Tarta z karmelizowanym rabarbarem i kremem pâtissière

poniedziałek, 27 kwietnia 2015

Nareszcie! Długo oczekiwany przeze mnie rabarbar pojawił się w końcu na straganach. Na pierwszy ogień poszła rozkoszna tarta z jego udziałem. Maślany kruchy spód, klasyczny waniliowy krem budyniowy i przepyszny karmelizowany rabarbar: słodko-kwaśny, pachnący cynamonem. Chyba więcej mówić nie trzeba... Różowo mi! A Wam? :D

Kruche ciasto:
  • 210 g mąki pszennej
  • 130 g zimnego masła
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej
  • 1 żółtko
  • 30 ml mleka

Mąkę wsyp do miski i wymieszaj z solą oraz cukrem pudrem. Posiekaj masło, dodaj żółtko oraz wlej mleko. Zagnieć kruche ciasto i wstaw je na 30 minut do lodówki. Schłodzone rozwałkuj i przełóż do prostokątnej formy na tartę lub szerokiej keksówki, wysmarowanej uprzednio masłem i wysypanej mąką. Ponownie wstaw do lodówki na 30 minut. W tym czasie nagrzej piekarnik do 180ºC. Ciasto ponakłuwaj dokładnie widelcem i piecz przez około 30-35 minut, aż będzie brązowozłote.


Crème pâtissière:
  • 3 żółtka
  • 300 ml pełnego mleka
  • 1/2 laski wanilii
  • 20 g mąki pszennej
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g cukru
  • 30 g masła w temperaturze pokojowej (opcjonalnie)

W garnku zagotuj 250 ml mleka z cukrem i laską wanilii. Gdy mleko osiągnie wysoką temperaturę, wyjmij wanilię, a garnek zdejmij na chwilę z ognia. W osobnym garnuszku połącz żółtka z 50 ml mleka oraz mąką pszenną i ziemniaczaną. Do gotującego się mleka szybkim ruchem wlej otrzymaną pastę i dokładnie ją rozprowadź. Wstaw z powrotem na palnik i cały czas mieszając, doprowadź zgęstnienia. Górę garnka przykryj folią spożywczą (by nie utworzył się kożuch) i wstaw całość do zimnej wody, celem przestudzenia. Masło ubij do białości i dodawaj łyżka po łyżce masę budyniową, nie przerywając miksowania. Krem wyłóż na kruchy spód.


Karmelizowany rabarbar:
  • ok. 500 g rabarbaru (5-6 lasek)
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/3 łyżeczki cynamonu

Rabarbar potnij na kawałki o szerokości foremki. Na patelnię wsyp cukier oraz wlej wodę, wymieszaj i rozprowadź dokładnie po całym dnie. Wstaw na ogień i doprowadź aż rozpuszczenia cukru, nie mieszając ani razu. Poczekaj, aż cukier będzie brązowozłoty i wrzuć pocięty rabarbar. Polej całość sokiem z cytryny i posyp cynamonem. Gotuj całość przez około 5 minut, mieszając wszystko powoli i dokładnie. Należy wyłapać moment, w którym rabarbar będzie już miękki, ale jeszcze nie zacznie się rozpadać. Wyjmij go teraz na talerz i odstaw do wystudzenia. Na sam koniec poukładaj kawałki rabarbaru na kremie. Tartę podawaj schłodzoną.





Rabarbarowa rewolucja

Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

54 komentarze

  1. To jest właśnie jeden z tych przepisów, do którego się przymierzam co roku i jakoś mi nigdy się nie udaje go zrobić. Wygląda naprawdę smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie przypuszczałem, że z rabarberu można zrobić tak efeketowną tartę, wspaniale się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie wyszło, musi być super smak ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Był idealny: nie za słodki, nie za kwaśny - w sam raz ;)

      Usuń
  4. Jaka piękna twoja tarta. Az chce się jeśc i nie mogę się napatrzeć. Rabarbar bardzo lubię :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow wygląda obłędnie i tak różowo, z chęcią bym taki zjadła, muszę się rozejrzeć za rabarbarem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie! Sezon na niego w końcu tak krótko trwa, że trzeba go w pełni wykorzystać ;)

      Usuń
  6. och, gdybym ja tylko mogła to jeść!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mogę Tobie przysłać kawałeczek, jeśli chcesz? :D

      Usuń
  7. rozpływam się na sam widok.... PYCHA!

