Dorada pieczona w soli morskiej

sobota, 28 lutego 2015

Dorada to szlachetna ryba, już w samej nazwie ukryte jest złoto. W kulturze krajów basenu Morza Śródziemnego odgrywa ona bardzo ważną rolę i niemal w każdej szanującej się restauracji można znaleźć specjały z jej udziałem. Jej delikatne mięso, które łatwo oddzielić od ości, zachwyca każdego. Nie bez powodu Francuzi zwą ją królową ryb. Ze względu na swój łagodny i szlachetny smak nie można jej zepsuć mnogością dodatków. Dorada nie może być przegadana. Trzeba ją upiec najprościej, jak jest to możliwe. Dlatego też, przygotowując rybną ucztę z jej udziałem, musimy być tego świadomi. Pieczenie ryb morskich w soli daje najlepsze rezultaty. Zachowują one swoją delikatność, mięso zaś jest odpowiednio soczyste i tylko delikatnie słone. Taka ryba nie potrzebuje żadnych dodatków, sama w sobie smakuje wybornie. Jednak możesz skusić się na lekką sałatkę z odrobiną oliwy lub kromkę dobrego pieczywa. Zioła, które wybierzesz to pełna dowolność, ważne jedynie by były świeże, suszone mogłyby popsuć smak ryby.

Składniki (dla 2 osób):
  • 2 dorady, po około 400-500 g
  • 3 kg  gruboziarnistej soli morskiej
  • 4 plasterki cytryny
  • 6 małych ząbków czosnku
  • Twoje ulubione świeże zioła (u mnie kolendra i tymianek)

Przygotowanie rybnej uczty:

Ryby wypatrosz i dokładnie umyj. Pamiętaj o usunięciu skrzeli (one czynią później rybę gorzką). Na boku zrób trzy nacięcia po skosie i włóż w nie ząbki czosnku. Do środka ryby włóż po plasterku cytryny oraz trochę ziół. Na wierzch dorady połóż kolejny plasterek. Żaroodporną formę lub blachę wysyp solą na wysokość około 3 cm. Ulokuj ryby i zasyp je kolejną porcją soli. Muszą być dokładnie przykryte. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220°C i piecz przez 20-25 minut. W tym czasie możesz nakryć do stołu.

Gotową rybę wyjmij z pieca. Delikatnie zdejmij solną skorupkę, a później skórę. Oddziel mięso od ości i przełóż na talerz. Teraz możesz delektować się pyszną i delikatną rybą. Jeśli sobie życzysz, możesz podać ją z odrobiną stopionego masła - wystarczy na gorącym mięsie położyć plasterek. Tak upieczona dorada nie wymaga żadnych innych dodatków, ale lekka sałatka lub kroma świeżego pieczywa będą jak znalazł.


Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

52 komentarze

  1. Jeszcze nie miałyśmy okazji jeść dorady :) Ciekawe jesteśmy jej smaku skoro taka delikatna i wyborna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smak absolutnie jest nie do opisania. Trzeba koniecznie spróbować ;)

      Usuń
  2. Nigdy w takiej formie nie pieklam ryby. Jestem widokiem dania jestem zachwycona ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam w takim razie wypróbować przy najbliżej okazji, bo to najlepszy sposób na rybę ;)

      Usuń
  3. Piękne zdjęcia! No i nabrałam ochoty na rybę! Prezentuje się obłędnie!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Och dziękuję! Mogę w takim razie śmiało powiedzieć, że mój cel został osiągnięty ;D

      Usuń
  4. Uwielbiam doradę :) Koniecznie muszę upiec ją w skorupce w soli, wygląda świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne zdjęcia! Twoja dorada prezentuje się bardzo apetycznie, chętnie bym taką zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To bardzo duży komplement, dziękuję :)

      Usuń
  6. wooow.. ale przygotowana ryba! Wygląda bosko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło, że tak myślisz :)
      PS. Smakuje chyba nawet lepiej niż wygląda ;)

      Usuń
  7. Pyszna rozpływająca się w ustach dorada...bardzo by mi smakowała:)

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam ryby - przygotowanie bardzo ciekawe :)

    OdpowiedzUsuń
  9. mnniaaaam! wygląda tak pysznie! uwielbiam doradę!

