Dla mnie ten sernik to prawdziwy American dream o serniku idealnym – kremowym i aksamitnym, z delikatną nutką wanilii oraz z przepysznym sosem czereśniowym. Każdy jego kęs to prawdziwa rozkosz! Jest to zdecydowanie mój ulubiony sposób na sernik. Głównie dlatego, że nie jest on tak ciężki i intensywny jak nasz rodzimy. Efekt aksamitnej struktury otrzymujemy przez dobrze zmielony tłusty twaróg (w oryginale ser Philadelphia lub serek wiejski) i pieczenie w kąpieli wodnej, która daje wspaniałe rezultaty. Oczywiście sos czereśniowy (jak i kakaowy spód) to pewna wariacja na temat klasycznego New York Cheesecake, ale jest tak pyszna, że grzechem byłoby nie spróbować. A zatem zapraszam do pieczenia!
SKŁADNIKI
- 120 g masła
- 180 g mąki pszennej
- 3 łyżki cukru pudru (50 g)
- 2 łyżki kakao (30 g)
- 1 żółtko
- szczypta soli
- 800 g tłustego twarogu
- 200 g kwaśnej śmietany 18%
- ¾ szklanki cukru
- 3 całe jajka
- 30 ml soku z cytryny
- ziarenka z 1 laski wanilii
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 szklanki drylowanych czereśni (lub wiśni)
- 4 łyżki cukru (trochę więcej jeśli używamy wiśni)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 50 ml Kirschu
- laska wanilii przecięta na pół bez ziarenek
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
PRZYGOTOWANIE
- Mąkę wymieszaj z cukrem, solą i kakao. Posiekaj masło i dodaj do mąki. Zagnieć szybko ciasto i wyłóż nim okrągłą formę o średnicy 21-23 cm, zarówno spód, jak i boki na wysokość ⅓ wysokości tortownicy. (Ciasta z pewnością trochę zostanie).
- Ciasto ponakłuwaj widelcem, a formę schłodź przez 30 minut w lodówce. Następnie piecz przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Spód po upieczeniu odstaw do wystudzenia, a piekarnika nie wyłączaj.
- Ser zmiel dwukrotnie i włóż wraz ze wszystkimi składnikami w misie miksera. Możesz również nie mielić sera, tylko umieścić go od razu w malakserze wraz z pozostałymi składnikami (ja tak zawsze robię - jest dużo szybciej, a sernik wychodzi idealnie kremowy). Następnie wszystko miksujemy, aż składniki się połączą, a masa stanie się idealnie gładka.
- Masę serową wylewamy na upieczony i wystudzony spód. Następnie formę wkładamy w większe naczynie o podobnej wysokości i wlewamy doń wrzącej wody. (Formę z ciastem można dodatkowo zabezpieczyć folią aluminiową bądź spożywczą, by uniknąć kontaktu sernika z wodą). Wstawiamy wszytko do piekarnika, nagrzanego uprzednio do 180°C.
- Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 140°C. Ciasto pieczemy łącznie 60-70 minut, aż wierzch będzie ścięty, a sernik sprężysty. Formę wyciągamy z kąpieli wodnej i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie ciasto wstawiamy na 8-12h do lodówki.
- Czereśnie wsypujemy do rondelka, zalewamy Kirschem oraz sokiem z cytryny i zasypujemy cukrem. Wkładamy również laskę wanilii. Gotujemy wszystko razem przez 10-15 minut, aż owoce zmiękną i puszczą sok. Wyjmujemy laskę wanilii, a rondelek zestawiamy z ognia.
- Do osobnego garnuszka wsypujemy mąkę ziemniaczaną i zalewamy 2-3 łyżkami wody. Dokładnie rozprowadzamy skrobię w wodzie i szybkim ruchem wlewamy do rondelka, momentalnie zaczynając mieszać. Rondelek wstawiamy z powrotem na ogień i gotujemy, nie przerywając mieszania, aż sos zgęstnieje.
