Uwielbiam ryby pieczone w sezamowej posypce. Bardzo często przygotowuję w ten sposób grillowanego łososia, którego możecie użyć zamiast pstrąga. Danie jest supersmaczne i szybkie w przygotowaniu. Wystarczy zamarynować rybę w sosie teriyaki, obtoczyć w ziarnach sezamu, utłuczonych uprzednio z glonami nori, a następnie wrzucić na niecały kwadrans do piekarnika lub ugrillować. Taka ryba świetnie smakuje z pieczonymi batatami lub ryżem.
- 600 g filetów pstrąga łososiowego lub łososia
- 4 łyżki sosu teriyaki
- 2 łyżki soku z cytryny lub octu ryżego
- sól morska
- 2 płaty glonów nori
- 6 łyżek czarnego sezamu
- oliwa z oliwek
16 komentarzy
Rewelacyjny pomysł z czarnym sezamem, całość musiała być przepyszna!
Cieszę się, że przypadł Wam do gustu i potwierdzam, było pysznie 😉
uwielbiam sezam i łososia, więc myślę, że następnym razem je połączę 😉
Połącz i to koniecznie 😉
pysznie przyrządziłeś moją ulubioną rybkę 😉
Cieszę się, że posmakowało 😀
bardzo ciekawy pomysł! super wygląda 🙂
Bardzo dziękuję i polecam wypróbować 😉
o rany! wygląda przepysznie! mmm…. iiiii o 3 w nocy powoduje u mnie ślinotok….<3
Bo kto to widział, o 3 w nocy oglądać przepisy! Toż to czysty masochizm! 😀
O jak fajnie podana rybka, i ciekawie, coś smacznego i ciekawego 🙂
Bardzo się cieszę w takim razie i polecam przygotować 🙂
Zakochałam się w tym pomyśle! 🙂
To bardzo miło, o taki efekt chodziło 😀
Bardzo smacznie i pięknie podałeś moją ulubioną rybę 🙂
W takim razie niezmiernie się cieszę, że posmakowało 😉