Kabuli Palaw - narodowe danie Afganistanu

niedziela, 16 listopada 2014

Ze względu na swoje położenie (pomiędzy Iranem, Pakistanem i byłymi Republikami Radzieckimi), kuchnia Afganistanu jest mieszanką tego, co w pobliskich regionach jest najlepsze. Pasztunowie, Uzbekowie i Tadżykowie stworzyli niezwykłą mieszankę etniczną tego kraju, która swój unikalny wydźwięk znalazła także w tamtejszych smakach. Ze względu na silne wpływy indyjskie Afganistan pachnie szafranem, kuminem, kolendrą oraz kardamonem. Jednak w przeciwieństwie do kuchni hinduskiej ilość przypraw nie powoduje przypływu gorąca na podniebieniu. Gorąco Was zapraszam na kulinarną podróż do tego kraju i mam nadzieję, że przepis na dzisiejszą potrawę Was zachęci do poznania tamtejszej kultury.
Kabuli Palaw lub Qabili Pulao to narodowe danie Afganistanu. Przygotowywane jet ono w każdym domu i nie może odbyć się bez niego żadna większa uroczystość. Danie swój smak zawdzięcza odpowiednio przygotowanemu ryżowi, gotowanemu w bulionie, a następnie powoli pieczonemu i podawanemu razem z marchewką, rodzynkami, orzechami oraz mięsem - zwykle jest to jagnięcina, lecz świetnie również się sprawdzi kurczak, a w wersji wegańskiej seitan lub soczewica. Jako że najważniejszym składnikiem potrawy jest ryż, musi być on wysokiej jakości - odpowiednio wytrzymały, tak, aby zachować swoją strukturę podczas gotowania i mimo absorbowania dużej ilości płynu powinien pozostać sypki. Zgodnie z afgańską tradycją potrawy nie jadamy sztućcami, tylko prawą ręką, przy pomocy chlebków naan.

Składniki (na 6-8 porcji):

  • 3 szklanki ryżu basmati
  • 5 udek z kurczaka
  • 2 duże cebule
  • 1 szklanka bulionu
  • 3 marchewki
  • 1/2 szklanki migdałów
  • 1 szklanka rodzynek
  • 80 g mielonych pistacji
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki świeżo mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego kardamonu
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • sól
  • oliwa z oliwek



Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik do 260°C. Z udek pozbądź się skóry, umyj je dokładnie i osusz. Posiekaj cebulę w kostkę. Na patelnię wlej około 100 ml oliwy z oliwek. Zagrzej, a następnie wrzuć cebulę. Smaż ją, aż zbrązowieje. Następnie wrzuć udka z kurczaka. Posól je i smaż na średnim ogniu, aż staną się złote. Wlej 1/2 szklanki bulionu i dalej gotuj. Gdy bulion odparuje, wlej kolejne pół szklanki bulionu. Zagotuj go, a następnie patelnię przykryj pokrywką. Gotuj przez kolejne 10 minut, aż sos zmieni kolor na ciemnobrązowy. Kurczaka ściągnij z patelni i odstaw na osobny talerz. Do powstałego sosu dodaj kumin, kardamon i pieprz. Gotuj na średnim ogniu przez 5 minut. Przykryj i odstaw.

Marchew obierz i pokrój w średniej wielkości paski. Na dużą patelnię wlej szklankę wody, zagotuj i wrzuć marchew. Gotuj aż stanie się miękka. Odlej pozostałą wodę. Dodaj 2 łyżki oliwy, rodzynki i migdały. Smaż na małym ogniu przez 5 minut. Następnie przykryj pokrywką i odstaw.

W międzyczasie przepłucz ryż pod bieżącą wodą i ugotuj go al dente w 6 litrach wody z 2 łyżeczkami soli. Powinno to zająć około 10 minut. Odcedź ryż na durszlaku, a następnie wrzuć na patelnię z sosem na bazie bulionu. Dokładnie wymieszaj. Następnie ryż przełóż do rondla lub dużego naczynia żaroodpornego i wyłóż nań kawałki kurczaka, a następnie marchew z rodzynkami i migdałami. Wstaw do nagrzanego piekarnika na około 15 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 120 st. C i piecz przez kolejne 20 minut. Palaw podawaj posypany mielonymi pistacjami. Smacznego!




* Przepis zaczerpnięty z Afghan Culture Unveiled.

Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

22 komentarze

  1. Bardzo ciekawa potrawa, sądząc opisu bogaty aromat i smak - lubię takie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam taką kuchnię! A Twoje danie wygląda baaardzo smakowicie! Chętnie wypróbuję przepis w mojej kuchni ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm... wygląda smacznie! Nie zachęciło mnie na tyle, żeby jechać i zwiedzić Afganistan, ale zeby taką potrawę zrobić w Polsce- jak najbardziej! PYCHA!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że chociaż (albo nawet aż) tyle ;)

      Usuń
  4. Ciekawy przepis :) Fajnie, że bliżej przybliżyłeś kuchnię afgańską, bo dla mnie jest ona nieodkryta, a brzmi zachęcająco.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie do niedawna również była nieodkryta, a warto ją poznać, bo ma bardzo wiele do zaoferowania ;)

      Usuń
  5. Świetne danie ,muszę sobie zaserwować.

    OdpowiedzUsuń
  6. patrząc na zdjęcia czuje ten aromat!

    OdpowiedzUsuń
  7. Odpowiedzi
    1. W takim razie super, że się wpasowałem w Twoje gusta tym daniem :)

      Usuń
  8. Bardzo ciekawe danie, aromatyczne, sycące i z pewnością warte wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajnie, że przykuło Twoją uwagę i gorąco polecam spróbować :)

      Usuń
  9. danie wygląda pięknie i bardzo rozgrzewająco, idealnie na naszą pogodę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszy mnie to niezmiernie. I tak, jest idealne na jesień - po jednej porcji człowiek od razu lepiej się czuje :)

      Usuń
  10. Ciekawa propozycja i bardzo aromatyczna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajnie, że Ciebie zainteresowała. I o tak, w kuchni unoszą się niesamowite zapachy podczas gotowania ;)

      Usuń