- Odstawiamy do wystudzenia, a następnie wylewamy na schłodzony sernik. Ciasto kroimy na kawałki.
47 komentarzy
Wspaniały. Uwielbiam takie serniczki. Porywam kawałek 🙂
Ależ proszę! ;D
Jak słodko <3
No ba! ;D
Wygląda wprost obłędnie;)
Dzięki Lena 🙂
Cudowny serniczek 🙂 aż ślinka cieknie 🙂
To bardzo dobry znak! ;D
Jeżeli faktycznie jest kremowy i aksamitny to jest to prawdziwy ideał 😀
Przysięgam, że jest. To prawdziwie idealny sernik ;D
Wygląda niesamowicie! Mniam, poezja smaku!
Bardzo się cieszę! 🙂
Wygląda bardzo apetycznie, szczególnie ten czereśniowy sos ściekający po serku 🙂 P.s. fajne zmiany na blogu 🙂
Dziękuję Zuza i cieszę się, że zmiany na blogu zostały docenione 😀
Super deser ! A ten sos powoduje, że wygląda obłędnie :}
No ja myślę, że obłędnie ;D
Sernik musi być wyborny (:
Trudno jest mi się z tym nie zgodzić 😉
Wow, wow, wow, chyba mnie zaraz ślinotok zaleje, serio! 😉 Bajka 😉
http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Łał, aż tak? 😀 To się straszliwie cieszę 🙂
Wiedziałam kiedy zajrzeć do Ciebie, oczy "nakarmiłam'…:)
To po oczach pora na brzuch, czyż nie? 😀
Ooj, ale bym go teraz zjadła!;)
To zapraszam do pieczenia! 😀
O… jaki on cudowny! Ja mam tutaj takie wspaniałe czereśnie… a do tego pięknie wygląda konsystencja masy serowej! 🙂
Skoro takie piękne, to chyba aż się proszą by upiec z nich taki sernik? 😀
A taka konsystencja to zasługa niezastąpionej kąpieli wodnej 😉
jakie pyszności:)
Miło! 😀
Wygląda cudownie! Uwielbiam serniki a Twój zapowiada się wyjątkowo przepysznie!
Cieszę się, że tak myślisz i nie pozostaje mi nic innego, jak to potwierdzić 😉
Wygląda wspaniale! 😀
Dziękuję Ola 🙂
Super wciągający ,uwielbiam.
Och to prawda, trudno poprzestać na jednym kawałku 😀
Sernik z czereśniami brzmi i wygląda magicznie 🙂
I tak też smakuje 😀
Strasznie pysznie i grzesznie ten sernik wygląda:) Nikt się nie oprze takiej cudowności… 🙂
Sama prawda, z pewnością wart jest grzechu 🙂
Rozpływam się jak ten sos czereśniowy ! ten sernik wygląda tak apetycznie ! 🙂
Dobre porównanie, haha 😀 Ja za to rozpływam się podobnie pod naporem Twoich komplementów na temat mojego sernika 😀
Uwielbiam serniki. A o serniku nowojorskim czytałam wiele pochlebnych opinii, ale jeszcze sama nie miałam okazji go upiec. Sos czereśniowy prezentuje się genialnie.
Gorąco zachęcam do wypróbowania. Sernik nowojorski jest kompletnie inny od serników, które znamy. Jest bardziej delikatny i aksamitny, a z czereśniami smakuje wprost wybornie 😉
Koniecznie muszę wypróbować!
Pozdrawiam
Zapraszam do mnie http://ogrodekzaoknem.blogspot.com/
Gorąco polecam, szczególnie w sezonie na czereśnie 😉
no nieźle, sernik z czereśniami to musi być pycha. ja w ogóle kocham ciasta z czereśniami, mniam
Pozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
Wspaniały! Zrobię na pewno, tym bardziej, że w tym roku czereśni ci u mnie dostatek:)
Bardzo się cieszę i gorąco polecam, bo to absolutny must bake w sezonie na czereśnie i wiśnie 😉