Babeczki z czerwoną porzeczką pod bezową pierzynką

środa, 29 lipca 2015

Proste domowe babeczki z czerwoną porzeczką pod wielką bezową czapą. Są wilgotne, delikatne i tak cudownie nieidealne. Kwaśny smak porzeczki wspaniale łączy się ze słodką bezą. Właściwie więcej o nich mówić nie trzeba. By przekonać się o tym, jakie są dobre, wystarczy je upiec. Pod bezową pierzynką możecie ukryć dowolne owoce lata - świetnie sprawdzą się na przykład agrest i jeżyny.


*

SKŁADNIKI

na 12 babeczek

BABECZKI:

  • 125 g masła w temperaturze pokojowej
  • 100 g cukru
  • 3 żółtka
  • 180 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80 ml mleka
  • szczypta soli
  • 200 g czerwonej porzeczki
BEZA:

  • 3 białka
  • 200 g cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej




*

PRZYGOTOWANIE

Masło ubij z cukrem na puszystą masę. Później dodawaj kolejno żółtka, nie przerywając miksowania. Mąkę wymieszaj z solą i proszkiem do pieczenia. Dodaj do masy maślanej wraz z letnim mlekiem. Wszystko wymieszaj dokładnie ze sobą.

Do papilotek nakładaj po łyżce ciasta, a następnie górę posyp łyżką porzeczek.

Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Dodawaj cukier, łyżka po łyżce, nie przerywając miksowania. Na sam koniec wsyp skrobię i wlej sok z cytryny.

Bezę wykładaj na porzeczki (po 1 czubatej łyżce na każdą babeczkę). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160°C. Piecz 30-35 minut. Wyjmij i odstaw do całkowitego wystudzenia.

*

Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

22 komentarze

  1. Obłędne :) Zjadłabym z przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ach,z bezą...jadłabym bez opamiętania:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jedna z nas uwielbia bezę a druga niekoniecznie ale babeczki z bezą na górze wyglądają uroczo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobrze, że chociaż tyle :P Chociaż nie wiem jak można nie lubić bezy - w towarzystwie owoców to najlepsza rzecz pod słońcem ;)

      Usuń
  4. Są cudne, uwielbiam połączenie kwaśnych owoców i bezy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Śliczne, a do tego moje ulubione połączenie, ciasta z porzeczką i bezą.

    OdpowiedzUsuń
  6. Urocze te babeczki, kradnę jedna ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ach, poezja! <3
    Upieczesz mi takie we wrześniu w...? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla Ciebie wszystko Panie Sosna ;D Ale oczekuję w zamian miętowch lodów! :P

      Usuń
  8. Ta chmurka bezowa wygląda idealnie<3

    OdpowiedzUsuń
  9. genialne! smaki idealnie zrównoważone - kwaskowate porzeczki, słodka beza... marzenie;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Równowaga smaków to jest chyba to, co najbardziej lubimy w wypiekach ;)

      Usuń