Potrójna Czekoladowa Rozkosz z Gruszką i Karmelem

niedziela, 18 stycznia 2015

Jak spełnić trzy największe pragnienia każdego czekoladoholika? Upiec trójwarstwowy tort, w którym każda warstwa będzie przygotowana z innej pysznej czekolady. Najpierw mocnoczekoladowy biszkopt nasączony wiśniówką i posmarowany powidłami śliwkowymi. Później delikatny jak chmurka mus z mlecznej czekolady z gruszkami gotowanymi w syropie ze szczyptą cynamonu. A na koniec delikatny i łagodny mus karmelowy, który wprost rozpływa się w ustach. Zwieńczeniem tortu jest zaś chrupiąca dekoracja z karmelu i uroczo wyłaniająca się gruszka. Czy możecie mu się oprzeć?


Gruszki w syropie:

  • 3 gruszki
  • 800 ml wody
  • 200 g cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Gruszki obieramy i wstawiamy do wysokiego rondla. Zalewamy wodą, zasypujemy cukrem i dodajemy cynamon. Syrop doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy przez 30-40 minut na małym ogniu, aż gruszki zmiękną. Wyjmujemy je z syropu i odstawiamy do wystudzenia. Z jednej gruszki okrawamy koniuszek (będzie nam potrzebny do dekoracji), a pozostałe kroimy w kostkę, odkrawając uprzednio gniazda nasienne.


Czekoladowy biszkopt:

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki kakao
  • 60 g masła
  • 70 g drobnego cukru do wypieków
  • 70 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 200 g powideł śliwkowych
  • 100 ml likieru do nasączenia (np. wiśniówki)

W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło z czekoladą. Odstawiamy na kilka minut aż lekko się schłodzi. W misie ubijemy na sztywno białka ze szczyptą soli. Następnie powoli, łyżka po łyżce, wsypujemy cukier do wypieków, nie przerywając ubijania. Do schłodzonej ale jeszcze płynnej czekolady dodajemy żółtka i miksujemy aż do połączenia. Do masy czekoladowo-jajecznej dodajemy 1/3 piany z białek. Następnie wsypujemy przesianą mąkę, 2 łyżki kakao i dokładnie łączymy. Dodajemy powoli resztę piany i delikatnie mieszamy łyżką tak, aby piana nie opadła. Masę wylewamy na tortownicę o średnicy 23 cm i wysokości 6-7 cm. Pamiętamy o uprzednim pokryciu spodu tortownicy papierem do pieczenia. Pieczemy 35-40 minut w 180ºC do suchego patyczka. Odstawiamy do wystudzenia.


Mus z mlecznej czekolady:

  • 150 g mlecznej czekolady
  • 1 łyżka kakao
  • 3 jajka
  • 100 g cukru
  • 100 g masła
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżki zimnej wody + 2 łyżki wrzątku
  • szczypta soli

W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę mleczną wraz z 100 g masła. Żółtka łączymy z rozpuszczoną i jeszcze ciepłą czekoladą. Dodajemy 1 łyżkę kakao, wstawiamy na 2-3 minuty z powrotem nad parę i cały czas dokładnie mieszamy do otrzymania budyniowej konsystencji. Odstawiamy do wystudzenia. Żelatynę namaczamy w 3 łyżkach zimnej wody i odstawiamy na 3 minuty do napęcznienia. Następnie dodajemy 2 łyżki wrzątku i mieszamy do rozpuszczenia. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Powoli wsypujemy cukier, nie przerywając miksowania, aż otrzymamy lśniącą pianę. Następnie białka powoli łączymy z czekoladową masą, delikatnie mieszając łyżką. Na koniec wlewamy żelatynę i dokładnie wszystko mieszamy.


Ostudzony biszkopt nasączamy 100 ml likieru i 50 ml otrzymanego syropu z gruszek, a następnie smarujemy powidłami. Na powidła nakładamy połowę musu z mlecznej czekolady. Na mus równomiernie rozkładamy pokrojone w kostkę gruszki. Przykrywamy pozostałą częścią musu i wyrównujemy szpatułką. Wstawiamy na 2h do lodówki, aż mus zastygnie.


Mus z karmelowej czekolady:

  • 150 g karmelowej czekolady (można użyć również białej)
  • 3 jajka
  • 100 g cukru
  • 100 g masła
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżki zimnej wody + 2 łyżki wrzątku
  • szczypta soli

W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę karmelową wraz z 100 g masła. Żółtka łączymy z rozpuszczoną i jeszcze ciepłą czekoladą. Wstawiamy na 2-3 minuty z powrotem nad parę i cały czas dokładnie mieszamy do otrzymania budyniowej konsystencji. Odstawiamy do wystudzenia. Żelatynę namaczamy w 3 łyżkach zimnej wody i odstawiamy na 3 minuty do napęcznienia. Następnie dodajemy 2 łyżki wrzątku i mieszamy do rozpuszczenia. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Powoli wsypujemy cukier, nie przerywając miksowania, aż otrzymamy lśniącą pianę. Następnie białka powoli łączymy z czekoladową masą, delikatnie mieszając łyżką. Na koniec wlewamy żelatynę i dokładnie wszystko mieszamy.


