PLANT IS FOOD - podsumowanie akcji

piątek, 24 kwietnia 2015

Wiosenna vege akcja promująca zdrowe i roślinne podejście do odżywiania się dobiegła już końca. Mam nadzieję, że choć trochę zainspirowała Was ona do tego, by w Waszej kuchni pojawiło się więcej zieleni oraz roślin. Jak się okazuje, kuchnia wegańska wcale nie musi być nudna i okrojona z naszych ulubionych dań. Wystarczy jedynie szczypta kreatywności, by traktowane przez nas często po macoszemu warzywa wspięły się na kuchenny piedestał. Mnie kuchnia roślinna z każdym dniem kręci i zaskakuje coraz bardziej, dlatego też na blogu na pewno nie zabraknie takich przepisów (w końcu stanowią one ważną część mojego codziennego jadłospisu). Jednakże póki co nie zmieniam go na tyle, by całkowicie zrezygnować z pewnych produktów, a przede wszystkim z konwencjonalnego pieczenia. Ale to może kwestia czasu? Na tę chwilę mam dla Was 16 roślinnych przepisów zebranych w zakładce PLANT IS FOOD oraz pod tagiem #plantisfood. Sukcesywnie będę tę listę poszerzał.
Poniżej przedstawiam zaś cztery przepisy wielce zasłużonych w roślinnych bojach blogerek, które przygotowały dla Was wspaniałe potrawy i zgłosiły się ze swoimi przepisami do mnie. Dziewczyny bardzo Wam dziękuję za udział w akcji! Jesteście wielkie! Obok nich pojawiło się również 25 innych blogerów, których poczynania możecie obserwować w specjalnej zakładce z akcją PLANT IS FOOD na TARGU SMAKU. Przygotowali oni dla Was aż 86 cudownych dań, deserów, sałatek i koktajli. Naprawdę jest się czym inspirować!


SAŁATKA Z QUINOA I CIECIORKĄ


Magda z bloga Zawsze głodna! przygotowała dla Was obłędną sałatkę z quinoa i cieciorką. Komosa ryżowa, koktajlowe pomidorki, czarne oliwki, zielona pietruszka, ciecierzyca oraz klasyczny dressing z winnego octu i oliwy. To wszystko tworzy tą niezwykła sałatkę. Idealna do zabrania ze sobą do lunch boxa, by przejść później przez dzień bez strachu, że zgłodniejemy. Zabrałem ją ze sobą na zajęcia już nie raz! :)

KOKOSOWA PANNA COTTA Z SOSEM
Z GRANATU


Zuzanna, znana z poszerzania naszych horyzontów o kuchni śródziemnomorskiej na blogu Chilli, czosnek i oliwa zaproponowała aksamitną kokosową panna cottę z sosem z granatu. Jak się okazało, nawet roślinożerne łasuchy nie muszą odmawiać sobie tego cudownego włoskiego deseru. Rubinowe pestki granatu są zaś ukoronowaniem dla zmysłów: smaku i wzroku. :)

SAŁATKA Z BURACZKOWYM MAKARONEM I PRAŻONYM KALAFIOREM


Olka, która notuje swoje cuda na blogu Kulinarne zapiski Olki, pochwaliła się swoim osiągnięciem na miarę kuchni fusion. Jej sałatka z buraczkowym makaronem i prażonym kalafiorem jest ucztą nie tylko dla podniebienia, ale i dla oka. Chrupiący kalafior, prażone pestki dyni oraz podkręcający smak chrzan powodują, że nie można przejść obok niej obojętnie. O makaronie nawet nie wspominam, widać, że jest czaderski. :)

RYŻOWA SAŁATKA Z KAPUSTĄ I SOSEM TAHINI


Olka z Kulinarnych zapisków wpadła w prawdziwy roślinny szał i przygotowała dla Was jeszcze jedną pyszną propozycję. Mianowicie niebanalną ryżową sałatkę z kapustą i sosem tahini. Mnie skusiła w niej moc orzechów, żurawiny oraz ukochanej pasty sezamowej, która pojawiła się tutaj w formie niecodziennego dressingu. I kto by pomyślał, że z kapusty można wyczarować takie cuda? :)








Więcej roślinnych przepisów możecie znaleźć na TARGU SMAKU. Raz jeszcze dziękuję wszystkim blogerom za tak liczny udział w akcji! ;)

Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

16 komentarze

  1. Kokosowa panna cotta, wygląda baaaardzo smakowicie !!!!!
    I już wiem co zrobię na deser, super przepis i bardzo łatwy do wykonania.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystko piękne i smaczne gratuluję pomysłów ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Buraczkowy makaron zaciekawił nas najbardziej :D Świetnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja dziękuję Tobie za zorganizowanie takiej fajnej akcji :) Wszystkie prezentowane przepisy są bardzo pyszne i inspirujące :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo z tego powodu jest mi miło! I jeszcze raz dziękuję Tobie za tę panna cottę, bo jest obłędna! :)

      Usuń
  5. Przepisy wyglądają cudownie, a ten przepis na panna cotte z granatem po prostu nie mogę oderwać oczu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetne te przepisy, poszerzaj tę zakładkę koniecznie, czekamy :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetne przepisy, chętnie wykorzystam kilka w swojej kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! Mam nadzieję, że dania przypadną Tobie do gustu :)

      Usuń
  8. Fajnie było wziąć udział w Twojej akcji :) szkoda, że nie trwała dłużej...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja za to cię cieszę, że wzięłaś w niej tak ochoczo udział :) Zaś co do czasu jej trwania, to pomyślę, by zorganizować ją ponownie w niedalekiej przyszłości. Tylko muszę dogłębniej zastanowić się nad jej formą :D

      Usuń