Cukinia faszerowana mięsem mielonym

czwartek, 24 września 2015



Cukinia faszerowana mielonym mięsem to jeden z moich ulubionych sposobów na faszerowane warzywa. To swoisty konsensus dla mięsożerców sceptycznie podchodzących do warzyw, którym może je przemycić w tak pyszny sposób. Aromatyczny farsz, doprawiony kuminem, bazylią i wędzoną papryką sprawi, że na pewno pokochacie moją wersję tego prostego dania. Samo przybranie z kolorowych pomidorów, mozzarelli i bazylii zaś sprawia, że zwykła faszerowana cukinia nabiera niepowtarzalnego uroku i z dumą prezentuje się na stole.



*

SKŁADNIKI

na 4 porcje

Farsz:
  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • chlust oliwy z oliwek
  • 2 białe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 papryczka pepperoni
  • 4 pomidory
  • ½ łyżeczki kuminu
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
  • 2 duże cukinie
  • 2-3 pomidory
  • 2 kulki mozzarelli
  • garść lisków świeżej bazylii






*

PRZYGOTOWANIE

Cukinia:

Cukinię przekrój na pół, skrop oliwą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz, aż stanie się miękka. W tym czasie przygotuj farsz.

Farsz:

Cebulę i czosnek drobno posiekaj i wrzuć na patelnię z rozgrzaną oliwą. Smaż przez 3 minuty. Dodaj posiekaną drobno papryczkę pepperonii i podsmaż jeszcze chwilę.

Dodaj kumin i wędzoną paprykę. Wymieszaj z cebulą, a następnie wrzuć mięso mielone. Smaż, aż się zarumieni.

Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i drobno posiekaj. Dodaj je do mięsa. Gotuj całość na małym ogniu, aż woda z pomidorów odparuje. Na koniec dodaj suszoną bazylię i przypraw opcjonalnie solą oraz świeżo mielonym pieprzem.

Z upieczonej cukinii wybierz miąższ, posiekaj go drobno i dodaj do farszu. Farszem wypełnij cukinie. Mozzarellę zetrzyj na tartce i posyp nią farsz. Pozostałe pomidory pokrój w plasterki i poukładaj na startej mozzarelli. Następnie wszystko zapiekaj przez 5-10 minut w piekarniku. Podawaj z listkami świeżej bazylii.


*



Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

10 komentarze

  1. Kolorowo i ze smakiem, zjadłabym z przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdecydowanie wolimy taką faszerowaną cukinię od faszerowanego bakłażana :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To tak jak ja, chociaż raz się zgadzamy, haha ;D

      Usuń
  3. Kolory mnie uwiodły - pyszna obiadowa propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ach, nie wiedziałem, że ze mnie taki cukiniowy uwodziciel, haha :D

      Usuń
  4. Wygląda bardzo ładnie i kolorowo :) Gdy jadłam jeszcze mięso, tez lubiłam faszerować nim cukinie i papryki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie to w sumie jedna z niewielu mięsnych potraw, którą lubię robić ;) Na dniach będzie również wegańska propozycja na faszerowaną cukinię. Mam nadzieję, że przypadnie ona Tobie bardziej do gustu ;)

      Usuń
  5. Odpowiedzi
    1. Dziękuję, całą przyjemność po mojej stronie ;)

      Usuń