Kurczę na patyku, czyli szaszłyki z kurczakiem, ananasem i papryką

czwartek, 16 lipca 2015

Pogoda na weekend zapowiada się wspaniale! Co z tym fantem zamierzacie zrobić? Ja na przykład udaję się do ogrodu na wielkie grillowanie i zamierzam upiec takie oto szaszłyki! Może i Wy do mnie dołączycie? Proponuję Wam kruche i delikatne mięso z kurczaka, zanurzone uprzednio w ziołowej marynacie i nabite na patyk wraz ze słodkim i soczystym ananasem. Do tego chrupiąca papryka i czerwona cebulka, które nie tylko smakują, ale i cieszą oczy. Czy może być smaczniej? Oczywiście! Wystarczy dorzucić do tego kilka pysznych sosów, bez których żaden grill nie może się obyć! U mnie będą 3 różne do wyboru - domowy ketchup, słodki tajski sos chili oraz dip jogurtowo-serowy z kolendrą. Myślę, że każdy znajdzie coś dla siebie! To co? Mam rozumieć, że do zobaczenia na grillu? ;)

Marynata:
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka soku z limonki lub cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Wszystkie składniki na marynatę po prostu wymieszaj ze sobą.



Szaszłyki (na ok. 20 sztuk):
  • 1 kg piersi z kurczaka
  • 1 świeży ananas
  • 3 czerwone papryki
  • 6 czerwonych cebul
  • garść siekanej kolendry lub pietruszki
  • patyczki do szaszłyków

Piersi umyj i oczyść z błonek. Następnie pokrój w dużą kostkę. Wsyp je do dużej miski, dodaj marynatę i dokładnie wymieszaj. Odstaw na co najmniej 1 godzinę w chłodne miejsce.

Ananasa obierz i również pokrój w dużą kostkę. Paprykę umyj i pokrój na kawałki. Cebulę obierz, przekrój na ćwiartki i pooddzielaj poszczególne warstwy.

Na patyczki do szaszłyków nabijaj kolejno paprykę, mięso, cebulę i ananasa.

Szaszłyki piecz na grillu przez 20-30 minut na rozgrzanym grillu, obracając je do czasu, do czasu. Możesz je również przygotować w piekarniku. W tym celu nagrzej go do 200°C i piecz przez taki sam czas. Po upieczeniu szaszłyki posyp natką kolendry. Podawaj je z przygotowanymi uprzednio sosami oraz lekką sałatką.



Słodki sos chili:

  • 200 ml wody
  • 50 ml octu ryżowego
  • 125 g cukru
  • 3 duże papryczki chili
  • sok z ½ limonki
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
  • 2 ząbki czosnku, drobno starte
  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej + 2 łyżki wody
  • szczypta soli

W rondlu zagotuj wodę z octem, cukrem i sokiem z cytryny. Wrzucić drobno posiekane papryczki i gotuj je przez 5-7 minutNastępnie dodaj imbir, sól i czosnek. 


Sos zdejmij z ognia i utrzyj lekko blenderem, tak, aby nabrał czerwonego koloru, a kawałki papryki nadal były widoczne. 

W szklance rozrób mąkę ziemniaczaną z 3 łyżkami zimnej wody. Wlej do rondla i dokładnie wymieszaj. Wstaw ponownie na ogień i gotuj, aż sos zgęstnieje i stanie się klarowny. Odstaw do wystudzenia. Sos najlepszy jest na drugi dzień. Jednak z powodzeniem można go podawać po przestudzeniu do temperatury pokojowej.


Domowy ketchup:

  • 500 ml pasty pomidorowej
  • 1 cebula
  • 1 mała papryczka chili
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 3 łyżki cukru (najlepiej brązowego)
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka nasion gorczycy
  • ½ łyżeczki suszonego oregano
  • ½ łyżeczki suszonej bazylii
  • ½ łyżeczki kuminu
  • sól, świeżo mielony pieprz do smaku


Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę i wrzuć na patelnię z rozgrzanym olejem. Smaż przez 2-3 minuty. Wlej pastę pomidorową, dodaj ocet, gorczycę oraz cukier. 


