Proste domowe babeczki z czerwoną porzeczką pod wielką bezową czapą. Są wilgotne, delikatne i tak cudownie nieidealne. Kwaśny smak porzeczki wspaniale łączy się ze słodką bezą. Właściwie więcej o nich mówić nie trzeba. By przekonać się o tym, jakie są dobre, wystarczy je upiec. Pod bezową pierzynką możecie ukryć dowolne owoce lata – świetnie sprawdzą się na przykład agrest i jeżyny.
SKŁADNIKI
Babeczki:
- 125 g masła w temperaturze pokojowej
- 100 g cukru
- 3 żółtka
- 180 g mąki pszennej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 80 ml mleka
- szczypta soli
- 200 g czerwonej porzeczki
Beza:
- 3 białka
- 200 g cukru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
PRZYGOTOWANIE
- Masło ubij z cukrem na puszystą masę. Później dodawaj kolejno żółtka, nie przerywając miksowania. Mąkę wymieszaj z solą i proszkiem do pieczenia. Dodaj do masy maślanej wraz z letnim mlekiem. Wszystko wymieszaj dokładnie ze sobą.
- Do papilotek nakładaj po łyżce ciasta, a następnie górę posyp łyżką porzeczek.
- Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Dodawaj cukier, łyżka po łyżce, nie przerywając miksowania. Na sam koniec wsyp skrobię i wlej sok z cytryny.
- Bezę wykładaj na porzeczki (po 1 czubatej łyżce na każdą babeczkę). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160°C. Piecz 30-35 minut. Wyjmij i odstaw do całkowitego wystudzenia.
22 komentarze
Obłędne 🙂 Zjadłabym z przyjemnością 🙂
Były pycha! 😀
Ach,z bezą…jadłabym bez opamiętania:)
Haha, to tak jak ja 😀
Jedna z nas uwielbia bezę a druga niekoniecznie ale babeczki z bezą na górze wyglądają uroczo 🙂
Dobrze, że chociaż tyle 😛 Chociaż nie wiem jak można nie lubić bezy – w towarzystwie owoców to najlepsza rzecz pod słońcem 😉
Są cudne, uwielbiam połączenie kwaśnych owoców i bezy 🙂
To prawda, nie ma nic lepszego! 😀
Śliczne, a do tego moje ulubione połączenie, ciasta z porzeczką i bezą.
Widzę, że mamy podobne gusta 😀
Urocze te babeczki, kradnę jedna 😉
Nie ma sprawy 😉
ślicznotki 🙂
Dziękuję 🙂
Świetne ,kuszące .
Bardzo się cieszę 😉
Ach, poezja! <3
Upieczesz mi takie we wrześniu w…? 😀
Dla Ciebie wszystko Panie Sosna ;D Ale oczekuję w zamian miętowch lodów! 😛
Ta chmurka bezowa wygląda idealnie<3
Dzięki Angie! 😀
genialne! smaki idealnie zrównoważone – kwaskowate porzeczki, słodka beza… marzenie;)
Równowaga smaków to jest chyba to, co najbardziej lubimy w wypiekach 😉