    OdpowiedzUsuń
  8. Do rabarbaru nie musisz nas przekonywać! :D Zajadamy się nim od dwóch tygodni :P Twoja propozycja podania jest extra :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak długo? :o To ja myślałem, że odkryłem pierwszy tegoroczny rabarbar, a tu proszę :P

      Usuń
    2. Mamy własny domowy rabarbar :) Czyli z pierwszej ręki xD

      Usuń
    3. To zazdrość mnie zżera, bo mój domowy jest baaardzo opóźniony. :P Dopiero powolutku się różowi :D

      Usuń
  9. Krem! krem wyjadłabym calusieńki:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja też nie mogłam się doczekać rabarbaru :) Ale smakowita i piękna tarta !!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To widać, że rabarbarowi z nas miłośnicy :D Dziękuję ;)

      Usuń
  11. Wygląda obłędnie! Daj trochę ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha, nie ma sprawy, tylko musisz się pospieszyć, bo inaczej zostaną same okruszki :D

      Usuń
  12. Piękna tarta! Idealnie rozpoczęty sezon na rabarbar :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Cudowna tarta ,przypomina mi owocowe pianino.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ojej, owocowe pianino.... jak to ładnie brzmi! :)

      Usuń
  14. Właśnie kupiłam rabarbar i zastanawiam się co dobrego z nim zrobić ;).
    Crème pâtissière - pyszny ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To może właśnie tartę? :D
      PS. To w końcu jeden z najlepszych francuskich kremów cukierniczych :)

      Usuń
  15. skąd tak wcześnie rabarbar? :)
    Tarta wygląda bosko.. <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ze straganu :D Bo ten na ogródku dopiero się różowi, więc trzeba jeszcze poczekać :(

      Usuń
  16. Rabarbarowe smaki to ja uwielbiam. Zawsze mrozimy w sezonie rabarbar, żeby mieć do zimowej drożdżówy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja właśnie też muszę tak w końcu zrobić ^^

      Usuń
  17. Ja też kocham rabarbar i już obmyślam, co z niego przygotuję w tym roku. Wspaniała tarta, bardzo apetyczna, szczególnie ten karmelizowany rabarbar :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha, ja za to już mam całą listę na rabarbarowe desery dawno przygotowaną :D I dziękuję za komplement ;)

      Usuń
  18. Tęsknie za rabarbarem :) muszę się wybrać na lokalny bazarek, może tam go znajdę ! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie! Przecież sezon na niego tak krótko trwa, że trzeba go w pełni wykorzystać :)

      Usuń
  19. Poproszę kawałeczek tego cuda!

    OdpowiedzUsuń
  20. Dobrze, że nie mieszkasz u mnie bo nie zdążyłbyś nawet spróbować tego co gotujesz! :P Jakbym napisała: to wygląda apetycznie to bym skłamała- to wygląda mega apetycznie! Ja po prostu...chcę to zjeść! Ale nie mogę znaleźć rabarbaru- smuteczek; ściskam! Kaś.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha! To byłby w sumie najlepszy komplement i taka przymusowa dieta dla mnie xD Ale chyba by mi to specjalnie nie przeszkadzało - uwielbiam karmić moimi wypiekami innych :D

      Usuń
  21. Odpowiedzi
    1. Dziękuję Mistrzu Cukiernictwa! Twoje słowa uznania mają zawsze podwójną wartość :D

      Usuń
  22. Zrobiłam tartę, jest pyszna, ale najlepszy był pomysł dodania do rabarbaru cynamonu. W sumie zjadłam połowę rabarbaru z patelni i musiałam zrobić dodatkowa porcję aby przykryć całą tartę. Nie przypuszczałam że rabarbar i cynamon do taki zgrany duet.
    Pozdrawiam
    Madalena

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uśmiałem się, jak przeczytałem Twój komentarz. Głównie dlatego, że sam zrobiłem tak samo. Chyba powinienem dopisać ostrzeżenie w przepisie, że konieczna jest tutaj podwójna porcja rabarbaru 😂
      Również serdecznie pozdrawiam!

      Usuń