Delicja, czyli biszkopt z galaretką pomarańczową i musem czekoladowym

poniedziałek, 25 maja 2015

Delicja to ciasto proste w wykonaniu, a zarazem bardzo eleganckie. Wzorowane na słynnych biszkoptowych ciasteczkach z galaretką owocową i oblanych czekoladą, którą zastąpiłem tutaj swoim niezawodnym przepisem na mus czekoladowy. Dekadenckie i ponadczasowe połączenie pomarańczy z czekoladą robi swoje i nadaje ciastu wyjątkowego charakteru. Pomarańcze możecie jednak z powodzeniem zastąpić innymi sezonowymi owocami - truskawki czy maliny będą również jak znalazł. Gorąco polecam na jutrzejszy Dzień Mamy lub na jakąkolwiek inną uroczystość, która wymaga dobrze prezentującego się, a zarazem łatwego w wykonaniu ciasta, niebędącego tortem.


Biszkopt (na formę 23 cm o 7-8 cm wysokości):
  • 3 jajka
  • 90 g drobnego cukru do wypieków
  • 70 g mąki pszennej
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodawaj powoli cukier, nie przerywając ubijania. Po wsypaniu całego cukru wrzucaj po jednym żółtku, rozprowadzając je dokładnie mikserem w pianie.

Obie mąki przesiej i dodawaj powoli - łyżka po łyżce do masy jajecznej, mieszając delikatnie za pomocą łyżki w jedną stronę. Masę wylej na tortownicę pokrytą uprzednio papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160ºC i piecz 30-40 minut do suchego patyczka.

Wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia. (Więcej rad o tym, jak upiec perfekcyjny biszkopt znajdziesz tutaj: biszkopt idealny).


Galaretka pomarańczowa:
  • 2 saszetki galaretek pomarańczowych (na 0,5 l wody każda)
  • 750 ml wrzątku
  • 2-3 słodkie pomarańcze

Pomarańcze podziel na cząstki i oddziel w miarę możliwości od białych błonek. Galaretki rozprowadź we wrzątku i odstaw do całkowitego przestudzenia, następnie wstaw do lodówki.

Gdy galaretka zacznie tężeć, wylej ją na upieczony biszkopt, a następnie poukładaj równomiernie cząstki pomarańczy. Wstaw do lodówki na minimum 2h do stężenia.

Rada: Biszkopt możesz również nasączyć sokiem pomarańczowym przed wylaniem galaretki.


Mus czekoladowy:
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki kakao
  • 3 jajka
  • 100 g cukru
  • 100 g masła
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżki zimnej wody + 2 łyżki wrzątku
  • szczypta soli

Dodatkowo:
  • owoce miechunki peruwiańskiej (physalis) do dekoracji

W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę wraz z 100 g masła. Żółtka połącz z rozpuszczoną i jeszcze ciepłą czekoladą. Dodaj kakao i wstaw na 2-3 minuty z powrotem nad parę, cały czas mieszając aż do otrzymania budyniowej konsystencji. Odstaw do wystudzenia. 

Żelatynę namocz w 3 łyżkach zimnej wody i odstaw na 3 minuty do napęcznienia. Następnie dodaj 2 łyżki wrzątku i mieszaj do rozpuszczenia

Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Powoli wsypuj cukier, nie przerywając miksowania, aż otrzymasz lśniącą pianę. Następnie białka powoli połącz z czekoladową masą, delikatnie mieszając łyżką. Na koniec wlej żelatynę i dokładnie wszystko wymieszaj.

Mus wylej na stężałą galaretkę. Wyrównaj go szpatułką i wstaw na 2-4h do lodówki, aż zastygnie. Następnie ozdób całość owocami miechunki peruwiańskiej. Górę ciasta możesz posypać również kakao.




*Inspiracja - Moje Wypieki, przepis własny.

Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

48 komentarze

  1. Wspaniała ta delicja. Wygląda po prostu przepysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale cudnie wygląda :) Tak mnie tym skusiłeś, że nie mogę się skupić na niczym innym, tylko na zrobieniu sobie takiej delicji i pożarciu jej :}

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha! Taki też był mój cel! A jak cudownie się ją pożera! Na pewno nie pożałujesz ;)

      Usuń
  3. sliczne ciasto i zdjecia obledne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję, szalenie jest mi miło :)

      Usuń
  4. Zawsze nam się podoba jak tort ma widocznie oddzielone warstwy :D Apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo to fajna sprawa, wtedy można jeść każdą warstwę osobno (przynajmniej ja tak zawsze robię) ;D

      Usuń
  5. Gratuluję pięknego wykonania ;-) knifeandspoon.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. O kurcze, prezentuje się naprawdę niebanalnie. A dekoracja czadowa ! Super to wymyśliłeś :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, miechunka zawsze cudnie się sprawuje do dekoracji czekoladowych deserów, tym razem nie mogło być inaczej ;)

      Usuń
  7. myślę, że taka delicja była przepyszna!

    OdpowiedzUsuń
  8. Obłędne ciasto, wygląda bosko, a smakować musi doskonale, w końcu połączenie pomarańczy i czekolady zawsze pasuje do siebie idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, jest ponadczasowe i zawsze świetnie się sprawdza ;)

      Usuń
  9. Wygląda tak bardzo apetycznie ! :) Prześliczny i na pewno przesmaczny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aż się rumienię pod naporem komplementów, dziękuję :)

      Usuń
  10. Rozpływam się w zachwycie:))) Tort wygląda przepięknie,wyciągam rękę po kawałek...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i ależ proszę, z przyjemnością się podzielę ;)

      Usuń
  11. pięknie się prezentuje! pięknie! :)
    No i na Dzień Mamy idealne.. :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Cóż mogę napisać - prawdziwe delicje! Lubię właśnie to połączenie biszkoptu, galaretki pomarańczowej i czekolady (za innymi wariacjami delicji nie przepadam), więc dla mnie bomba :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie wszystkie są świetne, ale rzeczywiście to zdecydowanie wygrywa. Poza tym rzadko korzystamy z pomarańczy do wypieków, więc myślę, że głównie dlatego warto się skusić ;)

      Usuń
  13. Na dzień mamy to już trochę za późno, choć moja mama i tak jest na diecie! :) co najwyżej te pomarańcze by jej się spodobały...ale na inne okazje - do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej, gorąco polecam! ;)
      A co do diety, to czasem warto sobie robić małe przerwy dla takich słodkich chwil :D

      Usuń
  14. Piękne ciasto, sama bym się na nie rzuciła. I taka fajna galaretka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ufff, w takim razie mogę czuć się spełniony, haha :D

      Usuń
  15. delicja w takiej wersji to zdecydowanie smakowita propozycja :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się ogromnie, że wpasowała się w Twój gust ;) Również pozdrawiam!

      Usuń
  16. Wspaniałe! Czasem zazdroszczę tych pięknych ciast... Taka piękna galaretka i wszystko tak spójnie się układa :) Super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ależ nie ma co zazdrościć, każdy może takie upiec ;D Ale bardzo dziękuję za komplement ;)

      Usuń
  17. Odpowiedzi
    1. Nie używamy proszku przy pieczeniu biszkoptu. Ciasto pięknie rośnie na samych białkach. Więcej rad jak upiec idealny biszkopt bez użycia proszku znajdziesz tutaj: http://www.food2.pl/2014/02/biszkopt-idealny.html

      Usuń
  18. Odpowiedzi
    1. Nie mogło być inaczej, w końcu to Delicja! Haha, dziękuję ;)

      Usuń
  19. Upiekłam wczoraj:) Najtrudniejszym etapem było obranie pomarańczy z białych błonek. Straciłam na to pół godziny. Poza tym dałam chyba odrobinę za dużo żelatyny do musu czekoladowego i wyszedł bardzo zwarty, na pewno nie o konsystencji pianki. Ale ciasto jest piękne, bardzo efektowne i na pewno jeszcze wrócę do tego przepisu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fakt, to trochę pracochłonna czynność, ale wydaje mi się, że przyjemniej je się ciasto bez tych błonek. ;) Co do żelatyny, to następnym razem dodaj dokładnie tyle, ile jest w przepisie - wtedy na pewno wyjdzie idealnie. Wiele razy robiłem już ten mus i te dwie łyżeczki są optymalne. :) Cieszę się, że ciasto Tobie przypadło do gustu. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam. :)

      Usuń