Gotuj przez 30-40 minut na bardzo małym ogniu, aż sos się zredukuje. Pamiętaj, by od czasu do czasu go wymieszać. Dodaj wszystkie pozostałe przyprawy i zmiksuj blenderem na gładko. Odstaw do wystudzenia.


Dip jogurtowo-serowy z kolendrą:
  • 1 szklanka jogurtu greckiego
  • 100 g białego sera
  • 2 ząbki czosnku
  • mały pęczek kolendry (ewentualnie natki pietruszki)
  • 1/2 zielonego ogórka


Ogórka obierz i zetrzyj na tartce zaś czosnek i kolendrę drobno posiekaj. Wszystkie składniki umieść w kielichu blendera i zmiksuj, aż powstanie sos.



Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

32 komentarze

  1. Prezentują się po prostu wybornie ^^, uwielbiam takie szaszłyki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Takie szaszłyki są supersmaczne ;)

      Usuń
  2. Świetne sosy i dipy! Słodki sos chilli wprost uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Och ja też! Jest kwintesencją wszystkiego, co najlepsze w sosach :D

      Usuń
  3. MNIAM! Szaszłyki wyglądają bajecznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. To ja wpadam na tego grilla, bo zapowiada sie wybornie :D Pyszne połączenie, poproszę porcję-koniecznie z tajskim chili ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne, wpadaj :D
      PS. Widzę, że mamy podobny gust - też szaleję za nimi z sosem chili :D

      Usuń
  5. Wyglądają cudownie :) jak wyobraziłam sobie połączenie słodkiego ananasa i papryki to musi być wyśmienite, moi znajomi zazwyczaj serwują twardą i gumową karkówkę więc w ten weekend wpadam do Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam! :D Co do karkówki to też nie jestem jej fanem - wolę właśnie takie szaszłyki - są lekkie i pyszne :)

      Usuń
  6. Ale kolory! Ale połączenie składników! REWELACJA! Jadłbym oczami ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha, dziękuję pięknie! O taki efekt mi chodziło, więc mogę czuć się spełniony :)

      Usuń
  7. ananas z grila jest chyba najsmaczniejsza wersja ananasa;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pycha, szaszłyki z grilla są świetne :)

    OdpowiedzUsuń
  9. No i narobiłeś apetytu... a miałam w planach coś zupełnie innego :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha, ja tak zawsze psuję plany i przekonuję innych do własnych pomysłów ;D

      Usuń
  10. Jakie kolorowe szaszłyki. :) A marynata zdecydowanie trafia w moje kubki smakowe. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kolory to podstawa, w końcu najpierw jemy oczami :D

      Usuń
  11. U mnie póki co nadciąga burza... ale po burzy może zaświeci słońce :) szaszłyki pycha, bardzo takie lubimy jedynie zamiast ananasa daję małe pieczarki a mięsko marynuję z dodatkiem jogurtu lub maślanki. Następnym razem zrobię takie jak Twoje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ach, ta nieszczęsna pogoda ciągle płata nam figle. :P Zaś co do wersji z pieczarkami, to też takie robię. Maślankę też mam wypróbowaną - nadaje niepowtarzalnej delikatności mięsu, to fakt ;)

      Usuń
  12. Wspaniałe te szaszłyki. Wyglądają bardzo apetycznie. Ale najbardziej mnie zainteresowały sosy :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To widzę, że podzielamy wspólne zainteresowania - dla mnie dobre sosy to podstawa ;D

      Usuń
  13. Wyglądają super. Uwielbiam szaszłyki :-). Chociaż ja, jak już jem, to ograniczam się do niemal samego mięsa, bez warzywnych dodatków :-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha, można i tak. :D Chociaż dla mnie mięso bez odpowiedniej porcji warzyw jest nie do przyjęcia :P

      Usuń
  14. Wyglądają przepysznie i bardzo trafione połączenie :)

    OdpowiedzUsuń