Kruche ciasteczka korzenne

czwartek, 4 grudnia 2014

 
Za dwa dni Mikołajki, więc czas upiec ciasteczka dla poczciwego Staruszka, co by się mógł posilić w trakcie dostarczania prezentów. Jeśli nadal myślicie jakim wypiekiem należy go uraczyć, to polecam te banalnie proste ciasteczka korzenne. Nadają się one idealnie do wyciskania za pomocą stempelków i zachowują ładny kształt po upieczeniu. Mikołaj (i nie tylko on) na pewno będzie zachwycony, a po ciasteczkach zostaną tylko okruszki... Tylko pamiętajcie o szklance mleka! Bez tego nie smakują tak dobrze. ;)


Składniki:
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżki mleka
  • 1 duże jajko
  • 400 g mąki pszennej razowej
  • szczypta soli
  • 3 łyżki przyprawy korzennej (lub własnej mieszanki składającej się z: goździków, cynamonu, imbiru i gałki muszkatołowej)



Przygotowanie: 

Masło ubij mikserem do białości. Dodaj cukier puder, cukier waniliowy i mleko. Dalej ubijaj, aż masa będzie biała. Wbij jajko i dokładnie wymieszaj z masłem. Dodaj mąkę, szczyptę soli oraz przyprawę do piernika, a następnie zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę i odstaw na 30 minut do lodówki.

Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość około 5 mm i wytnij okręgi za pomocą szklanki. Następnie użyj pieczątki do ciastek i lekko nią dociskając, poprzybijaj wzory na ciasteczkach. (Pieczątkę należy uprzednio oprószyć mąką, by ciasto się nie przyklejało). Uformowane ciastka ułóż na blasze pokrytej papierem do pieczenia i piecz około 12 minut w 180°C. Gotowe ciastka ostudź na kratce, a następnie schowaj do puszki lub słoika. W nocy z 5 na 6 grudnia pamiętaj, by ułożyć je na talerzyku i podać Mikołajowi wraz ze szklanką mleka. ;)








Korzenne przysmaki

Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

56 komentarze

  1. Chyba dzisiaj w końcu zrobię tę zamierzoną przyprawę i coś upiekę....
    Ciasteczka perfekcyjne ! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne ciasteczka :) Chętnie bym ukradła kilka!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie śliczne te ciasteczka <3
    Fajnie, że ciasteczka są na mące razowej, na pewno są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :D W końcu zdrowsze, a Mikołaj powinien trochę zadbać o linię :D

      Usuń
  4. chciałabym być Mikołajem, który dostaje takie ciastka:) ... albo śnieżynką;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hahaha, jak masz odpowiedni strój, to może dam się nabrać i przygotuję drugi talerzyk obok dla Śnieżynki ;)

      Usuń
  5. Wyglądają tak że zaśliniłam klawiaturę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Urocze <3
    Po takich ciasteczkach możesz liczyć na super-extra-wypasiony prezent od Mikołaja :)

    OdpowiedzUsuń
  7. mam takie same foremki - to chyba znak, że powinnam je wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj chyba tak, aż się proszą, by je upiec ;D

      Usuń
  8. Wygdają pysznie ^^, ja dopiero przymierzam się do zrobienia pierniczków :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję ;) Ja pierniczki też dopiero mam przed sobą, bo jak zacznę to zejdzie mi już do Świąt ;D

      Usuń
  9. Śliczności te ciasteczka! :)
    Wyglądają uroczo!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, bardzo jest nam (mi i ciasteczkom) miło z tego powodu ;D

      Usuń
  10. uwielbiam takie ciacha, porywam parę i o zgodę nie pytam ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Porywaj, a ja odwracam głowę i udaję, że nie widzę ;D

      Usuń
  11. Cudne. Jakich przypraw (i w jakich proporcjach) użyłeś? Bo nie wygląda na gotową mieszankę przypraw :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, zazwyczaj sam dodaję przyprawy, bo w tych mieszankach często jest już cukier i mąka. Dodałem: po 1 łyżeczce cynamonu, imbiru oraz gałki i 1/2 łyżeczki mielonych goździków.

