Cukinia faszerowana mielonym mięsem to jeden z moich ulubionych sposobów na faszerowane warzywa. To swoisty konsensus dla mięsożerców sceptycznie podchodzących do warzyw, którym może je przemycić w tak pyszny sposób. Aromatyczny farsz, doprawiony kuminem, bazylią i wędzoną papryką sprawi, że na pewno pokochacie moją wersję tego prostego dania. Samo przybranie z kolorowych pomidorów, mozzarelli i bazylii zaś sprawia, że zwykła faszerowana cukinia nabiera niepowtarzalnego uroku i z dumą prezentuje się na stole.
SKŁADNIKI
Farsz:
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- chlust oliwy z oliwek
- 2 białe cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 papryczka pepperoni
- 4 pomidory
- ½ łyżeczki kuminu
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
- 2 duże cukinie
- 2-3 pomidory
- 2 kulki mozzarelli
- garść lisków świeżej bazylii
PRZYGOTOWANIE
Cukinia
- Cukinię przekrój na pół, skrop oliwą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz, aż stanie się miękka. W tym czasie przygotuj farsz.
Farsz
- Cebulę i czosnek drobno posiekaj i wrzuć na patelnię z rozgrzaną oliwą. Smaż przez 3 minuty. Dodaj posiekaną drobno papryczkę pepperonii i podsmaż jeszcze chwilę.
- Dodaj kumin i wędzoną paprykę. Wymieszaj z cebulą, a następnie wrzuć mięso mielone. Smaż, aż się zarumieni.
- Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i drobno posiekaj. Dodaj je do mięsa. Gotuj całość na małym ogniu, aż woda z pomidorów odparuje. Na koniec dodaj suszoną bazylię i przypraw opcjonalnie solą oraz świeżo mielonym pieprzem.
- Z upieczonej cukinii wybierz miąższ, posiekaj go drobno i dodaj do farszu. Farszem wypełnij cukinie. Mozzarellę zetrzyj na tartce i posyp nią farsz. Pozostałe pomidory pokrój w plasterki i poukładaj na startej mozzarelli. Następnie wszystko zapiekaj przez 5-10 minut w piekarniku. Podawaj z listkami świeżej bazylii.
10 komentarzy
Kolorowo i ze smakiem, zjadłabym z przyjemnością 🙂
Bardzo się cieszę Ewa 😉
Zdecydowanie wolimy taką faszerowaną cukinię od faszerowanego bakłażana 🙂
To tak jak ja, chociaż raz się zgadzamy, haha ;D
Kolory mnie uwiodły – pyszna obiadowa propozycja 🙂
Ach, nie wiedziałem, że ze mnie taki cukiniowy uwodziciel, haha 😀
Wygląda bardzo ładnie i kolorowo 🙂 Gdy jadłam jeszcze mięso, tez lubiłam faszerować nim cukinie i papryki.
Dla mnie to w sumie jedna z niewielu mięsnych potraw, którą lubię robić 😉 Na dniach będzie również wegańska propozycja na faszerowaną cukinię. Mam nadzieję, że przypadnie ona Tobie bardziej do gustu 😉
pięknie podane.. mmm… 🙂
Dziękuję, całą przyjemność po mojej stronie 😉