Piernik staropolski - część 2, pieczenie

wtorek, 23 grudnia 2014


Oto dalsza część przepisu na tradycyjny staropolski piernik długo dojrzewający. Przygotowane 3-4 tygodnie wcześniej ciasto pieczemy na kilka dni przed Bożym Narodzeniem. Przekładamy je następnie powidłami śliwkowymi i odstawiamy aby zmiękło, zaś w Wigilię pokrywamy warstwą najlepszej polewy czekoladowej. Na ten wypiek stanowczo warto czekać cały rok! :)


*

SKŁADNIKI

*

PRZYGOTOWANIE

Pieczenie

Ciasto, które już dojrzało odpowiednią ilość czasu dzielimy na 3 równe części. Rozwałkowujemy każdą na ok. pół centymetra i wkładamy na dużą blaszkę do pieczenia o wymiarach 40x26 cm (u mnie dwie podłużne formy o wymiarach 16x30 cm), pokrytej uprzednio papierem do pieczenia. Każdy blat pieczemy osobno w 180°C przez 15-20 minut. Wystudzone już blaty przekładamy powidłami śliwkowymi. Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia, równomiernie obciążamy i odstawiamy na 2-3 dni w chłodne miejsce. 

Polewa czekoladowa

Przed samymi świętami przygotowujemy polewę czekoladową. Masło rozpuszczamy z czekoladą w kąpieli wodnej i smarujemy nimi piernik równomiernie. Na koniec posypujemy czym dusza zapragnie: prażonymi orzechami włoskimi, płatkami migdałów, skórką pomarańczową, daktylami, jagodami goi czy cukrowymi posypkami.
*




Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

10 komentarze

  1. Mmm... Uwielbiam, uwielbiam pierniki wszystkie ;)
    Wesołych, wspaniałych Świąt ! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również, najlepsze ciacha :D Tobie także wesołych i pysznych Świąt! :)

      Usuń
  2. Piernik zawsze musi być przełożony powidłami. Niezwykle apetyczny :D
    Też postanowiłyśmy zrobić swoją kostkę piernikową, co prawda nie jako domino ale z gwiazdkami:) Zapraszamy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, że musi; taki jest najlepszy! :D Zaraz zajrzę, co też Wam się upiekło :D

      Usuń
  3. Cudny pierniczek :-) Wesołych Świąt :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piekny piernik !! To bede wspaniale swieta ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Smakowite ciasto, wygląda nieziemsko dobrze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo ten piernik po prostu jest nieziemsko dobry :D

      Usuń