Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką

czwartek, 30 kwietnia 2015

Rabarbar najbardziej lubię w połączeniu z drożdżowym ciastem i pachnącą masłem kruszonką. Najlepiej, gdy jest on jeszcze kwaśny i tylko delikatnie przełamany słodyczą ciasta. Dlatego czas już najwyższy na klasyczne drożdżówki! Najlepsze wyjęte prosto z pieca, gdy są jeszcze ciepłe i pachnące. Myślę, że nic takich bułeczek nie jest w stanie przebić. :)


Ciasto (na ok. 16 bułeczek):
  • 600 g mąki pszennej
  • 24 g świeżych drożdży (lub 12 g suszonych)
  • 300 ml letniego mleka
  • 100 g rozpuszczonego i schłodzonego masła
  • 60 g cukru
  • 2 żółtka + 1 jajko do posmarowania
  • 1/2 łyżeczki soli

Rabarbar:
  • 3-4 laski rabarbaru
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Kruszonka:
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka masła

Z drożdży (tylko świeżych, suszone możesz dodać od razu do mąki) przygotuj zaczyn, dodając je do mleka wraz z łyżką cukru i 2 łyżkami mąki. Wymieszaj wszystko razem i odstaw na 10 minut aż drożdże zaczną pracować.

Do mąki wsyp resztę cukru oraz sól, wlej zaczyn, masło i żółtka. Wszystko wymieszaj i zacznij wyrabiać ciasto (możesz się wspomóc mikserem z hakami do ciasta drożdżowego). Gdy będzie już elastyczne i gładkie, odstaw je na 1.5 do 2 godzin w ciepłe miejsce do wyrośnięcia

Teraz ponownie je zagnieć, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza i podziel na 16 równych części. Z każdej z nich uformuj okrągłą bułeczkę i równomiernie rozłóż je na blasze pokrytej papierem do pieczenia, pozostawiając spore odstępy.

Rabarbar potnij na kawałki i wymieszaj z cukrem oraz cynamonem. Porozkładaj go na bułeczkach, skupiając się na ich środku. Odstaw je na kolejne 30 minut do napuszenia. (Pamiętaj, by drożdżówki przykryć ściereczką, aby nie wyschły). Następnie brzegi posmaruj roztrzepanym jajkiem.

Z podanych wyżej składników zagnieć kruszonkę i obsyp nią hojnie bułeczki.

Wstaw do nagrzanego do 180ºC piekarnika na około 20-25 minut. Następnie wyjmij i zajadaj się póki gorące. :)





Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

68 komentarze

  1. Mmm uwielbiam ;-) Wyglądają mega kusząco ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. W rzeczy samej. Chyba trudno go nie kochać ;)

      Usuń
  3. Gdzie żeś Ty dorwał rabarbar. Mój ogródkowy ledwie wystaje z ziemi a na straganach jeszcze nie widziałam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. We Wrocławiu już wszędzie go pełno na straganach, chociaż mój ogrodkowy też potrzebuje jeszcze trochę czasu ;)

      Usuń
  4. O jakie cudne i kształtne. Po ostatnim twoim wpisie zakupiłam rabarbar i w końcu zrobię tę tartę, na którą się przymierzam od nie wiadomo kiedy. Ale teraz zachorowałam na te drożdżówki i oficjalnie nie mogę się zdecydować - jak to typowa baba :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepiej zrobić po prostu jedno i drugie :D Ja tak zawsze robię, jak nie mogę się zdecydować ;)

      Usuń
  5. Kolejna rabarbarowa propozycja, chyba musżę kupić rabarbar :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Konkecznie! Jeszcze nie raz będę nim kusił ;)

      Usuń
  6. U mnie też dziś drożdżówki i drożdżowe ciasto .Pysze są z rabarbarem ,u mnie niestety nie do kupienia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To drożdżowe szaleństwo nas ogarnęło ;) A rabarbar, prędzej czy ppóźniej, wszędzie się pojawi ;)

      Usuń
  7. Wyglądają cudownie, nie mogę się napatrzyć, muszę koniecznie takie zrobić, jako, że wszystkie przepisy z twojego bloga wychodziły wyśmienite ten na pewno również taki będzie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O jak cudownie to slyszeć! <3 W takim razie pozostaje mi mieć tylko nadzieję, że również drożdżowki będą nienaganne ;D

