Sernik nowojorski z czereśniami

poniedziałek, 13 lipca 2015

Dla mnie ten sernik to prawdziwy American dream o serniku idealnym - kremowym i aksamitnym, z delikatną nutką wanilii oraz z przepysznym sosem czereśniowym. Każdy jego kęs to prawdziwa rozkosz! Jest to zdecydowanie mój ulubiony sposób na sernik. Głównie dlatego, że nie jest on tak ciężki i intensywny jak nasz rodzimy. Efekt aksamitnej struktury otrzymujemy przez dobrze zmielony tłusty twaróg (w oryginale ser Philadelphia lub serek wiejski) i pieczenie w kąpieli wodnej, która daje wspaniałe rezultaty. Oczywiście sos czereśniowy (jak i kakaowy spód) to pewna wariacja na temat klasycznego New York Cheesecake, ale jest tak pyszna, że grzechem byłoby nie spróbować. A zatem zapraszam do pieczenia!


Kruchy spód (na formę 20-23 cm):
  • 120 g masła
  • 180 g mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru pudru (50 g)
  • 2 łyżki kakao (30 g)
  • 1 żółtko
  • szczypta soli

Mąkę wymieszaj z cukrem, solą i kakao. Posiekaj masło i dodaj do mąki. Zagnieć szybko ciasto i wyłóż nim okrągłą formę, zarówno spód, jak i boki na wysokość  wysokości tortownicy. (Ciasta z pewnością trochę zostanie). Ciasto ponakłuwaj widelcem, a formę schłodź przez 30 minut w lodówce. Następnie piecz przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Spód po upieczeniu odstaw do wystudzenia, a piekarnika nie wyłączaj.


Masa serowa:
  • 800 g tłustego twarogu
  • 200 g kwaśnej śmietany 18%
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 całe jajka
  • 30 ml soku z cytryny
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Ser zmiel dwukrotnie i włóż wraz ze wszystkimi składnikami w misie miksera. Możesz również nie mielić sera, tylko umieścić go od razu w malakserze wraz z pozostałymi składnikami (ja tak zawsze robię - jest dużo szybciej, a sernik wychodzi idealnie kremowy). Następnie wszystko miksujemy, aż składniki się połączą, a masa stanie się idealnie gładka.

Masę serową wylewamy na upieczony i wystudzony spód. Następnie formę wkładamy w większe naczynie o podobnej wysokości i wlewamy doń wrzącej wody. (Formę z ciastem można dodatkowo zabezpieczyć folią aluminiową bądź spożywczą, by uniknąć kontaktu sernika z wodą). Wstawiamy wszytko do piekarnika, nagrzanego uprzednio do 180°C. Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 140°C. Ciasto pieczemy łącznie 60-70 minut, aż wierzch będzie ścięty, a sernik sprężysty. Formę wyciągamy z kąpieli wodnej i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie ciasto wstawiamy na 8-12h do lodówki.


Sos czereśniowy:
  • 2 szklanki drylowanych czereśni (lub wiśni)
  • 4 łyżki cukru (trochę więcej jeśli używamy wiśni)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 50 ml Kirschu
  • laska wanilii przecięta na pół bez ziarenek
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Czereśnie wsypujemy do rondelka, zalewamy Kirschem oraz sokiem z cytryny i zasypujemy cukrem. Wkładamy również laskę wanilii. Gotujemy wszystko razem przez 10-15 minut, aż owoce zmiękną i puszczą sok. Wyjmujemy laskę wanilii, a rondelek zestawiamy z ognia.

Do osobnego garnuszka wsypujemy mąkę ziemniaczaną i zalewamy 2-3 łyżkami wody. Dokładnie rozprowadzamy skrobię w wodzie i szybkim ruchem wlewamy do rondelka, momentalnie zaczynając mieszać. Rondelek wstawiamy z powrotem na ogień i gotujemy, nie przerywając mieszania, aż sos zgęstnieje. Odstawiamy do wystudzenia, a następnie wylewamy na schłodzony sernik. Ciasto kroimy na kawałki.






Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

45 komentarze

  1. Wspaniały. Uwielbiam takie serniczki. Porywam kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda wprost obłędnie;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowny serniczek :) aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeżeli faktycznie jest kremowy i aksamitny to jest to prawdziwy ideał :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przysięgam, że jest. To prawdziwie idealny sernik ;D

      Usuń
  5. Wygląda niesamowicie! Mniam, poezja smaku!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda bardzo apetycznie, szczególnie ten czereśniowy sos ściekający po serku :) P.s. fajne zmiany na blogu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Zuza i cieszę się, że zmiany na blogu zostały docenione :D

      Usuń
  7. Super deser ! A ten sos powoduje, że wygląda obłędnie :}

    OdpowiedzUsuń
  8. Wow, wow, wow, chyba mnie zaraz ślinotok zaleje, serio! ;) Bajka ;)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Łał, aż tak? :D To się straszliwie cieszę :)

      Usuń
  9. Wiedziałam kiedy zajrzeć do Ciebie, oczy "nakarmiłam'...:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To po oczach pora na brzuch, czyż nie? :D

      Usuń
  10. Ooj, ale bym go teraz zjadła!;)

    OdpowiedzUsuń
  11. O... jaki on cudowny! Ja mam tutaj takie wspaniałe czereśnie... a do tego pięknie wygląda konsystencja masy serowej! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skoro takie piękne, to chyba aż się proszą by upiec z nich taki sernik? :D
      A taka konsystencja to zasługa niezastąpionej kąpieli wodnej ;)

      Usuń
  12. Wygląda cudownie! Uwielbiam serniki a Twój zapowiada się wyjątkowo przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że tak myślisz i nie pozostaje mi nic innego, jak to potwierdzić ;)

      Usuń
  13. Super wciągający ,uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Och to prawda, trudno poprzestać na jednym kawałku :D

      Usuń
  14. Sernik z czereśniami brzmi i wygląda magicznie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Strasznie pysznie i grzesznie ten sernik wygląda:) Nikt się nie oprze takiej cudowności... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sama prawda, z pewnością wart jest grzechu :)

      Usuń
  16. Rozpływam się jak ten sos czereśniowy ! ten sernik wygląda tak apetycznie ! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobre porównanie, haha :D Ja za to rozpływam się podobnie pod naporem Twoich komplementów na temat mojego sernika :D

      Usuń
  17. Uwielbiam serniki. A o serniku nowojorskim czytałam wiele pochlebnych opinii, ale jeszcze sama nie miałam okazji go upiec. Sos czereśniowy prezentuje się genialnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gorąco zachęcam do wypróbowania. Sernik nowojorski jest kompletnie inny od serników, które znamy. Jest bardziej delikatny i aksamitny, a z czereśniami smakuje wprost wybornie ;)

      Usuń
  18. Koniecznie muszę wypróbować!
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie http://ogrodekzaoknem.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gorąco polecam, szczególnie w sezonie na czereśnie ;)

      Usuń
  19. no nieźle, sernik z czereśniami to musi być pycha. ja w ogóle kocham ciasta z czereśniami, mniam

    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń