Mazurki pisanki: z wegańskim kajmakiem oraz różaną masą z nerkowców

środa, 1 kwietnia 2015

Mazurek z kajmakiem to dla mnie podstawa na wielkanocnym stole. Słodki do granic możliwości i pyszny jak nic innego. Podejmując się małego wyzwania w ramach akcji PLANT IS FOOD, musiałem sprostać wymaganiom i stworzyć alternatywną bezmleczną wersję mazurka. Zarówno kruchy spód, jak i kajmak to był totalny eksperyment. Okazało się, że całkiem udany. Kruche ciasto na mące orkiszowej i mleku kokosowym wyszło świetne. Wspaniale się zagniata i formuje. Zaś po upieczeniu jest idealnie kruche. Kajmak zrobiłem ekspresową metodą, więc bardziej przypomina toffee, ale myślę, że znajdzie on swoich amatorów. Drugi mazurek zamarzył mi się różany. Masę tę dotychczas przygotowywałem na bazie mleka w proszku i masła, więc chcąc ją znacznie odchudzić i zweganizować pomyślałem by wykorzystać orzechy nerkowca i muszę przyznać, że był to strzał w dziesiątkę. Gorąco polecam w te Święta. :)

Kruche ciasto:
  • 200 g białej mąki orkiszowej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • szczypta soli
  • 100 g śmietanki kokosowej (zebranej z góry puszki z mlekiem kokosowym)
Z podanych wyżej składników zagnieć kruche ciasto. Powinno mieć konsystencję jak tradycyjne. W razie potrzeby podsyp je trochę mąką lub dodaj odrobinę więcej mleka. Z ciasta uformuj kulę i wstaw na 30 minut do lodówki.

Schłodzone ciasto wyjmij i cieniutko rozwałkuj. Uformuj z niego jedną dużą lub dwie małe pisanki. Z pozostałych resztek uformuj wałeczki i umocuj je na brzegach. Ciasto z powrotem wstaw do lodówki na 20 minut. W tym czasie nagrzej piekarnik do 180°C. Schłodzone ciasto ponakłuwaj gdzieniegdzie widelcem, a następnie piecz 15-20 minut, aż ładnie się zarumieni. Wyjmij i ostudź.

Mazurek kajmakowy

Wegański kajmak:
  • 1 szklanka cukru (kryształ)
  • 200 g śmietanki kokosowej
Dodatkowo: prażone płatki migdałów

Niewielki rondelek zwilż wodą, a następnie wsyp do niego cukier i rozprowadź go równomiernie. Rondel wstaw na mały ogień i podgrzewaj aż do całkowitego rozpuszczenia cukru i powstania karmelu. Nie mieszaj! Możesz co najwyżej lekko potrząsać garnkiem. Gdy cukier się skarmelizuje, w osobnym garnku zagrzej śmietankę kokosową i doprowadź ją do wrzenia. Następnie powoli wlewaj do karmelu, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Reakcja, która zajdzie będzie bardzo gwałtowna, dlatego bądź uważny/a! Rondelek wstaw jeszcze na chwilę na ogień i doprowadź do dokładnego połączenia składników. Kajmak schłodź, wstawiając garnek do zimnej wody i pamiętając, by zamieszać od czasu do czasu. Następnie wstaw go do lodówki na całą noc. Następnego dnia posmaruj nim mazurka i udekoruj migdałami. Mazurek najlepszy jest na drugi dzień.

Jeśli ta tona cukru Ciebie odstrasza, to polecam wykorzystać daktyle jako zdrowy zamiennik. Przepis na pyszną masę daktylową znajdziesz tutaj (klik).


Mazurek różany

Masa różana:

  • 100 g orzechów nerkowca (namoczonych w wodzie przez noc)
  • 3 łyżki konfitury różanej (polecam płatki róż w cukrze)
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka soku z buraka
Dodatkowo: prażone płatki migdałów, plaster suszonego ananasa.

Namoczone przez noc orzechy zmiksuj blenderem na gładką pastę, później dodaj olej kokosowy, różaną konfiturę i sok z buraka. Miksuj wszystko jeszcze przez chwilę. Masę wyłóż na upieczony kruchy spód i wyrównaj ją szpatułką. Udekoruj wszystko migdałami i plasterkiem ananasa. Mazurek najlepszy jest na drugi dzień.

Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

44 komentarze

  1. Świetne :D Wegański kajmak na pewno kiedyś wykorzystamy i u nas :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wow! Ale świetne pomysły! Nie powiedziałabym, że ze śmietanki kokosowej powstanie kajmak! :D a on prezentuje się wyśmienicie.. <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja w sumie też nie podejrzewałem, ale podjąłem to ryzyko i jak widać eksperymenty czasem się udają :D

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Dziękuję, cieszę się, że przypadły one Tobie do gustu ;)

      Usuń
  4. Wybieram te z kajmakiem <3 chociaż oba są świetne! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to super! W sumie kajmakowy to i mój faworyt :D

      Usuń
  5. Bardzo apetyczne mazurki :) sama się zastanawiam jakie upiec....więc poproszę po dużym kawałku z każdego :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Nerkowce mogłabym przemycać niemal w każdej potrawie ;-) Mazurek taki, że om om!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, orzechy nerkowca to świetna sprawa :D

      Usuń
  7. mmm zjadłabym dwa naraz :) Pysznie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo podoba mi się ten dodatek soku z buraka, mimo że jest go malutko to na pewno miał wpływ na smak. Ja poszłabym dalej i dałabym trochę więcej- kocham buraki, więc absolutnie by mi to nie przeszkadzało; D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W sumie to taki buraczany mazurek mógłby być całkiem niezły. Pokombinuję coś za rok :D

      Usuń
  9. Wspaniałe te Twoje mazurki :-) w sumie to nie mogę się zdecydować który jest ładniejszy :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetne są te mazurki w wersji wegańskiej, właśnie zamierzam jutro je zrobić ale w wersji z daktylami :) W końcu znalazłam idealny przepis na wegański mazurek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Och tak, daktylowy jest genialny! :D I cieszę się, że znalazłaś cel swoich poszukiwań u mnie na blogu :)

      Usuń
  11. mniam! Ten różowy to moje marzenie! Zostało jeszcze trochę?:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha, niestety już nie. Ale szykuje się powtórka na Święta! :D

      Usuń
  12. wyglądają bardzo uroczo! i w dodatku bardzo ciekawe propozycje smakowe :3

    OdpowiedzUsuń
  13. Takich smakołyków na świątecznym stole pozazdrościć. Na szczęście jeszcze jest odrobina czasu i będę mogła skorzystać z Twoich podpowiedzi i zrobić takie mazurki. Dzięki wielkie i wszystkiego dobrego na święta. Ciepła, radości i rodzinnej atmosfery :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, jeszcze całe dwa dni na świąteczne pichcenie! Ja się dopiero rozkręcam :D Pięknie dziękuję za życzenia i Tobie również życzę radosnych i pysznych Świąt! Wszystkiego dobrego! :)

      Usuń
  14. Cudne mazurki! Szczególnie tego z masą różaną chciałabym spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i gorąco polecam wypróbować, bo masa wyszła bardzo fajna :)

      Usuń
  15. Super wyglądają, kształt pizzy :) Bardzo mi się podoba takie połączenie składników!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czy ja wiem, czy pizzy... Chociaż może te boki z ciasta rzeczywiście lekko ją przypominają xD

      Usuń
  16. Piękne kolory i zapewne super też w smaku ;-) gdyby ten mazurek dostałby się w moje ręce dnia następnego by nie doczekał ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha, no to super! Cieszę się, że takie odczucia w Tobie wywołuje :D

      Usuń
  17. Mazurki rewelacja ! Wyglądają pięknie i pewnie obłędnie smakują !

    OdpowiedzUsuń
  18. Ciekawe i cudne :) Muszę się kiedyś skusić u zrobić :))

    OdpowiedzUsuń
  19. Świetne:) Wesołych i spokojnych Świąt życzę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Tobie również wszystkiego dobrego w nadchodzące Święta. Niech będą pyszne! :)

      Usuń
  20. piąteczka za wegańskie przepisy! wyczekuję kolejnych ; )))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piona! ✋️ Na blogu wcale takich nie brakuje, a i z pewnością będzie więcej 😉

      Usuń