SKŁADNIKI
- gotowe ciasto na piernik staropolski (z tego przepisu)
- 600-800 g domowych powideł śliwkowych
- 200 g czekolady (mlecznej lub gorzkiej)
- 60 g masła
- ulubione bakalie (u mnie: orzechy włoskie, daktyle, jagody goi)
- złote perełki cukrowe (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE
Pieczenie
-
Ciasto, które już dojrzało odpowiednią ilość czasu dzielimy na 3 równe części. Rozwałkowujemy każdą na ok. pół centymetra i wkładamy na dużą blaszkę do pieczenia o wymiarach 40x26 cm (u mnie dwie podłużne formy o wymiarach 16x30 cm), pokrytej uprzednio papierem do pieczenia.
-
Każdy blat pieczemy osobno w 180°C przez 15-20 minut. Wystudzone już blaty przekładamy powidłami śliwkowymi. Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia, równomiernie obciążamy i odstawiamy na 2-3 dni w chłodne miejsce.
Polewa czekoladowa
-
Przed samymi świętami przygotowujemy polewę czekoladową. Masło rozpuszczamy z czekoladą w kąpieli wodnej i smarujemy nimi piernik równomiernie.
-
Na koniec posypujemy czym dusza zapragnie: prażonymi orzechami włoskimi, płatkami migdałów, skórką pomarańczową, daktylami, jagodami goi czy cukrowymi posypkami.
10 komentarzy
Mmm… Uwielbiam, uwielbiam pierniki wszystkie 😉
Wesołych, wspaniałych Świąt ! 😉
Ja również, najlepsze ciacha 😀 Tobie także wesołych i pysznych Świąt! 🙂
Piernik zawsze musi być przełożony powidłami. Niezwykle apetyczny 😀
Też postanowiłyśmy zrobić swoją kostkę piernikową, co prawda nie jako domino ale z gwiazdkami:) Zapraszamy 🙂
Pewnie, że musi; taki jest najlepszy! 😀 Zaraz zajrzę, co też Wam się upiekło 😀
Cudny pierniczek 🙂 Wesołych Świąt 🙂
Dziękuję pięknie, Wesołych! 🙂
Piekny piernik !! To bede wspaniale swieta 😉
Dziękuję! Będą przesmaczne! 😀
Smakowite ciasto, wygląda nieziemsko dobrze 🙂
Bo ten piernik po prostu jest nieziemsko dobry 😀