Tort bezowy z rabarbarem i truskawkami

poniedziałek, 1 czerwca 2015

Truskawkowy szał czas zacząć! A dla wszystkich świętujących dziś dzieciaków mam nie lada gratkę - tort bezowy cud-miód-palce-lizać! Cztery chrupiące bezowe blaty tradycyjnie przełożyłem aksamitną bitą śmietaną z odrobiną mascarpone. Do tego lekko kwaśny pieczony rabarbar, z nutką wody różanej dla podkręcenia smaku, soczyste i iskrzące się czerwienią truskawki oraz orzeźwiające listki młodej mięty ogrodowej. Tak właśnie wyobrażam sobie smak kolorowego i słodkiego dzieciństwa! A Wasze jak smakowało? ;)


Blaty bezowe (na 4 sztuki o średnicy ok. 20 cm):
  • 6 białek
  • 300 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • szczypta soli

Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodawaj powoli cukier (łyżka po łyżce), nadal ubijając. Na samym końcu wsyp mąkę ziemniaczaną i wlej ocet winny. Gotową pianę wyłóż na 2 blachy pokryte papierem do pieczenia z uprzednio narysowanymi okręgami. Następnie włóż je do piekarnika nagrzanego do 160°C. Po 3 minutach zmniejsz temperaturę do 120°C i susz przez 70-80 minut. Gotowe bezy ostudź w lekko uchylonym piekarniku.


Pieczony rabarbar:
  • 3-4 laski rabarbaru
  • 100 g cukru
  • odrobina soku z cytryny
  • 1 łyżka wody różanej

Rabarbar potnij na skośne cząstki o długości około 4-5 cm. Skrop sokiem z cytryny, wodą różaną i zasyp cukrem. Włóż do żaroodpornego naczynia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz około 20 minut, aż rabarbar będzie miękki, ale nie zacznie się jeszcze rozlatywać. Odstaw do wystudzenia.


Bita śmietana:
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 2 czubate łyżki mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru

Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno z mascarpone, dodając pod koniec miksowania cukier puder.


Dodatkowo:
  • 500 g świeżych truskawek
  • garstka listków świeżej mięty

Truskawki umyj, odetnij szypułki poprzekrawaj na połówki lub na ćwiartki, jeśli są większe. Kilka możesz zostawić w całości, posłużą później za dekorację na wierzchu tortu.

Przed samym podaniem: blaty bezowe przekładaj kolejno bitą śmietaną, rabarbarem, miętą oraz truskawkami. Całość możesz również polać pozostałym syropem z rabarbaru. Podawaj natychmiast.


Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

62 komentarze

  1. Truskawki, pieczony rabarbar i woda rozana...a do tego beza...czysty obled!!! Juz pokochalam ten torcik :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taki też był mój cel - rozkochać każdego w tym torcie :D Fajnie, że się udało ;)

      Usuń
  2. nic, tylko piec i jesc i jesc i jesc...... A te fotki!!!! Ojej ojej, cudo!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha, no raczej! A gdy się skończy to znowu upiec i tak bez końca, póki truskawkowy sezon będzie trwać ^^

      Usuń
  3. Zachwycający :) Tak to cudnie wygląda, ze nie można oderwać oczu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tort taki, że aż dech zapiera :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Przecież to wygląda cudownie! :D Taki tort to nawet w formie tapety na ścianie byśmy chciały xD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha, tapeta - dobry pomysł! Muszę tę sprawę przemyśleć ;D

      Usuń
  6. No proszę, widzę, że zainspirował Cię konkretny przepis SamWieszKogo :3 Miło <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha, prawdę mówiąc chyba stało się to przez przypadek, albo może przepisy SamWieszKogo tak mocno utkwiły mi w głowie, że wykorzystuję je podswiadomie :D

      Usuń
    2. Myślę, że to ta druga wersja <3

      Usuń
    3. No dobra, masz mnie :P Pewna słodka różowa kraina na zawsze w moim umyśle i sercu <3

      Usuń
  7. Nie mogłabym się oprzeć, bo wygląda pięknie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Oj przepadłam, co za cudo :-) zjadłabym duży kawałek :-) mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tylko duży? Haha, mnie nie wiele brakowało, żeby zjeść całą xD

      Usuń
  9. Wow, jaka pokaźna! Wygląda oszałamiająco ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki wielkie! Następnym razem planuję jeszcze więcej pięter ^^

      Usuń
  10. Wow :))) Cudeńko po prostu :)

    OdpowiedzUsuń
  11. już sobie wyobrażam jakie to musi być przepyszne!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Brak słów.... sezon rozpoczęty na najwyższym poziomie :) Pięknie i przepysznie!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ach dziękuję, dziękuję. Rumienię się pod napływem Twoich komplementów niczym te truskawki :D

      Usuń
  13. Taki tort bezowy to jest coś ! Chyba zjadłabym cały taki ! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trudno się powstrzymać przed zjedzeniem całego, to fakt! ;D

      Usuń
  14. Cudowny tort, nawet nie wiem co napisać :) idę zrobić :) ostatnio robiłam bezy z wody po cieciorce może tort też wyjdzie :):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja właśnie te cieciorkowe bezy mam jeszcze przed sobą. Nie uwierzę, póki sam ich nie zrobię :D

      Usuń
  15. Muszę przyznać, że prezentację ma imponującą! Jadłam taki raz w życiu i pozostawił po sobie niezapomniane wrażenia! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kłaniam się w podzięce za taki komplement. :)

      Usuń
  16. Odpowiedzi
    1. Nie pozostaje mi nic innego jak się zgodzić ;D

      Usuń
  17. Napatrzeć się nie możemy :) pyszny, piękny i owocowy :)

    OdpowiedzUsuń
  18. ideał <3 <3
    nic dodać nic ująć.. :)

    OdpowiedzUsuń