Grillowana ciabatta ze szparagami, camembertem i szynką parmeńską

wtorek, 19 maja 2015

Leniwe śniadanie albo ekspresowy lunch to nie problem! Wystarczy szczypta fantazji, by zrobić coś genialnego i prostego zarazem. Jako że w sezonie szparagi serwuję co najmniej trzy raz dziennie - na śniadanie, obiad i kolację (jeszcze tylko przydałby się deser z ich udziałem), to mam dla Was coś ekstra! Ultra szybką i mega smaczną kanapkę na ciepło właśnie z tymi zielonymi pędami. Do tego ulubiony ser (u mnie camembert, ale polecam również kozi) i włoska szynka. Będziecie w siódmym niebie! Bo okazuje się, że do szczęścia potrzeba tak niewiele składników... A i mała rada: jeśli rano nie znajdziecie czasu na gotowanie szparagów, to zróbcie to po prostu dzień wcześniej - też będą niezłe. To co? Grillujecie szparagową bułę razem ze mną?

Składniki:
  • 1 ciabatta (lub inny rodzaj ulubionego pieczywa)
  • kilka zielonych szparagów ugotowanych al dente
  • kilka plastrów camemberta (lub innego ulubionego sera)
  • plasterek (albo nawet dwa) szynki parmeńskiej prosciutto

Przygotowanie:

Ciabattę przekrój na pół zostawiając kawałek nieprzeciętego brzegu bułki. Na dolnej połówce ułóż plastry sera camembert, następnie szparagi i szynkę parmeńską. Zamknij bułkę drugą połówką i połóż na nagrzanego elektrycznego grilla lub grillową patelnię. Przypiekaj z obu stron, aż ciabatta będzie rumiana. Następnie ciesz się idealnym śniadaniem. ;)

PS. Szynkę możesz dodać również po grillowaniu. Włosi uważają, że obróbka cieplna prosciutto, to grzech; według mnie pyszny, ale jednak ciężki...


Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

36 komentarze

  1. Och ! Niebo :} Rozmarzyłam się... No i masz, teraz to już będę musiała zrobić sobie taką pyszną bułę ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No nie masz wyjścia, chyba tylko w ten sposób możesz ugryźć kawałek nieba :D

      Usuń
  2. Zgłaszam gotowość do grillowania:) muszę sobie taką zrobić,będzie mega pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mega! :D I będzie pysznie, masz moje słowo ;)

      Usuń
  3. Tego nie da się nie lubić. Pychota.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeśli chodzi o apetyczność i podanie to wyszedłeś ze skali.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Łał! Dzięki wielkie za tak cudny komplement! <3

      Usuń
  5. Przepyszna kanapka, bardzo apetyczna! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo smakowita !! Moje smaki <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to fajnie, że mi się udało tak wpasować :D

      Usuń
  7. Odpowiedzi
    1. Haha, się robi Angie! Zaraz zrobię drugą dla Ciebie :D

      Usuń
  8. Znowu widzę moje ulubione smaki :) Pychotka!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ekstra! Mam w takim niezłe wyczucie, że tak się w nie wpasowuję :D

      Usuń
  9. Wypasiona kanapka :) chcę taką!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki, dzięki! Już robię kolejną dla Ciebie :D

      Usuń
  10. Wspaniała kanapka :) Jak dla mnie pierwsza klasa!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki wielkie! Bardzo się cieszę, że przypadła ona Tobie do gustu :)

      Usuń
  11. mmmmniam!... pysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  12. Takiej kanapki na bogato nikt by nie odmówił :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Zdecydowanie poproszę :-) aż się głodna zrobiłam na sam widok, mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma sprawy ;)
      PS. Taki był też mój cel! :D

      Usuń
  14. Bez tej wędliny byłaby dla mnie idealna ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze można z niej zrezygnować, w końcu to tylko propozycja ;)

      Usuń
  15. Wow! Aż zgłodniałem! Przyjedź tu i zrób mi taką :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha, już robię i wsiadam do pociągu! :D

      Usuń