Pulpety z kaszy jaglanej w sosie pieczarkowym i sałatką z buraczków

piątek, 17 kwietnia 2015

Jaglane pulpety powracają! Tym razem w nowej, pieczarkowej odsłonie! Poprzedni przepis na sycące spaghetti z pulpetami w sosie z bakłażana i pomidorów cieszył się ogromnym uznaniem. Dlatego też postanowiłem przygotować podobne danie w klasycznej domowej odsłonie - z pysznym, aromatycznym pieczarkowym sosem oraz różową sałatką z pieczonych buraczków i czerwonej fasoli. Mam nadzieję, że zasmakują Wam one równie mocno. ;)

Pulpety z kaszy jaglanej (dla 4-6 osób):
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 1 mała cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 3 łyżki drobno posiekanej pietruszki
  • 1 płaska łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 płaska łyżeczka kuminu
  • 1 płaska łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki curry
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • sól
  • olej do smażenia

Kaszę przesyp do garnka i praż przez chwilę na małym ogniu, aż zacznie pachnieć. Następnie przepłucz we wrzątku i odcedź. Ponownie włóż ją do garnka, zalej 2 szklankami gorącej wody z odrobiną soli i ugotuj do miękkości. (Można ją wręcz rozgotować, aby pulpety dobrze się nam formowały).

Do kaszy dodaj cebulkę, czosnek, pietruszkę i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku. Formuj pulpety wielkości orzecha włoskiego, a następnie smaż je na uprzednio rozgrzanej oliwie na złoto. Po usmażeniu odsącz z nadmiaru oleju na ręczniku kuchennym.

Sos pieczarkowy:
  • 500 g pieczarek
  • 1 cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 150 ml bulionu z warzyw
  • 250 ml śmietany sojowej
  • 1 płaska łyżka płatków drożdżowych*
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • trochę soku z cytryny
  • garść świeżo siekanej natki pietruszki
  • garść świeżo siekanego koperku
  • czarny pieprz, sól do smaku
  • oliwa do smażenia

Na patelni z rozgrzanym olejem zeszklij cebulę wraz z czosnkiem. Pieczarki obierz i pokrój na kawałki według własnego uznania. Dodaj do cebuli, skrop sokiem z cytryny i smaż, aż nabiorą brązowego koloru. Zalej je gorącym bulionem z warzyw i duś pod przykryciem przez kilka minut. Wlej śmietankę sojową, wymieszaj. Przypraw teraz wszystko sosem sojowym, płatkami drożdżowymi, koperkiem, pietruszką, pieprzem i solą. Sos gotuj jeszcze przez chwilę do uzyskania żądanej konsystencji. Gotowe pulpety polewaj sosem przed podaniem. (Pozostawione w nim na dłużej, mogą za bardzo rozmięknąć).

* Opcjonalnie. Płatki drożdżowe nadają świetny serowy posmak.

Różowa sałatka z buraczków i fasoli:
  • 3-4 upieczone buraki
  • 200 g czerwonej fasoli (z puszki)
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku, starte
  • 1 łyżka wegańskiego majonezu lub jogurtu
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka różowego octu balsamicznego
  • sól do smaku
  • prażone migdały (opcjonalnie)


Buraczki pokrój w kostkę, dodaj do nich fasolę i cebulę pokrojoną w piórka. Przygotuj sos, dodając do majonezu czosnek, musztardę oraz ocet balsamiczny. Dodaj go do sałatki, wymieszaj i przypraw solą do smaku. Sałatkę posyp podprażonymi migdałami i podawaj razem z pulpetami. Smacznego!

  

Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

30 komentarze

  1. Czyli już wiem co dzisiaj będę mieć na obiad :) jako, że jestem uzależniona od kaszy jaglanej to na pewno wypróbuję :) mam akurat pieczarki i buraki więc idę robić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale ekstra! Mam nadzieję, że obiad był udany! ;)

      Usuń
  2. Wow! jak zwykle pysznie! Moglabym jesc i jesc!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajnie wygląda kontrast kolorów :) Pulpety z kaszy jaglanej to fajny pomysł :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję ;) Starałem się by danie było apetyczne (mimo, że to pulpety) :P

      Usuń
  4. Bardzo podoba mi się pomysł,ale...czy pulpety nie sprawiają kłopotu podczas smażenia?boję się,że zamiast kształtnych kuleczek będę zmuszona zjeść kaszę z dodatkami na sypko polaną sosem,a to mimo że smaczne,to już mniej atrakcyjne niż pulpety:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spokojnie, nie sprawiają. ;) Przygotowywałem je już wiele razy i nigdy mi się nie rozleciały podczas smażenia. Trzeba tylko pamiętać, by smażyć je na nieprzywierającej patelni i dobrze ugotować kaszę, tzn. nie na sypko, tylko lekko ją rozgotować.

      Usuń
  5. Cudowne danie, bardzo przemawia do mnie ten sos pieczarkowy, pulpeciki też są niczego sobie, a takiej sałatki jeszcze nigdzie nie widziałam!;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale ekstra! Fajnie, że danie przypadło Tobie do gustu. ;)

      Usuń
  6. Bardzo apetycznie wygląda - tak domowo. Kusisz, oj kusisz :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, bo taki był też mój cel. Dziękuję ;)

      Usuń
  7. Wyglądają bardzo apetycznie i te buraczki mniam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, że zasmakowała Tobie moja propozycja ;)

      Usuń
  8. Ależ to wspaniale wygląda, aż mam ochotę lecieć do sklepu po składniki i ugotować jeszcze dziś na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja jestem bardzo na tak! Powstał fajny, domowy obiad w klasycznym stylu, coś dla wegan, który tęsknią za smakami kuchni babci ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Och tak, dobrze powiedziane! :) I bardzo dziękuję, bo o taki efekt właśnie mi chodziło ;)

      Usuń
  10. pulpetów jaglanych jeszcze nie jadłam! prezencja na 5 więc smak na pewno nie gorszy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, cieszę się, że przypadły Tobie do gustu :)

      Usuń
  11. Smakowite pulpeciki :) Cały obiadek smakowicie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, bardzo mi z tego powodu miło :)

      Usuń
  12. Super przepis, widzę, że dalej śmigasz zdrowe propozycje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, dalej kontynuuję :) W zapasie mam jeszcze duuużo propozycji, choć w kolejce czekają też liczne przepisy na ciacha, już niekoniecznie takie zdrowe :P

      Usuń
  13. Fajny przepis, robilam pasztet z kaszy jaglanej, i sałatkę z buraków też. Dziwowali się ogromnie :D
    Bardzo ładnie podane, z przyjemnością bym to danie zjadła

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie przepisy z kaszy jaglanej przestały już dziwić, z autopsji wiem, że można z niej wyczarować niemal wszystko :D
      I bardzo dziękuję za komplement, nic tylko Cię częstować :D

      Usuń