Pizza ze szparagami na śmietanowym sosie z francuskim serem kozim, migdałami i tymiankiem

piątek, 15 maja 2015

Jednym z moich ukochanych sposobów na szparagi jest pizza z ich udziałem. Puszysty i niezbyt gruby spód, pokryty wybornym śmietanowym sosem, doprawionym gałką, czosnkiem i białym pieprzem. Do tego solidna porcja francuskiego koziego sera, świeżego tymianku i prażonych migdałów. I nagle okazuje się, że zwykła pizza nabiera wykwintnego charakteru i czaruje wszystkich swoim smakiem. Uważam, że sezon na szparagi nie może się bez tego dania obyć. Nie ma co się więcej rozpisywać. Zapraszam do stołu! Ale może zacznijmy najpierw od kuchni! W końcu musicie wiedzieć, jak ją zrobić. :D

Ciasto na pizzę (1 duża blacha):
  • 250 g mąki (u mnie orkiszowa biała)
  • 150 ml letniej wody
  • 12 g świeżych drożdży (lub 6 g suszonych)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy

Mąkę wymieszaj z cukrem, solą i (jeśli używasz) suchymi drożdżami. Świeże drożdże należy rozpuścić w wodzie, którą następnie wlewamy do ciasta wraz z oliwą. Zagniatamy ciasto, aż będzie cudownie elastyczne, a następnie odkładamy na 1.5-2h do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Pamiętajmy, żeby ciasto przykryć ściereczką, aby nie wyschło.


Sos śmietanowy:
  • 1 biała cebula lub 2-3 szalotki
  • 200 ml śmietany kremówki 30-36%
  • 1 ząbek czosnku
  • gałka muszkatołowa
  • świeżo mielony biały pieprz
  • sól do smaku
  • odrobina oleju do smażenia

Cebulę (bądź szalotki) drobno siekamy i lekko przysmażamy na rozgrzanym oleju. Następnie wlewamy śmietanę i powoli gotujemy (około 5 minut), aż sos zgęstnieje. Na sam koniec doprawiamy startym ząbkiem czosnku, gałką muszkatołową, białym pieprzem i solą. Odstawiamy do wystygnięcia.


Dodatkowo:
  • 1 niecały pęczek szparagów
  • 150 g sera koziego
  • garstka podprażonych płatków migdałowych
  • garstka świeżego posiekanego tymianku

Szparagi gotujemy w lekko osolonym wrzątku al dente (ok. 3-5 minut). Pamiętajmy o uprzednim ich umyciu i odcięciu twardych końcówek.


Wyrośnięte ciasto podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na szerokość blaszki, którą pokrywamy uprzednio papierem do pieczenia. Po cieście rozprowadzamy sos śmietanowy, zostawiając 1-2 cm wolnego miejsca na brzegach. Następnie wzdłuż układamy szparagi jak na zdjęciach i całość posypujemy obficie pokruszonym kozim serem oraz tymiankiem. Wstawiamy do nagrzanego do 260°C piekarnika i pieczemy około 15-20 minut, aż pizza się cudownie zarumieni. Po wyjęciu posypujemy całość płatkami migdałów. Teraz kroimy na kawałki i zajadamy się w najlepsze. ;)



Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

42 komentarze

  1. Chętnie wciagne ale zamieniam ser na owczy ;-) kozi Ne Ne ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniała! Podoba mi się każdy szczegół! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Prawdziwe pyszności! Szparagów na pizzy jeszcze nie jadłam, ale bardzo podobają mi się składniki - kozi serek, tymianek, sos śmietanowy - wszystko do siebie idealnie pasuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Ci Zuza, robię ją co roku i zawsze coś zmieniam; ta kompozycja wydaje mi się już bliska perfekcji :)

      Usuń
  4. ależ smakowicie! i u mnie czekają szparagi na pizzę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ekstra, mam nadzieję, że będą na Twoim blogu, to może zainspiruję jakimś nowym przepisem ;)

      Usuń
  5. Fiu fiu fiu.... Świetne ! Aż chce się od razu na to rzucić :}

    OdpowiedzUsuń
  6. Mega pyszna, z creme fraiche najlepsza:))

    OdpowiedzUsuń
  7. Obłędna! Zostało trochę dla mnie? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, specjalnie ukryłem jeden kawałeczek dla Ciebie ;)

      Usuń
  8. Bardzo ciekawe połączenie, pysznie się prezentuje:) Ja też planuję w ten weekend pizzę ze szparagami, ale w trochę innym wydaniu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To mam nadzieję, że się nim później pochwalisz na blogu :D

      Usuń
  9. Świetny pomysł na pizzę, szparagi, ser, płatki migdałów po prostu genialne połączenie :) Zjadłabym taką :):) od razu całą :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fakt, trudno się od niej oderwać. Cieszę się, że "posmakowała" również i Tobie ;)

      Usuń
  10. Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) To chyba zasługa nowych desek ;)

      Usuń
  11. Piękne zdjęcia!!! u mnie bezmięsna pizza byłaby cała dla mnie,a takiej szparagowej jeszcze nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha, to dobry sposób! :D Szkoda, że u mnie on nie działa! :P
      PS. Dziękuję za komplement ;)

      Usuń
  12. Ciekawa niestandardowa propozycja na pizzę :D

    OdpowiedzUsuń
  13. smacznie wiosenna :) uwielbiam ser kozi więc chętnie zjadłabym w takiej wersji pizzę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ser kozi jest ekstra, też uwielbiam, co chyba widać w moich przepisach :D

      Usuń
  14. Wow, cudowne! Świetnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wspaniała! Taka ładna, że aż szkoda jeść!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie na odwrót! Taka ładna, że trzeba jeść, haha xD

      Usuń
  16. Pizzowa wariacja - genialny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i fajnie, że przypadła Wam do gustu :)

      Usuń
  17. Pięknie wygląda, aż zazdroszczę osobie, która miała okazję kosztować takiego cuda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha, ależ nie ma co zazdrościć, wystarczy zrobić własną. Jestem pewien, że będzie równie pyszna ;)

      Usuń
  18. Smaki idealnie pod mój gust ! A zdjęcia mówią same za siebie ,że to musi być pyszne :)

    (xcookiemonsterx.blox.pl)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo miło mnie to słyszeć, dzięki wielkie ;)

      Usuń
  19. O ja!! Jadłabym i nie wiem czy byłabym w stanie się od niej oderwać :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fakt, z trudnością to odrywanie się przy tej pizzy przychodzi :D

      Usuń