Na zastygnięty mus z mlecznej czekolady nakładamy mus karmelowy. Dokładnie rozprowadzamy go po całej powierzchni tortu i wyrównujemy szpatułką. Wstawiamy na 2h do lodówki, aż mus zastygnie. Przed podaniem przygotowujemy karmelową dekorację.


Karmel:
  • 200 g cukru (na dekorację z karmelu) 
  • 1 łyżka wody
Cukier rozpuszczamy na średnim ogniu z 1 łyżką wody. Mieszamy od czasu do czasu, tak, aby cukier rozpuścił się równomiernie. Po otrzymaniu bursztynowej barwy zestawiamy cukier z ognia. Odstawiamy na chwilę, aż cukier lekko zgęstnieje. Bierzemy w dłoń widelec i maczamy w karmelu. Wykonując szybie ruchy tworzymy karmelowe nitki. (Wykonujemy to nad papierem do pieczenia). Po otrzymaniu dostatecznej ilości karmelowych włosów w analogiczny sposób za pomocą łyżki przygotowujemy karmelowe kratki. 

Na środek tortu umieszczamy czubek gruszki, a następnie kładziemy nań karmelowe włosy. Dookoła instalujemy zaś karmelowe kratki. Tort podajemy od razu. 


Uwaga: Dekorację z karmelu przygotowujemy dopiero przed podaniem tortu, ponieważ karmel chłonie wilgoć i ulega dość szybkiemu rozpuszczeniu (szczególnie w warunkach chłodniczych).






smallpl

Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

66 komentarze

  1. potrójna rozkosz wygląda świetnie! Umieram, żeby skosztować choć kawałeczek!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ślicznie dziękuję i zapraszam do degustacji ;D

      Usuń
  2. Jak dla mnie MISTRZOSTWO ŚWIATA!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Karmelowa dekoracja oszałamiająca!

    OdpowiedzUsuń
  4. to wygląda jak dzieło sztuki cukierniczej!

    OdpowiedzUsuń
  5. jak dla mnie kulinarne niebo :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda wspaniale! I jeszcze 3 rodzaje czekolady...to musi być rozkoznie pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki wielkie! W końcu nie bez kozery ta nazwa! :D

      Usuń
  7. Od samego widoku ślinka cieknie po pas :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Taka dekoracja zawsze robiła na nas wrażenie :D Jesteśmy ciekawe czy ukrojenie kawałka jest bardzo trudne?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie aż tak bardzo, karmel łatwo się łamie ;)

      Usuń
  9. Naprawdę piękny tort, a cóż... zrobić taki to dość trudna sztuka!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gdzie tam trudna! Trochę może tylko pracochłonna :P

      Usuń
  10. Prawdziwa rozkosz :) Pięknie się prezentuje!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie cieszę się, że nie minąłem się z nazwą ;D

      Usuń
  11. Cudownie udekorowany tort, pyszna kompozycja smakowa! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! :D Uginam się pod nadmiarem komplementów :P

      Usuń
  12. Torcik musi być wyborny, ale dodatkowo urzekł mnie jego wygląd, prezentuje się wspaniale.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi z tego powodu miło, dziękuję ;)

      Usuń
  13. Wygląda cudownie i sądząc po składnikach musiał smakować wspaniale :) I śliczna dekoracja :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ślicznie dziękuję :) Był baaardzo dobry, zapewniam ;D

      Usuń
  14. To rzeczywiście musi być prawdziwa rozkosz :) Wygląda tak cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to cieszę, że nie nazwałem ciasta "rozkoszą" na wyrost ;D

      Usuń
  15. Ile czekoladowej przyjemności w jednym kawałku ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ojoj ale pysznie wygląda :-) byś podrzucił kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. ale cudeńko no i napracowałeś się przy tych dekoracjach :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trochę dłubałem tym widelcem w karmelu, to prawda ;D

      Usuń
  18. oo mamo! zapisuję KONIECZNIE do zrobienia :-)) wygląda cudownie, no i ten opis... miłość od pierwszego przeczytania :-))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak miło! Zrób koniecznie, gwarantuję, że się nie zawiedziesz :D

      Usuń
  19. Właśnie czegoś takiego teraz bardzo potrzebuję :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie do dzieła! Na poprawę nastroju w te styczniowe dni ciacho jak znalazł ;D

      Usuń
  20. Cudnie wygląda! masz talent mistrza cukiernictwa, nie da się ukryć :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ojej, aż się rumienię przez te pochlebstwa :) Dziękuję :)

      Usuń
  21. Ale ta karmelowa dekoracja to świetnie wyszła! A na ciacho mogę się wprosić, prawda?; D

    OdpowiedzUsuń
  22. Twój tort wygląda obłędnie. Czytając opis nie mogłam powstrzymać śliny. Cudnie zrobiłeś ten wspaniały tort. A ta dekoracja, to już taka "wisienka na torcie" :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Ależ to apetycznie wygląda i te karmelowe nitki, bomba!!

    OdpowiedzUsuń