Majonez sojowy

środa, 15 kwietnia 2015

Życie bez majonezu nie miałoby sensu! Dla mnie dobry majonez to podstawa w kuchni. Dlatego, tym większa była moja radość, gdy odkryłem ten przepis kilka miesięcy temu u Eryka z erVegan. Przedtem majonez bez stosownej bazy z żółtek wydawał mi się całkowitą profanacją tego ósmego cudu świata. Jednak gdy zobaczyłem w jak cudowny sposób powstaje ta bezjajeczna emulsja - mówię Wam - czysta magia!, to oniemiałem z zachwytu. Co więcej, ten wegański majonez jest o niebo lepszy (przynajmniej dla mnie) od swojego pierwowzoru i całkowicie przekonał mnie do wykorzystywania go na co dzień w kuchni. Oczywiście ma on jedną zasadniczą wadę, za którą dbający o linię mnie pewnie zlinczują - jego skład to głównie olej, więc kaloryczność ma sążną. Ale za to jego smak jest wart każdej jednej kalorii i późniejszych godzin spędzonych na bieganiu. :D

Składniki:
  • 50 ml mleka sojowego
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1 łyżeczka musztardy (polecam Dijon)
  • 100 ml oleju (polecam rzepakowy lub słonecznikowy)
  • 1/2 łyżeczki nieaktywnych płatków drożdżowych
  • 1/4 łyżeczki czarnej soli kala namak*
  • świeżo mielony czarny pieprz

Do mleka wlej ocet i odstaw na chwilę. Mleko powinno się zważyć. Wlej je teraz do kielicha blendera, dodaj musztardę oraz płatki drożdżowe i miksuj przez 1 minutę. Następnie rozpocznij powolne wlewanie oleju. Lejąc malutkim strumykiem, cały czas miksuj, aż wszystko nam ładnie zemulguje. Dopraw czarną solą i świeżo mielonym pieprzem. Przechowuj do kilku dni w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Majonez sojowy stanowi świetną bazę do wszelkich dressingów, czy sosów. Idealnie się sprawdzi na kanapce i z ulubioną sałatką. Dodając kawałek świeżo startego chrzanu, możesz otrzymać genialny sos chrzanowy!

* Sól kala namak możesz pominąć i zastąpić zwykłą solą morską. Jednak to ona nadaje ten nietypowy jajeczny posmak.

Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

32 komentarze

  1. No no no nie mam tym razem wszystkich produktów ale zrobię i dam znać ;-) wygląda super

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ pysznie wygląda! Robiłam dokładnie z takiego przepisu ale na oleju lnianym i nie wyszedł ani taki smaczny, ani taki ładny, więc zrobiłam podejście drugie. :D Użyłam oleju golden drop rzepakowo-lniany i wyszedł supeeeer :) Polecam wszystkim ten przepis! <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie się zastanawiałem jak sprawa wygląda przy użyciu innych olei. Muszę jeszcze poeksperymentować na tym polu ;D

      Usuń
  3. Chciałabym spróbować takiego majonezu, ale zawsze zniechęcała mnie konieczność posiadania specjalnych składników, czyli płatków drożdżowych i soli kala namak. Gdzie je kupiłeś?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zarówno płatki jak i sól kupiłem w przydomowym sklepie ze zdrową żywnością. Ale z początku majonez robiłem bez nich i uważam, że wcale o wiele gorszy nie wyszedł. Można go później zawsze doprawić po swojemu.

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. Mogę tylko powiedzieć, że jest oryginalny. ;)

      Usuń
  5. Wierzymy na słowo, że jest bardzo dobry :) Za majonezem nie przepadamy i spokojnie żyjemy sobie bez niego :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To tak można? Zazdroszczę! :D

      Usuń
    2. Za to jak zabierzesz nam jogurt naturalny to potrafimy zabić! xD

      Usuń
    3. Serio?! W takim razie muszę mieć się na baczności! ;D

      Usuń
  6. takiego jeszcze nie próbowałam, a przepis wygląda bardzo zachęcająco. pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki i polecam wypróbować. Pozdrawiam! :)

      Usuń
  7. Świetny sposób na zdrowszą wersję majonezu, muszę wypróbować :) bo bardzo spodobał mi się ten pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tylko szkoda, że tak samo kaloryczną. Trzeba popracować nad jakimś odpowiednikiem ;D

      Usuń
  8. Bardzo interesujący przepis, jestem niesamowicie ciekawa, jak smakuje; ))

    OdpowiedzUsuń
  9. Zawsze taki kupowałam, ale nigdy nie robiłam - super! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Okazuje się, że nie warto kupować; zrobienie to pestka! ;D

      Usuń
  10. W sumie nie jestem fanką majonezu, jem go dość rzadko. Jednak taki wegański majonez wydaję się być ciekawą alternatywą;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie! Dla wszystkich, którzy wykluczyli ze swojej diety jajka, będzie jak znalazł.

      Usuń
  11. Świetny pomysł ! Nigdy takiego nie robiłam, ale przy najbliższej wizycie w sklepie zaopatrzę się we wszystkie potrzebne składniki i zrobię to cudo:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Super! Będę musiała wypróbować ten majonez ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. robiła, robiłam! Zaskakujące, ale strasznie podobny do tego oryginalnego :) i konsystencje ma fajną :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O, super! Prawda, że podobny? :D Jak pierwszy raz robiłem, to też byłem mega zaskoczony. ;)

      Usuń