      Usuń
  12. Urocze :) A jak muszą pięknie pachnieć!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie zaprzeczę, zapach roznosi się w cały domu ;)

      Usuń
  13. Uwielbiam kruche ciasteczka :) z nutą korzenną muszą być wyśmienite

    OdpowiedzUsuń
  14. Rewelacyjne ciasteczka :-) bardzo lubię takie smaki :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. A czy czasem Mikołaj nie przynosi prezentów w Wigilię? :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do mnie przychodzi zarówno w Wigilię jak i w Mikołajki, ale może mam jakieś fory :D

      Usuń
  16. To ja zabiorę słoik z zawartością, a reszta dla Ciebie :-P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No ładne rzeczy! A co z Mikołajem i jego świtą? :D

      Usuń
  17. Piękne te Twoje ciasteczka! Porwałabym kilka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha, miło mi, że tak bardzo się Tobie spodobały ;D

      Usuń
  18. Odpowiedzi
    1. Dziękuję, bardzo mi miło z tego powodu ;)

      Usuń
  19. Świetne pełny profesjonalizm:-) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, cieszę się, że przypadły do gustu. Pozdrawiam :)

      Usuń
  20. Świetny zamiennik dla pierniczków :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, uważałbym z tym zamiennikiem, w końcu pierniczki są niezastąpione :P

      Usuń
  21. Czy mogę zastapic mąkę pszenna razowa mąką żytnią razowa?? nie rozsypią się wtedy ;) ?? bo akurat mam żytnią pod ręką...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rozsypać się nie powinny, ale mogą wyjść zbyt twarde i kruche. Proponuję wymieszać 300g mąki żytniej razowej ze 100g zwykłej mąki pszennej, wtedy na pewno wszystko będzie w porządku. Pozdrawiam ;)

      Usuń
    2. Dziękuję serdecznie :) !! zaraz wypróbuje taką wersje, również pozdrawiam!!

      Usuń
    3. Cieszę się, że mogłem pomóc. Mam nadzieję, że ciasteczka się udadzą ;)

      Usuń
  22. Czy zamiast masła można użyć czegoś mniej tłustego? zdrowszy zamiennik aby ciasteczka nie były takie kaloryczne?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety z tłuszczu ciężko zrezygnować - to podstawowy składnik ciasta kruchego. Jedyne co mogę zaproponować, to zastąpienie masła olejem kokosowym. Wprawdzie kaloryczność ma nieco większą, ale jest znacznie zdrowszy. Kiedyś słyszałem również o możliwości użycia jogurtu naturalnego zamiast masła, ale nigdy nie próbowałem. Na pewno postaram się pomyśleć nad takimi niskokalorycznymi ciasteczkami.

      Usuń
    2. Przypomniało mi się jeszcze, że kiedyś użyłem śmietanki kokosowej do ciasta kruchego. Wystarczy zebrać ją z góry puszki. Tylko od razu mówię, że ciasto po upieczeniu wychodzi bardziej twarde i ciasteczka muszą być cieńsze.

      Usuń
  23. Upiekłam dziś rano te cuda w kształcie jaj. Dałam masło śmietankowe 74%. Wyszły pyszne. Nie można przestać jeść.... A miałam je polukrować jak pisanki.
    To drugi przepis zaczerpnięty z Pana bloga - wszytko wychodzi!!!! PYSZNIE :-)
    Polecam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! Fajnie, że przepis się udał i zainspirował Ciebie do zrobienia czegoś nowego. ;) Bardzo się cieszę, że ciasteczka smakują. :)
      PS. I proszę tylko nie Pan, w Internecie jesteśmy równi, a na karku ledwo ćwierć wieku. :D

      Usuń