Domowy cukier waniliowy

sobota, 29 listopada 2014

Niby banał, niby każdy o tym wie.... jednak w okresie przedświątecznym warto o tym wspomnieć, bo domowy cukier waniliowy nie ma sobie równych! Jest niezwykle aromatyczny i ekonomiczny - jego produkcja wyniesie Cię taniej niż tego kupnego, że już nie wspomnę o wyżej jakości. Świetnie się nada do wszelkich ciast, ciasteczek, deserów, czy kawy. Jeżeli choć raz go spróbujecie, już nigdy więcej nie sięgniecie po cukier na sklepowej półce.

Co będziemy potrzebować:
  • 1 kg cukru (najlepiej drobnego do wypieków)*
  • 2 laski wanilii

Przygotowanie:

Laski wanilii przecinamy wzdłuż na pół, wybieramy ziarnka i łączymy z cukrem, który następnie wkładamy do słoika. Wkładamy pozostałą część wanilii (można ją przeciąć na 2-3 części) i hermetycznie zamykamy słoik. Kilka razy potrząsamy, by ziarenka równomiernie rozprowadziły się w cukrze. Czynność tę dobrze powtarzać co kilka dni. Cukier nabiera waniliowego aromatu po dwóch tygodniach.

Jeśli już wykorzystacie cały cukier, to przygotujcie analogicznie kolejną porcję, zostawiając poprzednie laski wanilii w słoiku, wtedy cukier będzie bardziej aromatyczny.

* Jeżeli nie mamy drobnego cukru, możemy zmielić zwykły cukier kryształ za pomocą np. blendera. Ważne jest jednak, by tylko go rozdrobnić, a nie zmielić na puder!

** Jeżeli w przepisie podana jest ilość cukru wanilinowego, to cukru waniliowego polecam dać dwa razy więcej.

 

Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

12 komentarze

  1. Też robię domowy cukier waniliowy, jest zdecydowanie lepszy od wanilinowych, czy nawet kupnych waniliowych!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, że lepszy! ;) A do wanilinowych nawet nie ma co porównywać. :P

      Usuń
  2. Taki cukier możemy też dać w prezencie naszym znajomym :) Ja bym się bardzo ucieszyła z takiego własnoręcznego prezentu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O świetny pomysł, zazwyczaj wręczam ciasteczka, ale to też miła alternatywa :)

      Usuń
  3. To jest to. Przypominaj takie przepisy, bo moze akurat ktos jeszcze przejdzie na dobra strone ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to właśnie liczę, trzeba przekonywać ludzi i zdetronizować raz na zawsze wanilinę! :)

      Usuń
  4. Dziś zrobiłam taki domowy cukier waniliowy tylko na 1,5 szkl cukru dałam 2 laski wanilii.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będzie bardziej skoncentrowany ;) W sumie proporcje zależą od naszych preferencji i od tego w jakim celu będziemy z niego korzystać.

      Usuń