Zimowy sernik z żurawiną

wtorek, 2 grudnia 2014

Idzie zima! Śniegu za oknem wprawdzie jeszcze nie widać, choć wydaje mi się, że pozostaje to kwestią czasu. Ale w mojej kuchni już panuje zimowo-świąteczna atmosfera, co chyba widać po lekko oszronionych śniegiem żurawinach. :). Dzisiejszy przepis to jeden z najlepszych serników, jakie dotychczas wypróbowałem. Wspaniały spód ze słynnych ciastek oreo, delikatna i kremowa, bo pieczona w kąpieli wodnej, masa serowa oraz lekki i przyjemnie kwaskowy mus żurawinowy. Czy można chcieć czegoś więcej? Myślę, że każdy sernikożerca będzie wniebowzięty. Ja byłem. :) Sernik będzie idealny również na Święta!


Składniki na spód:
  • 200 g ciastek oreo
  • 30 g roztopionego masła

Ciastka wrzuć do kielicha blendera i rozdrobnij na proszek. Wlej masło i połącz z ciastkami. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia i pokryj równomiernie ciasteczkową masą. Włóż na 15-30 minut do lodówki. A w tym czasie przygotuj masę serową.



Składniki na masę serową:
  • 600 g twarogu półtłustego lub tłustego
  • 250 ml kremówki 36%
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Wszystkie składniki włóż do misy miksera i zmiksuj aż do połączenia i powstania gładkiej, jednolitej masy. Wyjmij z lodówki formę i pokryj ją dwukrotnie od spodu aluminiową folią do pieczenia, ponieważ ciasto będziemy piec w kąpieli wodnej. Następnie wylej serową masę na ciasteczkowy spód. Piekarnik nagrzej do 150ºC. Formę z sernikiem umieść w drugiej większej formie, najlepiej prostokątnej i wlej do niej wrzątek. Wstaw wszystko do piekarnika i piecz powoli 45-60 minut aż masa się zetnie. Wyjmij z piekarnika i wystudź całkowicie.


Składniki na mus żurawinowy:
  • 300 g świeżej żurawiny plus trochę do dekoracji (można zastąpić mrożoną)
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 300 ml kremówki 36%

Do rondla wsyp żurawinę, zasyp cukrem i polej sokiem z cytryny. Wstaw na średni ogień i gotuj, aż żurawina popęka, a cukier się rozpuści. Następnie przetrzyj przez sito. Odstaw do wystudzenia. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wody i połącz z żurawinowym musem.

Zimną kremówkę ubij na sztywno, następnie powoli dodawaj partiami żurawinowy mus i miksuj delikatnie aż do połączenia się składników. Gotowy krem wyłóż na schłodzony sernik i wstaw do lodówki na całą noc, aż mus zastygnie. Sernik ozdób żurawiną (możesz obtoczyć ją w cukrze by udawała ośnieżoną). Smacznego!





Świąteczne słodkości!

*Przepisem na ten sernik oczarowała mnie Dorota z Moje Wypieki.

Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

55 komentarze

  1. Serniczek rewelacja :-) z chęcią bym zjadła kawałeczek :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jakby się jeszcze jakiś w domu ostał, to z przyjemnością bym zaprosił, ale zniknął w tempie ekspresowym :D

      Usuń
  2. Ale on piękny! Dostałam ślinotoku:))

    OdpowiedzUsuń
  3. pięknie się prezentuje! i ten mus żurawinowy - kuszący!

    OdpowiedzUsuń
  4. pysznie się prezentuje i świetny pomysł na połączenie smaków:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, choć pomysł tylko zgapiłem :D

      Usuń
  5. A skąd masz tą świeżą żurawinę? Gdzie ją nabyć? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z zieleniaka pod domem, jeszcze tydzień temu była :D

      Usuń
    2. A gdzie ten zieleniak? :P

      Usuń
    3. Haha, to prześlij mi paczuszkę do Warszawy, bo póki co nie wybieram się do Wrocka :P

      Usuń
    4. Kupisz ją o tej porze roku wszędzie. Na pewno w Auchanie jest.

