Obok tradycyjnej szarlotki króluje u mnie zawsze klasyczna tarta z jabłkami, na maślanym kruchym cieście z razowej mąki orkiszowej. Jej przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a radość po wyjęciu z piekarnika jest ogromna. Wystarczy jeszcze tylko kubek ulubionej herbaty, ciepły kocyk i dobra książka. Wtedy już można się skryć w bezpiecznych zakamarkach naszego domu i z radością pałaszować ten jesienny wypiek. 🙂
Ciasto:
- 250 g razowej mąki orkiszowej (można użyć również innej razowej)
- 3 łyżki cukru pudru
- 120 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 jajko
- 30-50 ml zimnej wody
- 6 jabłek (najlepiej słodko-winnych)
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- 1-2 płaskie łyżeczki cynamonu
- garść suszonej żurawiny
Jabłka umyć, obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na plasterki. Wymieszać z cukrem i cynamonem. Równomiernie rozłożyć je na schłodzonym cieście, zostawiając 3 cm brzeg, który następnie zawinąć do środka. Posypać żurawiną i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190ºC. Piec przez 25-30 minut, aż brzegi ciasta staną się złote. (Można je również posmarować roztrzepanym żółtkiem przed pieczeniem dla lepszego efektu). Gotową tartę wyjąć z piekarnika i zostawić do przestudzenia.
Do tarty świetnie pasuje również dżem morelowy, wtedy należy posmarować nim spód ciasta, a następnie wyłożyć na niego cząstki jabłek.
22 komentarze
świetna tarta
Dziękuję 😉
Wygląda baaardzo, bardzo smakowicie 🙂
To się cieszę 😉
Uwielbiam wszelkie wersje galette! Podoba mi się to ciasto z mąki orkiszowej, warto wypróbować 🙂
Polecam, bo mąka orkiszowa dodaje wspaniałego orzechowego aromatu 🙂
Ładna, ładna 😀
Dzięki, dzięki 😀
wspaniała tarta!
Dziękuję 🙂
Uwielbiam ciasta z taką ilością nadzienia 🙂
Ja też, im więcej tym lepiej 😀
Mmm, cudowna 🙂 Taka… Domowa 🙂
Cieszę się 🙂
Wygląda obłędnie. Z chwilką chęcią ukradłabym kawałek 🙂
Ależ proszę bardzo, nie mam nic przeciwko 😀
Świetna ,bez wątpienia .Mam tylko jedno ale ,dlaczego wygląda jak nieupieczona? ,tak ma być?
Wydaje mi się, że to kwestia mąki, bo tarta była jak najbardziej upieczona, a brzegi wręcz chrupiące. Co nie zmienia faktu, że gapa ze mnie i zapomniałem posmarować brzegów ciasta jajkiem, wtedy ładnie by się zarumieniły.
Banalna do wykonania i przepyszna w smaku. 🙂 Podałam na ciepło z lodami waniliowymi i kapką bitej śmietany. 🙂
Pozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
❤
Z lodami to jest sztos 😀
To ciasto nigdy się nie nudzi i wszyscy chyba lubią 🙂 łącznie ze mną 🙂
Pozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://gotujzkarolka.blogspot.com/
❤
To prawda! Taka tarta to jeden z szybszych i smaczniejszych pomysłów na dobre ciacho 🙂