Mazurek jaglany z czekośliwką

poniedziałek, 30 marca 2015

Mazurek jaglany to moja pierwsza propozycja na wegański i co więcej bezglutenowy wielkanocny wypiek. Mieszanina mąk: jaglanej, kukurydzianej oraz skrobi ziemniaczanej dała całkiem fajny rezultat. Ciasto jest idealnie kruche i nawet ma lekko maślany aromat. Oczywiście masła w nim nie znajdziesz - zamiast niego jest olej kokosowy. Nadzienie to po prostu znane nam powidła śliwkowe z odrobiną kakao. Jeśli szukasz prostego, nieprzesłodzonego i zdrowego mazurka, to ta propozycja będzie jak znalazł.


Ciasto:
  • 200 g mąki jaglanej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 czubate łyżki siemienia lnianego + pół szklanki wrzątku (125 ml)
  • 100 g oleju kokosowego (lub margaryny roślinnej)

Czekośliwka:
  • 200 g powideł śliwkowych
  • 1 czubata łyżka kakao

Dodatkowo: ulubione bakalie do ozdoby

W misie umieść wszystkie mąki i wymieszaj je z cukrem pudrem. Do szklanki dodaj siemię lniane, zalej je wrzątkiem, dokładnie wymieszaj i odstaw na 5 minut. Później wlej do miski wraz z olejem kokosowym. Składniki wymieszaj najpierw łyżką, a później rękoma zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę i wstaw na 30 minut do lodówki.

Keksówkę (u mnie dwie formy o wymiarach 10x22 cm) lub inną prostokątną formę pokryj papierem do pieczenia (wystarczy spód) i wyłóż cienką warstwą ciasta. (Ciasto jest dość sypkie, dlatego trzeba to zrobić łapkami). Pamiętaj także o pokryciu brzegów na wysokość ok. 0.5 - 1 cm. Na spodzie zrób kilka dziurek widelcem. Piecz w 180°C przez 15-20 minut. Następnie wyjmij i wystudź.

Powidła śliwkowe połącz z kakao, potraktuj blenderem, by stały się gładkie i smaruj nimi kruchy spód. Górę mazurka ozdób czym dusza zapragnie. Ja wykorzystałem orzechy nerkowca, kandyzowaną papaję i suszonego ananasa. Mazurek jest najlepszy na drugi dzień, kiedy spód nieco już zmięknie.



* Pomysłem na jaglanego mazurka zainspirowała mnie Olga Smile.

Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

36 komentarze

  1. jak uroczo pęknięty! : )) nie to, że się czepiam, absolutnie nie! po prostu uwielbiam takie detale na zdjęciach : ) widać, że ciasto kruchutkie : )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W końcu to te drobne detale czynią nasz świat piękniejszym :) I tak, jest bardzo kruchutkie! Trzeba się z nim bardzo delikatnie obchodzić :D

      Usuń
  2. Jeszcze nigdy nie używałam mąki jaglanej, bardzo podoba mi się ten przepis:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie gorąco zapraszam do wypróbowania. Mąka jaglana super nadaje się do zdrowych wypieków :)

      Usuń
  3. czegoś takiego szukałam, dla mnie idealny :) u mnie co roku jest na święta mazurek i zawsze inny, w zeszłym właśnie robiłam bezglutenowy z mąki orzechowej i gryczanej, miał fajny, intensywny smak ciasta. Pozdrawiam ! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Połączenie mąki orzechowej z gryczaną brzmi wspaniale! Już czuję ten aromat, muszę wypróbować. Dzięki za podrzucenie fajnego pomysłu. Pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Zapamiętuję na zawsze spód - bo ja nie mogę jeść glutenu. Wczoraj zrobiłam moim chłopakom mazurek i patrzyłam jak jedzą ze smakiem. Na święta skorzystam z Twojego przepisu, bo wyszedł świetny!!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to rzeczywiście będzie dla Ciebie jak znalazł. ;) Kruchy spód na mące jaglanej na prawdę daje radę :D

      Usuń
  5. Taką wersję mazurka jadłybyśmy bez zastanowienia :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale to wygląda apetycznie! Mazurki to zdecydowanie moje ulubione wielkanocne ciasta, a do powideł śliwkowych zawsze miałam słabość :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Ja też je uwielbiam, są takie proste w przygotowaniu, wspaniale kruchutkie i słodkie :D

      Usuń
  7. tą czekośliwkę to ja chętnie bym spróbowała :) musi mieć genialny smak :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest pyszna, polecam! I nawet można zrobić ją w słoikach, a później zapakować do domowej spiżarni :D

      Usuń
  8. Świetny przepis, mazurek wygląda idealnie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Gdzie kupujesz suszonego ananasa? Miałam okazję jeść takiego ale niestety nigdzie w sklepach nie widziałam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kupuję w zieleniaku u mnie pod domem. Ale myślę, że powinien być dostępny również w sklepach ze zdrową żywnością, czy po prostu na dobrych stoiskach z suszonymi owocami.

      Usuń
  10. Urodziwy ten Twój mazurek :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Łukaszu rewelacyjny wyszedł Ci ten mazurek. Pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszny, słodki, a do tego wegański i bezglutenowy...dla mnie idealny, biorę w ciemno! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po prostu wszystko, co najlepsze, w jednym ciachu :D Fajnie, że wpisałem się w Twój ideał mazurka ^^

      Usuń
  13. z jaglanej takie piękne kruche wyszło? Totalne zaskoczenie dla mnie, ale i fajna alternatywa :)
    jeśli tylko znajdę chwilkę to się pokuszę na 100%! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie też, ale jak się okazuje jaglanka zawsze pozytywnie zaskakuje :D

      Usuń