    OdpowiedzUsuń
  10. Słyszałam o tym sposobie, widziałam kilka razy w tv ale jeszcze nigdy tak nie piekłam ryby. Muszę koniecznie to zrobić, pysznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, wypróbuj koniecznie! Pieczenie w soli daje zaskakująco dobre rezultaty ;)

      Usuń
  11. Nie przepadam za rybkami ale ta wygląda naprawdę świetnie i kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie bardzo mi miło, że udało mi się to osiągnąć :)

      Usuń
  12. Dorada al sal to popisowe danie mojego chłopaka. Przygotował ją na naszą pierwszą wspólną kolację, a potem już została na stałe w menu. Przyznaję, że w tym daniu to prostota gra główną rolę. Ryba jest delikatna, pyszna. Przy gotowaniu tego dania warto znać jeszcze jeden trik, dzięki któremu dorada zawsze idealna - na spód możesz położyć kilka przekrojonych papryk, które zaabsorbują nadmiar soli i płynów z ryby. Dzięki temu dorada będzie w sam raz i nie będzie mowy o jej przesoleniu, nawet jeśli ponacinasz za bardzo rybę.
    ---
    Piękne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To świetna rada! Bardzo Tobie dziękuję za zdradzenie takich kuchennych tajników! Zapamiętam i będę w przyszłości wykorzystywał :)

      Usuń
  13. Tak przyrządzona ryba to prawdziwa uczta dla podniebienia, fantastyczne smaki! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Fajny pomysł na rybkę, jadłam kurczaka pieczonego w soli, był pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O kurczaku tak przyrządzanym jeszcze nie słyszałem. Muszę w takim razie koniecznie zrobić! :D

      Usuń
  15. esencja smaku ryby! Piękne zdjęcia;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, to się nazywa pochwała prostoty :) I dziękuję za komplement :)

      Usuń
  16. Wygląda pyszniasto!! :)
    ...o takim sposobie przygotowania ryby słyszałam, dorady jeszcze nie jadłam więc czas połączyć wszystko razem i przygotować to pyszne danie :) zawsze mnie intrygowało to, czy ta ryba w takiej ilości soli nie wychodzi przesolona ? :))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ryba jest słona w sam raz, też na początku miałem takie obawy ;) Jednak whipped cream zdradziła mi jeszcze jeden sekret, - na spód ryby można położyć kawałki papryki, które w razie czego absorbują nadmiar soli. Może to być przydatne w przypadku ryb o cienkiej skórze.

      Usuń
    2. Dzięki za sugestie, będę pamiętać :)

      Usuń
    3. Nie ma sprawy, zawsze do usług :)

      Usuń
  17. Tak się zabieram za rybę pieczoną w soli, i zabrać nie mogę. Ale cudownie wygląda taka ryba ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To może w końcu warto? Na pewno nie pożałujesz ;)

      Usuń
  18. Cieszę się, że umieściłeś ten przepis. Przyciągnęłam go niemal telepatycznie - ostatnio zastanawiałam się, jak upiec rybę w soli, a tu proszę. Pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O, jak super! W takim razie bardzo się cieszę, że tak trafiłem z tym przepisem :)

      Usuń
  19. Jadłam pstrąga pieczonego w soli i był przepyszny :D A twoja dorada wygląda fantastycznie, delikatnie i bardzo apetycznie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pstrąg tak pieczony też jest super, mimo, że to ryba słodkowodna. :)

      Usuń
  20. MMM uwielbiam rybki :) A Twoja w soli wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Zawsze chciałam wypróbować taki przepis ! Przymierzam się do niego już nawet nie pamiętam od kiedy - a teraz wchodzę na twojego bloga i widzę tę pyszną rybę zapiekaną w soli. Boskie !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To mam nadzieję, że teraz nie będziesz się już dłużej zastanawiać i taka ryba wpłynie również do Twojej kuchni ;)

      Usuń
  22. Do tej pory tylko kuraka jadłam pieczonego na soli. Rybka bym nie pogardzila!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja za to kurczaka tak przyrządzonego nigdy nie jadłem, muszę koniecznie wypróbować, bo jesteś już drugą osobą, która mi o nim mówi :D

      Usuń
  23. Uwielbiam Dorade! Rewelacyjne fotki pstrykasz ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Bardzo mi miło, że się podobają :)

      Usuń