Tort Sylwestrowy

środa, 7 stycznia 2015

Takie oto torcicho upiekłem na Sylwestra. Niesamowicie proste i ultraszybkie w wykonaniu, a wydaje mi się, że prezencję ma całkiem niezłą. Połączenie budyniowego kremu maślanego z konfiturą malinową okazało się bezbłędne i zachwyciło wszystkich wygłodniałych imprezowiczów. Szczęśliwego Nowego! ;)

Biszkopt:

Upiecz biszkopt z przepisu na biszkopt idealny dla tortownicy o średnicy 20 cm. Po wystudzeniu przekrój go na równe blaty.

Krem:
  • 2 budynie waniliowe
  • 600 ml mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 200 g masła
  • 400 g konfitury malinowej (do posmarowania biszkoptu)

W garnku zagotuj 500 ml mleka. W pozostałej części rozpuść budyń. Garnek z mlekiem odstaw z ognia, wlej budyń i szybko rozprowadź w mleku. Wstaw z powrotem na ogień i mieszaj przez około 1 minutę aż zgęstnieje. Górę garnka przykryj folią spożywczą i całość odstaw w chłodne miejsce lub do zimnej wody do wystudzenia.

Mikserem utrzyj masło do białości, a następnie łyżka po łyżce dodawaj schłodzony do temperatury pokojowej budyń, nadal ucierając, aż do uzyskania gładkiego kremu.


Pierwszy blat biszkoptu posmaruj połową konfitury, a następnie nałóż 1/3 kremu i rozprowadź go równomiernie. To samo uczyń z drugim blatem. Nałóż następnie ostatni kawałek biszkoptu i całość (górę oraz boki) posmaruj otrzymanym kremem. Odstaw do lodówki, a w tym czasie przygotuj masę cukrową (lukier plastyczny).



Lukier plastyczny:
  • 400-500 g cukru pudru
  • 50 g glukozy w proszku
  • 3 płaskie łyżeczki żelatyny
  • 30 ml wody + 40 ml wrzątku
  • kilka kropli aromatu, np. migdałowego
  • barwnik (użyłem jasnozielony)
  • bezwonny olej, np. rzepakowy

Żelatynę zalej wodą i odstaw do napęcznienia. Dolej następnie wrzątku i wymieszaj aż do rozpuszczenia żelatyny. W razie potrzeby dolej więcej wody. Cukier puder (początkowo 400 g) i glukozę wsyp do miski. Wlej rozpuszczoną żelatynę i dodaj aromatu. Wyrób dokładnie masę. (Można to zrobić ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem do ciasta drożdżowego). Powinna być elastyczna, delikatnie klejąca i przypominać plastelinę. W razie potrzeby dosyp więcej cukru pudru. Gotową masę rozwałkuj dość cienko (3-5 mm) na stolnicy posmarowanej olejem (wałek również należy naoliwić), a następnie nałóż ją na tort i odetnij pozostałość. Do reszty masy dodaj barwnik i dokładnie wyrób do jego połączenia. Wytnij kształty cyfr i wskazówek za pomocą noża. Nałóż je na tort. W razie potrzeby możesz przykleić je na lukier (najlepiej królewski na białku). Swój tort posypałem jeszcze cukrem tęczowym, jednak możesz go pominąć. Tort przechowuj w lodówce. Smacznego!



Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

44 komentarze

  1. Wygląda fantastycznie :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, bardzo mi z tego powodu miło. Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Jadłam ten torcik i potwierdzam, przepyszny ! ! !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ach, dziękuję, dziękuję. ;) W nagrodę jeszcze kiedyś go może upiekę :D

      Usuń
  3. Pięknie udekorowany! Pysznie przełożony torcik :) Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że przypadł do gustu :) Tobie również wszystkiego dobrego w nadchodzącym roku ;)

      Usuń
  4. Bardzo ładnie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pomysłowy:)ciekawe,jak smakuje 17ta ? :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pysznie, ale nie tak dobrze jak północ :D

      Usuń
  6. Wygląda cudnie! Szkoda, że wcześniej nie wpadłyśmy na pomysł z tarczą zegarową :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Zawsze można upiec taki za rok ;D

      Usuń
  7. O i o lukier plastyczny się pokusiłeś: ) Przyznam, że nie przepadam za nim, ale Ty ładnie go nałożyłeś na ciasto, wgląda bardzo zgrabnie, gratuluję!: )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też nie przepadam, ale stwierdziłem, że czasem można zaszaleć. ;) A tak nałożyć udało mi się dopiero za trzecim podejściem, ale cicho sza :P

      Usuń
  8. Cudny :-) wyglada pysznie :-) z chęcią bym zjadła kawałeczek, pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, cieszę się, że przypadł Tobie do gustu :)

      Usuń
  9. piękny! przepis niby prosty, ale jakże apetyczny i zawierający doskonale komponujące się składniki. Dekoracja trafiona w 10.. albo w 12-kę;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha, dziękuję :D Potrzebowałem ekspresowe ciacho i po prostu wziąłem to, co akurat miałem pod ręką. Ale jak się okazało, czasami najprostsze połączenia są najlepsze ;)

      Usuń
  10. Tort wygląda naprawdę wspaniale! :)
    Piękna robota! *.*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję pięknie, bardzo mi z tego powodu miło :)

      Usuń
  11. Pyszny torcik :) Wszystkiego dobrego w Nowym Roku! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Tobie również wspaniałego roku życzę ;)

      Usuń
  12. Pomysłowy jesteś. Torcik idealny na powitanie nowego roku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, jeszcze tylko muszę wynaleźć sposób by te cukrowe wskazówki się przesuwały i będzie idealnie :D

      Usuń
  13. Cudny torcik i piękny ma kształt :) na Sylwestra jak znalazł :) fajne masz pomysły!

    OdpowiedzUsuń
  14. Zachwycający!!! Padłabym ze szczęścia gdyby ktoś postawił przede mną taki tort. :))

    OdpowiedzUsuń
  15. O, podoba mi się ten sylwestrowy pomysł:)))

    OdpowiedzUsuń
  16. ale cudowny tort. przede mną jeszcze lata pracy zanim nauczę się taki robić. cudeńko : )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki ;D A tort wbrew pozorom jest bardzo prosty. Chyba jedyna trudność to przełożenie go masą cukrową, ale zawsze jak się nie uda za pierwszym razem, to można ją zdjąć i ponownie spróbować ;)

      Usuń
  17. O rany! z takim tortem 2015 musi być wspaniały!

    PS. Chciałabym Serdecznie zaprosić do wzięcia udziału w moim czekoladowym konkursie! Więcej szczególów na moim blogu !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oby! :D
      Dziękuję za zaproszenie. Zaraz zajrzę ;)

      Usuń
  18. Odpowiedzi
    1. Dziękuję, miło mi, że przypadł on Tobie do gustu ;)

      Usuń
  19. Fantastyczny kawałek tortu :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Pięknie ozdobiony tort ze świetnym kremem :)

    OdpowiedzUsuń