Pudding z nasion chia to deser na trzy naj: po pierwsze jest to najprostszy przepis w przygotowaniu - wystarczy zamieszać wszystkie składniki i pozostawić w lodówce do napęcznienia, po drugie najzdrowszy - chia to bogate źródło kwasów tłuszczowych Omega 3 i Omega 6, witamin (E, B1, B3), minerałów (wapń, żelazo, fosfor, niacyna, magnez, cynk) oraz błonnika, a po trzecie to chyba najpyszniejszy deser na świecie. Chia, czyli inaczej szałwia hiszpańska (salvia hispanica), stanowiła podstawę diety południowoamerykańskich Indian, a od kilku lat jej wspaniałe właściwości odkrywane są na nowo i zdobywają serca wszystkich miłośników zdrowego stylu odżywiania. Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej o nasionach, zapraszam tutaj oraz tutaj, a tymczasem zapraszam po przepis. Aha, żeby nie było, że nie ostrzegałem - pudding niesamowicie uzależnia! :)
Składniki (na 4 porcje):
- 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
- 150 ml wody lub dowolnego mleka roślinnego
- 4 łyżki nasion chia (szałwii hiszpańskiej)
- 2 łyżeczki miodu lub syropu z agawy
- dowolne owoce do przybrania (np. melon, borówki, porzeczki, jeżyny, maliny, truskawki)
Przygotowanie:
Mleko, wodę, miód i nasiona chia dokładnie połączyć, mieszając wszystko razem za pomocą trzepaczki, a następnie przelać do 4 szklanek i wstawić na 3h lub całą noc do lodówki.