Penne z pesto z czerwonej kapusty

czwartek, 20 sierpnia 2015


Zastanawialiście się kiedyś w jaki sposób zdrowo i smacznie nakarmić czteroosobową rodzinę za dychę? I czy jest to w ogóle wykonalne?  Okazuje się, że tak. Do takich wniosków doszedłem po warsztatach z chłopakami z Gdyńskiego bistro Feed My Soul, które odbyły się podczas See Bloggers. Krzysztof Szczęsny zdradził nam swój sekretny (od teraz trochę mniej) przepis na pesto z czerwonej kapusty. Tak, tak, dobrze czytacie. Nasza poczciwa modra kapusta niejedno ma imię i okazuje się, że można z niej wyczarować coś zupełnie niezwykłego! Tylko popatrzcie na ten kolor! Najfajniejszy moment podczas przygotowywanie tego dania to wlewanie soku z cytryny do już zmielonej kapusty. Pod wpływem kwasu zmienia ona swoją barwę z ametystowej do fuksji - magia w najczystszej postaci! Gorąco Was zachęcam do wypróbowania, bo jest to naprawdę niewiarygodnie prosty, szybki, smaczny no i tani przepis.



*

SKŁADNIKI

na 4 porcje

  • 500 g pełnoziarnistego makaronu penne (rurki)
  • ćwierć główki czerwonej kapusty
  • 50 g nasion słonecznika
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • sok z połowy cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • sól himalajska do smaku
*

PRZYGOTOWANIE


Kapustę drobno poszatkuj, a następnie zmiksuj w blenderze na fioletowy proszek.

Słonecznik podpraż na patelni i dodaj do kapusty wraz z czosnkiem. Zmiksuj ponownie. Wlej sok z cytryny oraz oliwę, połącz i dopraw solą do smaku.

Makaron ugotuj al dente w lekko osolonym wrzątku. Odcedź, połącz z pesto i podawaj.

*



Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

36 komentarze

  1. Co za kolor. Od razu mam lepszy humor!:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też mnie właśnie w tym przepisie zachwycił kolor, ale w oryginale wygląda jeszcze lepiej :D

      Usuń
  2. pesto z czerwonej kapusty - świetny pomysł. jeszcze chyba nigdy nie widziałam. wygląda pięknie i chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja miesiąc temu też się zdziwiłem, poznając ten przepis. Uważam, że trzeba go wypróbować ;)

      Usuń
  3. To chyba najbardziej kreatywny przepis jaki ostatnio widziałam. Za to właśnie uwielbiam Twojego bloga ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mimo, że przepis nie jest mój, to cieszę się, że jego publikacja spotkała się z tak olbrzymim entuzjazmem ;)

      Usuń
    2. Kapusty nie gotujemy ?

      Usuń
  4. Jednak nie wszystko nadaje sie na pesto. Z pewnoscia nie surowa kapusta jako sos do makaronu...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uważam, że wprost przeciwnie. Jednak oczywiście nie każdemu taki danie musi smakować, to zrozumiałe.

      Usuń
  5. Wspaniały pomysł. Kolory wręcz porażające ;) Chętnie wypróbuję, bo lubię czerwoną kapustkę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gorąco polecam. Chociaż raz warto, by się przekonać, jak nietypowo może smakować nasza poczciwa kapusta ;)

      Usuń
  6. Kolor wspaniały, robi wrażenie, smak pewnie równie fantastyczny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Według mnie jest bardzo smaczne, polecam sprawdzić we własnej kuchni ;)

      Usuń
  7. Po prostu genialne, a ja się zastanawiałam co zrobić z czerwoną kapustą, pyszne, proste i ten kolor, znowu zmieniam plany obiadowe ;) koniecznie muszę tego jak najszybciej spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Później koniecznie daj mi znać, jak Tobie smakowało! ;)
      PS. I przepraszam, że w taki niecny sposób, popsułem Twoje plany! :D

      Usuń
  8. Teraz to nas naprawdę zaciekawiłeś, bo kapustę uwielbiamy ale do tej pory głównie jadłyśmy pod postacią zwykłej surówki a tutaj takie cudo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Okazuje się, że kapusta niejedno ma imię i warto czasami z nią poeksperymentować ;)

      Usuń
  9. Oryginalny pomysł - żeby z kapusty zrobić pesto ! No i ten kolor jest tak piękny, że aż to nie może się nie podobać :) Smakowicie !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawda, że świetny? Też mnie niesamowicie zaskoczył podczas warsztatów :D

      Usuń
  10. Wspaniale to wygląda. Zaciekawiłeś mnie tym pesto, muszę koniecznie spróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uważam, że nie pozostaje Tobie nic innego ;)

      Usuń
  11. To mnie zaskoczyłeś, bo robiłam już pesto z bardzo wielu różnych warzyw, ale o czerwonej kapuście w życiu bym nie pomyślała :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To tak jak ja! Moje zdziwienie było równie wielkie :D

      Usuń
  12. Wygląda perfekcyjnie :) A ten kolor! rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda! Kolor tego dania jest chyba najbardziej niesamowitą rzeczą ;)

      Usuń
  13. Ah ten kolor, ten smak! Muszę wreszcie odtworzyć ten przepis w domu :) Wg mnie pesto z czerwonej kapusty to najbardziej zaskakujący przepis tego roku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Według mnie również! Jak powtarzałem go w domu, to dalej nie mogłem w to uwierzyć, że z kapusty da się coś takiego wyczarować :D

      Usuń
  14. Świetny pomysł na testo z kapuchy

    OdpowiedzUsuń
  15. Co za kolor! I to z ukochanej prze mnie czerwonej kapusty. Już wiem co jutro będzie na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ekstra! Mam nadzieję, że pesto Tobie zasmakowało ;)

      Usuń
  16. Polecasz aby dodac do niego jakies miesko?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W sumie w zamyśle danie miało być wege, ale sądzę, że szarpana wieprzowina albo pierś z kaczki fajnie by się sprawdziły. ;)

      Usuń