Gazpacho z melonem, salsą krewetową i relishem chili

poniedziałek, 21 września 2015


Ostatnim razem pisałem dla Was o salmorejo - tradycyjnym hiszpańskim chłodniku, który narodził się w Kordobie. Wspominając ten przepis, przypomniałem sobie o tym, jak bardzo kocham gazpacho i jakoś tak za ciosem przygotowywałem w domu kilka różnych wersji. Jedną z nich, która wybitnie mi posmakowała, jest waśnie ta z melonem. Słodka, aksamitna i tylko delikatnie pomidorowa, o przepięknej żółtej barwie. Gazpacho podawane z krewetkową salsą i migdałami stało się daniem wykwintnym. Sam pomysł zaczerpnąłem z Kwestii Smaku. Jedyne czego mi w nim brakowało to odrobiny pikanterii. Przeglądając różne magazyny kulinarne znalazłem przepis na tytułowy relish chili o mocnym aromacie kopru, kolendry i imbiru, który idealnie się skomponował z łagodną zupą. Zróbcie je koniecznie, póki sezon na pomidory trwa w najlepsze. ;)


*

SKŁADNIKI

na 4 porcje

Gazpacho:
  • 500 g pomidorów (u mnie żółte śliwkowe)
  • 1/2 melona (u mnie kantalupa)
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 2 łyżki sake lub wina mirin
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g bagietki
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • sól himalajska do smaku

Salsa krewetkowa:
  • 200 g krewetek (Black Tiger lub Vannamei)
  • 1 łyżka posiekanej kolendry
  • 1/4 łyżeczki płatków chili
  • 1 cm kłącza imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub masła
  • odrobina soli
Relish chili:
  • 350 g czerwonych pomidorów
  • 2 papryczki chili lub pepperoni
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 100 ml octu ryżowego
  • 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • 2 cm kłącza imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • sól do smaku

Dodatkowo:
  • prażone płatki migdałów






*

PRZYGOTOWANIE

Gazpacho

Pomidory natnij od spodu na krzyż i zalej wrzątkiem. Odstaw na 1-2 minuty, następnie przestudź zimną wodą i obierz ze skóry. Pokrój na mniejsze cząstki i wyjmij twarde szypułki.

Melona oczyść z pestek i wyjmij cały miąższ za pomocą łyżeczki. Umieść go wraz z pomidorami w kielichu blendera. Zmiksuj na gładko.

Bagietkę namocz w letniej wodzie, odciśnij i wrzuć do blendera wraz z ząbkiem czosnku. Wlej ocet ryżowy, sake i oliwę z oliwek. Zmiksuj ponownie. Dopraw solą do smaku.

Gotowe gazpacho umieść w lodówce na kilka godzin celem jego schłodzenia.


Salsa krewetkowa

Krewetki (rozmrożone, oczyszczone i odsączone z nadmiaru wody) umieść w misce. Dodaj płatki chili, otarty imbir i ząbek czosnku. Wrzuć kolendrę i delikatnie posól. Odstaw na czas schłodzenia gazpacho.

Przed podaniem smaż na łyżce oliwy z oliwek lub maśle przez 1 minutę.


Relish chili

Pomidory natnij od spodu na krzyż i zalej wrzątkiem. Odstaw na 1-2 minuty, następnie przestudź zimną wodą i obierz ze skóry. Pokrój na mniejsze cząstki i wyjmij twarde szypułki. 

Papryczki pokrój na cienkie paseczki. 

Kolendrę, nasiona kopru włoskiego i płatki chili podpraż na rozgrzanej patelni. Następnie wrzuć do moździerza wraz z drobno posiekanym czosnkiem i imbirem. Utrzyj wszystko na gładką pastę. 

Do rondelka wlej ocet ryżowy i wsyp cukier. Doprowadź do wrzenia, a następnie wrzuć aromatyczną pastę, pomidory oraz pokrojone papryczki. Gotuj wszystko na średnim ogniu przez 30-40 minut, aż sos się zredukuje. Odstaw do wystudzenia.

Podanie

Schłodzone gazpacho rozlej do głębokich talerzy. Na środek wyłóż krewetkową salsę oraz relish chili (ilość według uznania), następnie posyp całość płatkami migdałów. Do chłodnika warto podać również świeże pieczywo. Smacznego!

*




* Przepisem na gazpacho zainspirowała mnie Kwestia Smaku.
** Przepis na relish chili pochodzi z 3 numeru magazynu Slowly Veggie.

Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

14 komentarze

  1. Ależ to apetycznie wygląda! Świetna kompozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłyśmy ale połączenie smaków zachwyca, to musi świetnie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Och tak, to połączenie smaków wręcz eksploduje w buzi ;)

      Usuń
  3. Jestem nad wyraz ciekawa relishu z takimi składnikami... No i to melonowe gazpacho, jego też jestem ciekawa - strasznie mnie ta propozycja kusi :}

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Relish jest czadowy! U mnie całe wakacje gościł do dań z grilla i gorąco Tobie go polecam, tak jak całe danie ;)

      Usuń
  4. Fantastyczne danie! Bardzo podoba mi się relish z chilli, myślę, że "podkradnę" ten pomysł i będę dodawać do różnych potraw, bo jestem miłośniczką pikantnych smaków :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Och tak, relish jest wprost rewelacyjny i to nie tylko do gazpacho ale również do grillowanych warzyw i serów. To moje tegoroczne odkrycie ;)

      Usuń
  5. Wspaniałe połączenie. I jak zwykle pięknie się prezentuje :)
    Pozdrów Walencję ode mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo! A Walencja oczywiście pozdrowiona! ;)

      Usuń
  6. Całość musi smakować wyśmienicie, zresztą uwielbiam takie orientalne smaki, więc na pewno takie danie by mi smakowało:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo i myślę, że na pewno by Tobie posmakowało ;)

      Usuń