      Usuń
    5. Mogę przesłać :D Ale whipped cream ma rację: powinna być dostępna w dużych sklepach, w końcu teraz na nią jest sezon.

      Usuń
    6. No to jutro jadę do mojego Auchana i robię ten sernik :D

      Usuń
    7. Rób, rób, na pewno będziesz zachwycony ;D

      Usuń
  6. Rewelacja !! doskonale wygląda, pycha !! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bajkowy sernik... już wprowadza świąteczną aurę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ślicznie dziękuję, teraz pozostaje tylko czekać na pierwszy śnieg (już nie na serniku) i będzie idealnie ;D

      Usuń
  8. prezentuje się tak uroczo, że chyba szkoda by mi go było jeść :) a na pewno musi być pyszny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tam zaraz szkoda, zawsze można upiec kolejny, a później jeszcze jeden. Dobrych serników nigdy za wiele :D

      Usuń
  9. Piękny i wygląda cudownie zimowo!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że udało mi się osiągnąć ten efekt ;)

      Usuń
  10. Swietny! I taki w swiatecznym klimacie. Wpraszam sie na kawalek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ależ proszę, kawałek się zawsze znajdzie :D

      Usuń
  11. Ta mrożona żurawina daje niesamowity efekt;)))

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciekawa jestem smaku, piękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mogę zapewnić, że jest znakomity, dziękuję ;)

      Usuń
  13. Jeśli jeszcze mała porcja została, to ja poproszę, bo mi ślinka cieknie i język ...ucieknie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety już śladu nie ma, stanowczo za szybko zniknął :( Ale jak tylko upiekę drugi, to natychmiast daję znać :D

      Usuń
  14. Fenomenalny! Ciężko byłoby mi poprzestać na jednym kawałku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Skąd ja znam ten ból! Też musiałem się powstrzymywać, by nie pożreć całego na raz ;D

      Usuń
  15. Spód z oreo to nie dla mnie ,resztę zabieram ,piękny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można zastąpić dowolnymi innymi ciasteczkami ;)

      Usuń
  16. Też go robiłam - jak tylko zobaczyłam przepis wiedziałam, że muszę go mieć :) Wyszedł obłędnie pyszny :)
    Twój wygląda cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Hahah, to tak samo jak ja! :) Jest megapyszny, Dorota jak zwykle uraczyła nas świetnym przepisem ;)

      Usuń
  17. Trza zakasać rękawy i brać się do produkcji bo czytam że szansy na kawałek u Ciebie już nie ma

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety :( Z przykrością muszę powiedzieć, że nawet okruszki nie zostały. :P

      Usuń
  18. Widzę, że grzechem jest, że jeszcze nie poczyniłam wypieku z żurawiną, zwłaszcza, że kolor musu pięknie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj i to ciężkim! :D A zdjęcie chyba nawet nie oddaje jego pięknego różowego koloru ;)

      Usuń
  19. serniczek a do tego żurawinka :) palce lizać, dziękuję za odwiedziny mojego bloga, życzę miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się :D Również życzę miłego dnia i pozdrawiam ;)

      Usuń
  20. wygląda naprawdę świątecznie i nawet jest lekko ośnieżony:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No pewnie! U mnie w kuchni już lekko prószy śnieg ;)

      Usuń
  21. Normalnie nie robię serników (nie moja dziedzina), ale ten wygląda tak ładnie, że chyba spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj spróbuj i to koniecznie, bo nie dość, że jest miły dla oka, to jeszcze bardzo smaczny ;)

      Usuń
  22. Zdjęcia powalają ... przepadłam z kretesem :) Koniecznie muszę zrobić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To strasznie się cieszę :D Zrób, zrób, bo sernik jest pycha, będę czekał na efekty :D

      Usuń