      Usuń
  8. Ojej i ta kruszonka! :D Trafiłeś w nasz gust :P

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale mi zapachniało tymi bułkami :p Wyglądają przepysznie, a ja bardzo lubię takie połączenia ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie mogę powiedzieć, że mój cel został osiągnięty ;)

      Usuń
  10. Znakomite! Jak z najlepszej cukierni!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ojej! Dziękuję za taki piękny komplement ;)

      Usuń
  11. Och...przecież ja muszę takie mieć:)))

    OdpowiedzUsuń
  12. Najlepsze jeszcze ciepłe, na śniadanie do kubka mleka...mniam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Och tak! Kubek mleka i drożdżówka to duet idealny <3

      Usuń
  13. Kocham! Nie ma to jak drożdżówka z kwaśnym rabarbarem i ogromem przesłodkiej kruszonki ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wow, śliczne zdjęcia! *.*
    Te bułeczki wyglądają wspaniale i muszą smakować nieziemsko! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję pięknie! :)
      I tak, były szalenie dobre :D

      Usuń
  15. Pycha :) Drożdżówki z rabarbarem są po prostu cudowne, bardzo lubię!

    OdpowiedzUsuń
  16. MNIAM <3 Idealne drożdżówki dla mnie <3 PYCHA!
    PS. Mam ten sam ręczniczek kuchenny :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! :D
      Haha, serio? Widać zaopatrujemy się w tych samych sklepach :D

      Usuń
  17. Rabarbar już zaczyna królować ;) pyszne takie drożdżówki, mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Och tak! Nareszcie nadszedł jego czas! :D

      Usuń
  18. Rabarbar to moja miłość, a w drożdżówkach to już całkowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Och, jak ja kocham wszystkie drożdżówy!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W końcu chyba nie istnieje nic lepszego niż taka ciepła drożdżówka z owocami :)

      Usuń
  20. Ach, wspaniałe! rabarbalove <3

    OdpowiedzUsuń
  21. Fajne ujęcia ;-) Pyszne drożdżówki, poproszę choć jedną tak ładnie zapakowaną do pracy ;-)

    OdpowiedzUsuń
  22. Ukradnę je z pewnością ;p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha, nie ma sprawy. ;) Na szczęście mam ich dużo :P

      Usuń
  23. Rabarbar uwielbiam a Twoje bułeczki pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trudno go chyba nie lubić :) Dziękuję :)

      Usuń
  24. Ale narobiłeś ochoty tymi bułeczkami! Wybieram się na targowisko, mam nadzieję, że zdobędę choć trochę rabarbaru ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie liczę, że uda Ci się go dorwać na tym targu, bo bułeczki czekają na zrobienie :D

      Usuń
  25. woow fantastyczne zdjęcia :) uwielbiam rabarbar więc chętnie bym zjadła parę takich bułeczek ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Bardzo mi z tego powodu miło :)

      Usuń
  26. Bajeczne, zresztą jak zawsze u Ciebie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ojejku jejku, jaki wielki komplement! Aż się zarumieniłem, niczym dobrze upieczona drożdżówka :D Dziękuję ślicznie :)

      Usuń
  27. Odpowiedzi
    1. Dziękuję i pozostaje mi tylko powiedzieć, że bułeczki polecają się do upieczenia :D

      Usuń
  28. Chociaż walczę mocno, nie dam rady się oprzeć tym pysznościom :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Drożdżówkom zawsze trudno się przeć (przynajmniej mnie) :P

      Usuń
  29. Wyglądają fenomenalnie, lepiej, niż z niejednej piekarni. Właśnie szukałam przepisu na drożdżówki z rabarbaru :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Och, dziękuję za taki komplement :) I polecam przepis do wypróbowania ;)

      Usuń
  30. Drożdżowe wypieki są znakomitym dodatkiem na każdy stół. Ja zawsze zaczynam jeść od...obskubywania kruszonki :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Zrobiłam u siebie, wyszły pycha! Dziękuję za inspirację :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to ekstra! Bardzo mnie to cieszy i miło mi, że skorzystałaś z przepisu ;)

      Usuń